Onderzoek slimme meter

Bespaart de slimme meter voor geen meter?

Afgelopen week was het volop in het nieuws. De tegenvallende besparing van de slimme meter. Ondertussen is 25% van de Nederlandse huishoudens voorzien van een slimme meters maar de verwachte, of misschien wel de gehoopte, energiebesparing blijft tot nu toe uit. Of wordt hier een te negatief beeld geschetst?

Achtergrond slimme meter

In 2015 werd besloten dat alle huishoudens in Nederland een slimme meter krijgen. Op dit moment heeft 25% van de 7 miljoen huishoudens een exemplaar. Voor het einde van 2020 is elk huishouden een slimme meter aangeboden. Het doel van de overheid is een energiebesparing van 3,5% te behalen. De eerste resultaten van het effect op energiebesparing dankzij de slimme meter zijn nu binnen.

Onderzoek PBL

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) publiceerde een studie waaruit blijkt dat de verwachte energiebesparing van 3,5 procent op dit moment niet hoger is dan 1 procent. In dit onderzoek wordt de verwachting uitgesproken dat huishoudens minder energie gaan gebruiken als ze inzicht krijgen in hun energieverbruik en dan vooral de kosten daarvan.

Oorzaken tegenvallende resultaten

In deze verwachting zitten twee aannames: dat je meer inzicht hebt in je energieverbruik met een slimme meter en dat je minder energie gaat gebruiken als je inzicht hebt in je verbruik (en de kosten).

Want is het wel zo, dat je meer inzicht hebt in je energieverbruik met een slimme meter? De slimme meter blijft namelijk een apparaat in je meterkast. Wanneer je geen gebruik maakt van een in-home display en/of de bijbehorende apps veranderd er niet veel….

Daarbij kun je een in-home display installeren waarvan er talloze op de markt zijn. Deze moet je dan wel zelf aanschaffen. En vervolgens moet je zelf actie ondernemen op de resultaten die je ziet. Dat zijn dus best een aantal stappen voordat je resultaat ziet.

Feit: 15% van de 1,8 miljoen huishoudens die tot nu toe over een slimme meter beschikken, hebben zelf geïnvesteerd in een in-home display. Dat is 3,7% van alle huishoudens in Nederland.

Tegengeluid

Na de publicatie van het PBL kwam er direct een tegengeluid. Zo schreef Energiebusiness.nl een artikel over bedrijven die hun klanten gebruik laten maken van de slimme meter. Deze zijn een stuk minder negatief. Volgens dit artikel heeft de slimme meter een aanloop nodig en moeten mensen vooral gemotiveerd worden.

Jan Willem Zwang van Greencrowd is ook positief over de eerste resultaten van de slimme meter. Volgens hem moeten de cijfers alleen beter worden geïnterpreteerd.

Hij heeft hiervoor een rekensom bedacht die je kunt teruglezen in dit artikel op FluxEnergie.

Ook hamert Zwang op het inzicht door middel van displays en geeft de overheid de tip mee om alsnog een subsidie op de aanschaf hiervan te geven. Dit zou zich zeker terugverdienen.

Het PBL pleit tot slot voor experimenteren onder groepen huishoudens met verschillende energieverbruiksmanagers. Het aanbod is op dit moment erg groot. Zie bijvoorbeeld de website van de Energieverbuiksmanagers. Er wordt dan getest welke energieverbruiksmanagers het grootste energiebesparende effect hebben. Hier kan dan weer actie op ondernomen worden.

Bespaart de slimme meter dan wel?

We zijn er benieuwd naar jouw mening maar ook naar je ervaringen. Heb je al een slimme meter? Maak je gebruik van een display? Verandert jouw gedrag hierdoor?

Laat het ons weten in je reactie!

Reageer