5 x de mooiste zonnepanelen

Hoe duurzaam zonnepanelen ook zijn, soms wordt een dak er niet mooier van. De installatie is één grote zwarte deken of de panelen zijn her en der op het dak geplaatst om ze zo goed mogelijk in de juiste ‘zonpositie’ te krijgen. Logisch want het doel is om zoveel mogelijk zonne-energie op te wekken, maar het oog wil ook wat. Daarom laten we je  5 manieren zien waarop we tegenwoordig zonnestroom kunnen opwekken die wel in het straatbeeld passen.

1. De zonnepanelen van Tesla

Tesla komt met het mooiste van het mooiste: de Solar Roof. Dit zijn dakpannen waarin zonnecellen zijn verwerkt. Een argeloze wandelaar zou niet eens merken dat hij een huis voorbijloopt die volop energie produceert bij een lekker zonnig weertje. Je hebt ook nog eens de keuze uit meerdere varianten: een ‘effen’ dakpan, de leisteen dakpan en niet te vergeten de Toscaanse dakpan. Ideaal dit: duurzaam én mooi. Waarom vandaag de dag niet ieder huis in Nederland bedekt is met een Solar Roof ligt met name aan het prijskaartje. Je mag diep in de buidel tasten wil je een dak van Tesla boven je hoofd. Tegelijkertijd zijn ze zo populair dat er een wachtlijst is.

Voor welk dak ga jij?

           Zonnepanelen op het dak                                                           De Solar Roof van Tesla
 Een dak met standaard zonnepanelen  De Toscaanse Solar Roof van Tesla

 

2. Een indaksysteem

Heb je weleens gehoord van het indaksysteem? Dit betekent dat je zonnepanelen op dezelfde hoogte komen te liggen als je dakpannen. Niet er bovenop zoals bij de meeste zonne-installaties het geval is. Ze vallen dus minder op en het is nog waterdicht ook!

Een indak zonne-installatie

3. Zonnecellen in alledaagse dingen

Hadden we het eerst over de argeloze wandelaar, dit keer is het de argeloze fietser die zomaar over zonnecellen kan fietsen. Op verschillende plekken in Nederland zijn fietspaden voorzien van zonnepanelen. Als die toch de hele dag in de zon liggen, kun je ze net zo goed gebruiken om zonnestroom op te wekken. Hetzelfde geldt voor geluidsschermen langs de weg. Met deze oplossingen kun je niet heel Nederland van energie voorzien, maar het is een mooie aanvulling op de zonnepanelen die op het dak liggen.

Een fietspad met zonnepanelen Een geluidsscherm met zonnepanelen
 Een stroomopwekkend fietspad  Een geluidsscherm met zonnepanelen

4. Spuit je ramen in met zonnecellen

Pak de spuitbus erbij, spray een coating op je raam en hoppa! Ze wekken zonne-energie op. Zo simpel kan het zijn. Het bedrijf SolarWindow heeft een coating ontwikkeld die op ramen en flexibel glas kan worden aangebracht. We besparen je het hele technische verhaal, maar uiteindelijk wordt er zonnestroom opgewekt. Het voordeel is dat de terugverdientijd veel korter is dan zonnepanelen; al met een jaar zijn de investeringen terugverdiend. Ook komen er geen complete zonne-installaties bij kijken en kunnen bestaande gebouwen voorzien worden van het zonnecellenlaagje.

5. Design zonnepanelen

Jazeker, design zonnepanelen bestaan. Niet van Gucci of Marc Jacobs, want die houden zich liever bezig met mode. Uit een samenwerking met onder andere de Hogeschool van Amsterdam is de ‘Dutch Solar Design-gevelelement’ (DSD PV-gevel) ontstaan. Dit zijn zonnepanelen met prints waardoor ze beter bij het straatbeeld passen. Denk aan zonnepanelen met een bakstenenprint. Daardoor kunnen ze ook op de gevel van een gebouw geplaatst worden zonder dat het er foeilelijk uitziet. Handig voor hoge flatgebouwen.

zonnepanelen met een print

 

Eigenlijk zouden we het laten bij vijf stuks, maar er is nóg een laatste ontwikkeling van zonnepanelen die hier niet mag ontbreken. Dat zijn ramen waarin zonnecellen al zijn geïntegreerd zoals de PowerWindow van Physee. Zodra er licht op schijnt, wekken de ramen zonnestroom op. Een fantastische ontwikkeling, maar wel eentje die alleen te gebruiken is voor klein stroomverbruik. De PowerWindow wekt ongeveer 12 keer minder stroom op dan een zonnepaneel. Het is vooral interessant voor hoge kantoorgebouwen, omdat deze veel ramen hebben en veel zon vangen.

 

Dit waren ze dan. Nou zijn we benieuwd wat jouw voorkeur heeft. Ga je voor een Solar Roof van Tesla of toch liever voor de zonnepanelen met bakstenenprint? Laat het ons weten!

Stel dat je nog geen zonnepanelen hebt, maar wel voordelig duurzame energie wilt gebruiken dan kun je online je energie vergelijken. Filter op 100% groene stroom en je ziet het voordeligste groene aanbod voor jouw stroomverbruik.

Energie vergelijken >>

 

Reageer