Kun je besparen met een opzegboete?

Vaak krijgt onze klantenservice de vraag: “ik heb nog een contract voor meerdere jaren, kan ik alsnog overstappen?” Ja, dat kan. Maar de belangrijkste vraag is: levert het je voordeel op? Wij leggen het je graag even uit.

Dure meerderjarige contracten

Laatst was het weer in het nieuws, na een onderzoek van de Vastelastenbond, dat consumenten nog steeds vallen voor dure meerjarige contracten in ruil voor een cadeau. Sommige leveranciers bieden iPads en Playstations aan of soms wordt er een lager maandbedrag beloofd plus dat je opzegboete wordt betaald. Deze cadeaus worden over het algemeen aangeboden met dure energiecontracten. Hierdoor kun je onbewust een duur meerderjarig contract afsluiten. Daar zit je niet op te wachten.

Energie vergelijken

Je hebt een jaar genoten van je nieuwe iPad of Playstation en dan krijg je de energierekening binnen. Je komt erachter dat je eigenlijk helemaal géén voordelig contract hebt afgesloten, dus je gaat je energiecontract toch maar eens vergelijken. Dat kan heel makkelijk via Energievergelijken.nl. Je vult je adres en energieverbruik in en je krijgt het beste aanbod te zien op basis van jouw gegevens. Je komt erachter dat het toch een stuk goedkoper kan dan je huidige contract. Let op! In deze actiecontracten wordt geen opzegboete vergoed, dus de boete moet je zelf betalen. Is het dan voordeliger om een overstap te maken? Dat gaan we je uitleggen.

Bereken je voordeel

Overstappen terwijl je huidige contract nog niet is afgelopen, kan nog steeds voordelig zijn. De opzegvergoedingen zijn voor particuliere contracten vastgelegd door de ACM (zie de tabel hieronder). De boetes zijn per product, dus gebruik je zowel stroom als gas dan betaal je twee keer de opzegboete. Deel de maximale boete die je kunt krijgen door de looptijd van je nieuwe contract. Tel dit op bij de jaarkosten van het nieuwe contract. Is het nieuwe contract plus de boete goedkoper dan je huidige contract? Dan loont het om over te stappen. Let er wel op dat je de boete in één keer moet betalen aan je oude leverancier na de overstap.

Heb je een cadeau gehad dan mag de leverancier ook hier een vergoeding voor vragen tot € 100,-. Ook mogen cashbacks worden teruggevraagd. Dit moet van te voren wel in de actievoorwaarden staan. Dus lees de voorwaarden altijd goed.

Een rekenvoorbeeld

Stel je voor: bij je cadeau kreeg je een duur driejarig energiecontract met vaste tarieven. Je jaarrekening bedraagt €2.100,- op basis van een verbruik van 3.500 kWh en 1.500 m3 en op Energievergelijken.nl zie je dat de verwachte jaarkosten bij Vandebron voor een éénjarig contract op dit moment €1.787,- zijn. Dat is inclusief een cashback van €310,-, maar je zit nog wel twee jaar aan je huidige contract vast. Dat betekent dat je een opzegvergoeding moet betalen van €100,- per product, dus €200,- in totaal.

Als je bij je huidige leverancier blijft betaal je de aankomende twee jaar €2.100,- voor je stroom en gas. Stap je over, dan kost het je €1.787,- op jaarbasis plus de boete van €200,-, dat is €1.987,-. In het eerste jaar bespaar je dan al €113,-. In het tweede jaar ga je pas echt besparen, want je bent van het dure contract af en je kunt dan kosteloos overstappen. Kom je er zelf niet uit of wil je onafhankelijk advies? Neem dan contact op met een van onze energie-experts.

» Energie vergelijken

Reageer

2 reacties

 1. Frans venhorst

  Ik wilde energiedirect als energieleverancier en heb mijn bij deze leverancier aangemeld als nieuwe klant. Bij nader onderzoek konden ze niet op tijd leveren en heb ik dat via de telefoon bekent gemaakt. De reactie was dat ze inderdaad niet op tijd kon leveren en kreeg van energiedirect dat een ander energieleverancier die dat wel kon en dat was Nuon. Energiedirect heeft al mijn gegevens na nuon doorgegeven en nu heb ik een contract met Nuon. Ik vond het raar en dacht, het zijn toch concurenten. Na 2 weken kreeg ik een sms van energiedirect dat op 5 juni het contract ingaat. Ik heb nog geen bevestiging gehad via mail en heb ook geen klantnummer. Wat kan ik doen. Moe t ik eerst op de bevestigingmail wachten en deze annuleren. Ik wil bij Nuon blijven. Frans venhorst.

  • Gijs

   Beste Frans,

   Ik zie dat je bij zowel Energiedirect als Nuon een aanvraag heeft gedaan voor energie. Check voor de zekerheid de ongewenste e-mail. Mocht je de mail niet kunnen vinden, dan kunt u het beste contact opnemen met onze klantenservice: 088 1100 888, of rechtstreeks met de Nuon. 

   Je geeft aan dat je al contact hebt opgenomen met Energiedirect.nl. Ik raad je aan dat contract binnen de bedenktijd te annuleren, als je dat nog niet hebt gedaan.

   Met vriendelijke groet,

   Energievergelijken.nl