Gasloos wonen is niet kosteloos

Aardgasloos wonen is niet kosteloos

Voor de duurzame pioniers die hun woning aardgasloos willen maken, staan hoge kosten te wachten. Het verwijderen van je gasaansluiting kost bij de meeste netbeheerders namelijk flink wat geld. Dit is eigenlijk gek als je bedenkt dat de overheid aardgasvrij wonen stimuleert, maar dat degene die dit mogelijk maakt, de netbeheerder, er veel geld voor vraagt. Er is ten minste één gemeente die dit beseft en komt daarom haar duurzame inwoners tegemoet.

De overheid ziet graag dat we in 2050 allemaal geen aardgas meer verbruiken, stap voor stap stijgen mede daarom de energiebelastingen. Maar… momenteel kost het ons nog honderden euro’s om de gasaansluiting te verwijderen. Dit houdt de duurzaamheidsgoeroe’s hoogstwaarschijnlijk niet tegen. Mogelijk wel de groep die graag aardgasvrij leeft, maar het financieel minder goed kan opbrengen. Het helpt namelijk niet mee als je eerst een paar honderd euro moet betalen voordat je duurzame leven begint.

Van het gas af

‘Van het gas af’ doe je niet zomaar. Dit is pas interessant als je helemaal geen gas meer nodig hebt om te koken of om je huis te verwarmen. Maar wanneer is dit? Twee voorbeelden:

 1. Als je van het warmtenet gebruik maakt. Je huis wordt verwarmd met warm water dat via leidingen bij je huis komt.
 2. Wanneer je een warmtepomp aanschaft. Je verwarmt je huis elektrisch waardoor geen gas meer nodig is.

Even een leuk feitje tussendoor: in 1963 ging er een ‘nieuw tijdperk’ in: we gingen in Nederland over van stadsgas naar aardgas nadat de gasbel in Groningen werd ontdekt. Nu gaat er weer een nieuw tijdperk in: we gaan juist weer over op aardgasvrij wonen. Bekijk het filmpje hierover. 

Welke opties heb je om aardgasloos te wonen?

Gebruik je geen aardgas meer dan wil je ook geen maandelijkse netwerkkosten betalen. Dus is het zorg zo snel mogelijk van je gasaansluiting af te komen. Hoe dan? Er zijn twee opties:

Je gasaansluiting verzegelen
Het verzegelen van je gasaansluiting is de meest eenvoudige optie. De netbeheerder komt bij je langs, verzegelt je aansluiting en zorgt er zo voor dat je geen gas meer kunt gebruiken. De leidingen blijven nog wel liggen.

Dit wordt eigenlijk gezien als een tijdelijke oplossing. De leidingen zijn er namelijk nog steeds en er zit ook nog gas in.

Je gasaansluiting verwijderen
Weet je zeker dat je nooit meer een kubieke meter gas wilt verbruiken in je woning, dan kun je de hele gasaansluiting verwijderen. Dit is de meest rigoureuze optie. De netbeheerder koppelt de leidingen los van het hoofdnet en de meter wordt weggehaald.

Voor het verwijderen van je gasaansluiting kun je een aanvraag indienen via mijnaansluiting.nl.

Kosten gasaansluiting verwijderen

Er zit nogal een verschil tussen wat de netbeheerders vragen voor het verwijderen of verzegelen van de gasaansluiting. De kosten bij de grootste drie netbeheerders van Nederland zie je hieronder.

 

  Netbeheerder     Kosten verzegelen       Kosten verwijderen
   Liander*€ 119,- € 687,- voor laagbouw
€ 366,- voor hoogbouw
Enexis€ 121,-€ 351,-
Stedin€ 0,-€ 0,-

De kosten voor het verwijderen of verzegelen van de gasaansluiting

 

* Bij Liander is het mogelijk je gasaansluiting voor 1 jaar te verzegelen. Na een jaar bepaal je of je de gasaansluiting weer wilt heraansluiten of wilt laten verwijderen. Verzegelen is bij Liander dus een oplossing voor slechts een jaar en daarna ben je weer kosten kwijt voor verwijdering of heraansluiting.

Bij Stedin kost de verandering je niets en is de verzegeling voor onbepaalde tijd. Bij Enexis kun je ook voor onbepaalde tijd je gasaansluiting verzegelen en betaal je alleen nog maar de eenmalige kosten voor de wijziging.

Ben jij van plan om je gasaansluiting te verwijderen of te verzegelen, check dan bij je netbeheerder wat het kost en wat de voorwaarden zijn.

Betaal je geen maandelijkse kosten meer?

Of je nou voor het verzegelen van je gasaansluiting kiest of voor verwijdering, je hoeft de transportkosten en de periodieke aansluitvergoeding niet meer te betalen aan de netbeheerder.

Als je toch weer gas wilt

Stel nou dat je in de toekomst toch weer gas wilt gebruiken, dan kan dit. Of je moet de gasaansluiting weer heraansluiten (als je voor verzegelen hebt gekozen) of je laat een nieuwe meter plaatsen (als je hem hebt verwijderd). Hiervoor betaal je wel kosten, dus denk er goed over na voordat je besluit om daadwerkelijk de gasaansluiting te veranderen. Dan is er nog iets om rekening mee te houden.

Stel: je hebt een warmtepomp en over een paar jaar besluit je te verhuizen. Ondertussen heb je de gasaansluiting laten verwijderen, maar de potentiële kopers gebruiken de komende jaren liever nog aardgas. De kosten voor het opnieuw laten plaatsen van een gasaansluiting kan dan een drempel voor de kopers zijn.

De geluksvogels wonen in Amsterdam

Aan het begin van dit artikel hadden we het al even over een gemeente die haar duurzame pioniers tegemoet komt. Die geluksvogels zijn degenen die in Amsterdam wonen. Gemeente Amsterdam verstrekt namelijk een subsidie aan haar inwoners die van het gas af willen. De Subsidie Amsterdam aardgasvrij. Die kun je aanvragen voor de kosten van het laten afsluiten van je gasaansluiting en voor het verbouwen van je woning tot een aardgasloze woning.

Naast de Amsterdammers hebben ook de mensen die in het werkgebied van Stedin wonen geluk, aangezien die helemaal geen kosten betalen voor het verwijderen of verzegelen van de gasaansluiting.

Aardgasloos betaalbaar maken

Als de overheid ons stimuleert om aardgasvrij te wonen, is het ook belangrijk dat het betaalbaar is. Daarom is Netbeheer Nederland nu in gesprek met alle netbeheerders om tot een en dezelfde werkwijze te komen. Dus in de nabije toekomst kan overgaan naar aardgasvrij wonen weleens stukken goedkoper worden.

De directeur van Netbeheer Nederland schreef in december 2017 overigens nog een opiniestuk over de kosten voor het verwijderen van de gasaansluiting. Hij vraagt zich af wie er opdraaien voor deze kosten. Hij beseft dat de energietransitie hoe dan ook geld kost en dat daaronder ook aardgasvrij wonen valt. Dus of je nou een voorloper op het gebied van aardgasvrij wonen bent of later aansluit, uiteindelijk betaalt ieder huishouden mee aan de energietransitie.

Woon je nog niet aardgasloos, dan ben je vast benieuwd wat voor jou het goedkoopste energietarief is voor gas en stroom. Of wat het goedkoopste energietarief voor je elektriciteitverbruik is als je nu al geen gas meer verbruikt. Bekijk binnen 1 minuut het beste aanbod in onze energievergelijker.

 Energie vergelijken doe je op Energievergelijken.nl

 

Reageer

3 reacties

 1. Eelco

  Volgens mij klopt bovenstaande informatie niet. Bij Stedin betaal je fors voor het verwijderen van de gasaansluiting. Verzegelen kan voor één jaar. Kortom ik ben benieuwd hoe u aan deze wijsheid komt (bronvermelding).

  Verwijderen gasaansluiting* Laagbouw € 771,20
  https://www.stedin.net/aansluiting/verwijderen

 2. m.overschie

  de kosten voor het verzegelen [ en eventueel verwijderen ] van je gasmeter zou je met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2018 van de netbeheerder [lees overheid ] terug moeten krijgen. Dit ivm. duurzaamheid=aanschaffen 100% elektrische warmtepomp Automatisch, zonder nog een keer aan te moeten vragen.

 3. J de Hoop

  Ja Liander vraagt voor verwijdering 687 euro want de directeur verdient 135 000 per jaar of meer en die arme sloeber moet toch ook betaald worden. Dit is echt oplichting en niemand doet iets ; we laten het maar zo !!! Maar we zijn wel boos als een direkteur van een bank te veel opslag krijgt. Dus laten we ons leeg plunderen door een staat in een staat. Als we niet samen optrekken en protest aantekenen gaat deze vorm oplichting gewoon door