5 tips voor als je zonnepanelen op het dak hebt

5 tips voor als je zonnepanelen hebt

Eindelijk, je zonnepanelen liggen op het dak. Nu heb je er geen omkijken meer naar. Of nouja… toch wel. Er zijn een aantal zaken waar je maar beter rekening mee kunt houden wil je dat je alles uit je panelen haalt. Daarom in dit artikel vijf tips voor als je zonnepanelen hebt.

Tip 1: poets je panelen

Schijnt de zon en is er geen wolkje aan de lucht dan ga je ervan uit dat je panelen volop zonne-energie opwekken. Maar maak jij ze weleens schoon? Zonnepanelen kunnen namelijk behoorlijk vuil worden door vogelpoep, roet van uitlaatgassen of zand. Zijn ze vuil dan produceren ze een stuk minder zonne-energie dan jij hebt ingecalculeerd. Daarom is het goed om regelmatig te controleren of ze schoon zijn en ze in ieder geval jaarlijks te reinigen. Dit kun je zelf doen of door een professioneel bedrijf. Let in ieder geval hierop:

  • Maak zonnepanelen niet schoon met een bijtend schoonmaakmiddel en een schuursponsje, omdat het glas en de antireflectie coating beschadigt kan raken. Gebruik liever een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen.
  • Ontkalkt water is goed om te gebruiken, want er blijft geen kalklaagje achter zoals bij gewoon kraanwater. Regenwater is een goed alternatief.
  • Reinig de zonnepanelen het liefst op een bewolkte dag. Ze kunnen erg heet worden en het is veiliger in verband met hoge voltages die kunnen ontstaan.
  • Zet de zonne-installatie uit voordat je begint met schoonmaken.

Bij wie de zonnepanelen plat liggen of in een hoek van minder dan tien graden is het extra belangrijk om ze schoon te houden, want vuil blijft liggen. Bij schuine geplaatste zonnepanelen spoelt regenwater voor een deel de panelen schoon, maar ook dan is reinigen belangrijk.

Tip 2: check de prestaties van je zonnepanelen

Stel, vandaag is het bewolkt weer en het regent. Je ziet in je monitoringtool dat je zonnepanelen evengoed wat zonne-energie opwekken. De volgende dag is het zonnig weer en kijk je weer hoeveel zij opwekken. Iets meer dan gisteren, mooi! Alleen, hoe weet je zeker dat je zonnepanelen de maximale hoeveelheid stroom opwekken en niet minder omdat er iets mee aan de hand is? Denk aan een omvormer die stuk is of verouderde panelen.

Dat weet je met de prestatiecheck voor zonnepanelen. Op basis van een aantal factoren, zoals het weer en de ligging van je zonnepanelen, worden de verwachte opbrengsten berekend. Zo kun je de prestaties van jouw installatie vergelijken met die van de berekening. Vermoed je dat er iets aan de hand is dan kun je iemand laten langskomen om het te controleren. Zo mis je geen opbrengsten!

Er zijn organisaties die tegen betaling een prestatiecheck uitvoeren, maar er zijn ook gratis online versies te vinden. Een kwestie van online zoeken. Google is your friend!

Tip 3: dag en nacht je eigen zonnestroom met een thuisaccu

Met een thuisaccu kun je de stroom die je zelf opwekt en niet direct verbruikt, opslaan voor later gebruik. Elektrische autofabrikant Tesla heeft een thuisaccu en ook Samsung en Mercedes. Dit is vooral interessant voor de echte duurzaamheidsgoeroe die zelfvoorzienend willen zijn. of voor degenen die van technische snufjes houden. Een thuisaccu kost namelijk een paar duizend euro. Voor de overige Nederlanders is de salderingsregeling voor nu prima. Waarom?

Zolang je nog gebruik kunt maken van de salderingsregeling is het niet per sé voordeliger om een thuisaccu aan te schaffen. Dit werkt zo: met salderen kun jij de stroom die je in de avonduren van de energieleverancier afneemt direct in mindering brengen op de hoeveelheid die je teruglevert op het energienet. Tot de salderingsgrens. Dus het stroomverbruik op de momenten waarop de zon niet schijnt is gratis en hiervoor hoef je niet, zoals bij een thuisaccu, eerst een paar duizend euro te investeren (afgezien van je investering in zonnepanelen).

Over een aantal jaar, in 2020, wijzigt de salderingsregeling in een subsidieregeling. Je kunt stroom dan niet meer volledig gratis verbruiken op momenten dat je zelf geen energie opwekt. In dit geval wordt een thuisaccu interessanter. Tegen die tijd wijden we hier vast en zeker een blog aan!

 

Tesla Powerwall

Tesla Powerwall. De poes krijg je er niet gratis bij.

Tip 4: vraag je btw terug

Vergeet niet om de 21 procent btw over de aanschaf van je zonnepanelen terug te vragen. Dit is een mooi financieel voordeel. Eerst meld je je bij de Belastingdienst aan als ondernemer en daarna doe je de btw-aangifte over het jaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft. Binnen vijf jaar na aanschaf van de zonnepanelen kun je de btw nog terugvragen.

Tip 5: zorg voor de juiste verzekering

Liggen je zonnepanelen op je eigen koophuis, dan is een opstalverzekering vaak goed genoeg. Schade aan je zonnepanelen worden in dit geval gedekt, maar check het voor de zekerheid bij je verzekeringsmaatschappij. Woon je in een huurhuis dan is een inboedelverzekering nodig waarbij zonnepanelen zijn inbegrepen. De zonnepanelen vallen dan onder het huurdersbelang.

Een verzekering voor je zonnepanelen is prijzig, maar als er schade is of als ze gestolen worden, betaalt de verzekeraar je terug. Ook als je stroom bijkoopt van de energieleverancier, omdat je zelf niet meer opwekt.

Naast zonnepanelen heb je ook nog een energiecontract nodig. Via onze website vind je een voordelig groen energiecontract. Vink 100% groene stroom aan in de filter en je krijgt een overzicht van alle duurzame energieleveranciers met de voordeligste aanbiedingen bovenaan.

Energie vergelijken

Reageer