Hoe zorgen we ervoor dat iedereen aardgasvrij kan wonen?

Aardgasvrij wonen, hoe doen we dat?

In het nieuwe regeerakkoord staat dat we in 2050 allemaal aardgasvrij moeten wonen. Eind 2021 moeten 50.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd worden die geen gas meer gebruiken. Het duurt nog wel even voordat het zover is, maar aardgasvrij wonen is wel een maatregel waar veel mensen mee te maken krijgen. 95 Procent maakt nu nog gebruik van gas. Maar als je geen gasaansluiting meer hebt, hoe verwarm je dan je huis en waarmee kook je? Dat lees je in deze blog.

Eerst is het goed om te bespreken wat het effect is wanneer we met z’n allen geen aardgas meer gebruiken. Minder gasverbruik betekent dat er minder CO2 vrij komt bij de productie ervan en daarmee doen we iets goeds voor het klimaat. Zoals we inmiddels weten, afgezien van een aantal klimaatsceptici, zorgt CO2 voor de opwarming van de aarde. Dit is ook precies de reden waarom de overheid in het regeerakkoord heeft gezet dat in 2050 alle zes miljoen woningen aardgasvrij moeten zijn. Deze duurzame ambities komen voort uit het klimaatakkoord waarin gehamerd wordt om als land iets aan het klimaat te doen.

De alternatieven voor aardgasvrij wonen

Eigenlijk zijn er twee maatregelen die het meeste impact hebben voor aardgasvrij wonen: warmtenetten en warmtepompen.

Warmtenetten

Buurten die met een warmtenet te maken hebben, zijn all-electric. Dus die mensen leven volledig op elektriciteit, er komt geen gas meer aan te pas. Bij een warmtenet zijn er leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt en dat wordt gebruikt om huizen te verwarmen. Het warme water in de leidingen is afkomstig van een warmtebron bij jou in de buurt: een energiecentrale, of nog beter: uit de aarde.

Je hebt zelf geen invloed op een warmtenet. De gemeente maakt beslissingen hierover en het is niet voor iedere omgeving geschikt. Woon je in een stad dan heb je hier waarschijnlijk eerder mee te maken dan iemand die in een landelijk gelegen boerderij woont. Op deze kaart zie je of jouw gemeente al plannen heeft.

Warmtepomp

Een warmtepomp is ter vervanging van je cv-ketel. Het wordt ook wel een omgekeerde koelkast genoemd. Uit de buitenlucht, de bodem of grondwater wordt warmte gehaald die gebruikt wordt voor het verwarmen van je water bijvoorbeeld. Een warmtepomp is net zo goed in te zetten als een cv-ketel: het verwarmt je huis elektrisch, zorgt dat je warm water voor de douche hebt en je kunt er elektrisch mee koken. Je huis wordt hier dus ook all-electric mee waardoor je elektriciteitsverbruik uiteraard omhoog gaat. Aangezien een warmtepomp een duurzame maatregel is, past hier groene energie bij. Maar je zou ook kunnen overwegen om zonnepanelen aan te schaffen.

Wat kun je nu zelf al doen?

Wijken aansluiten op het warmtenet is een heel project en er kan jaren overheen gaan voordat de gemeente bij jou aanklopt met de mededeling dat je van het gas af wordt gekoppeld. Dus als je wat vaart wilt in het verminderen van je gasverbruik of zelfs op korte termijn helemaal geen gas meer wilt gebruiken, kun je zelf een paar maatregelen nemen. Daarvoor hebben we een aantal tips:

 • Inductie koken: dit is elektrisch koken. Dus de lucifers om het gasfornuis aan te steken kun je weggooien. Met een druk op de knop zet je de elektrische kookplaat aan en bereid jij een heerlijke tomatensoep.
 • De warmtepomp. We legden hem hierboven al uit en het is een duurzame optie waar je zelf al voor kunt kiezen. Het vraagt even om een investering, maar uiteindelijk krijg je die investering terug. Want met een warmtepomp gebruik je geen gas meer om je woning te verwarmen en nog een voordeel: je krijgt er momenteel subsidie. Naar een goed geïsoleerd huis is vloer- en/of muurverwarming ook vrij essentieel om optimaal te profiteren.
 • Daarmee komen we aan bij het volgende puntje: isolatie. Zorg dat je dak, de vloer en je muren goed geïsoleerd zijn, zodat er veel minder energie nodig is om je woning te verwarmen. Je kunt bijvoorbeeld de onderkant van je vloer isoleren, een eenvoudige manier om de warmte in huis te bewaren. Als je huurder bent wil je misschien geen grote bedragen uitgeven, in dit geval kun je tochtstrippen en radiatorfolie gebruiken.
 • Plaats isolerend glas waarmee je eenvoudig je huis warm houdt. Van isolerend glas zijn meerdere soorten, zoals HR(++)- glas en triple glas.

We zijn benieuwd: neem jij al maatregelen om zo min mogelijk gas te verbruiken? En welke? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Alleen stroom nodig?

Wist je trouwens dat je in onze energievergelijker aan kunt geven dat je alleen energiecontracten voor stroom wilt vergelijken? Ook dan krijg je in de meeste gevallen een welkomstkorting als je overstapt naar een andere energieleverancier. Dus alleen tarieven voor stroom vergelijken loont ook. Sterker nog, helemaal als je een all-electric woning hebt en je elektriciteitsverbruik hoog is. Dus vergelijk energie en bespaar.

Reageer

2 reacties

 1. jos bogers

  Prima artikel, echter ik mis een echt vergelijk tussen gas en warmtepomp . Zelf heb ik al 17 zonnepanelen die ongeveer 4200kwH gaan opleveren bij een huidig verbruik van ca 4700kwh . Wat gaat een warmtepomp kosten en hoeveel energie gaat deze gebruiken. ?
  met vrgr
  Jos Bogers

 2. Leo Kerkhof

  Ik ben al jaren bezig om mijn huis energie neutraal te maken.
  Een paar jaar geleden heb ik mijn spouwmuren laten isoleren met glaswol, enkele ramen met dubbel glas laten maken, mijn begane grondvloer heb ik al gedeeltelijk geïsoleerd en vloerverwarming aangebracht.
  Heb nu offertes aangevraagd om de laatste 9 ramen te laten vervangen met dubbel glas HR++, de kamervloer te isoleren, vloerverwarming aan te leggen, zonnepanelen op het dak en een warmtepomp.
  Ik hoop hiermee mijn huis een heel eind energie neutraal te maken, volgens mij zal dit niet helemaal lukken omdat een warmtepomp ook weer 3000 kw per jaar gaat gebruiken.
  Misschien dat er nog mensen zijn die ideeën hebben om nog meer energie te besparen.