Het juiste overstapmoment met zonnepanelen

Het beste overstapmoment als je zonnepanelen hebt

Minister Wiebes heeft vorige week aangegeven dat de nieuwe terugleversubsidie voor zonnepanelen niet vanaf 2020 van start gaat, maar in 2021. Dus je kunt nog een jaartje langer gebruikmaken van de salderingsregeling als je zonnepanelen hebt. Blijf als je zonnepanelen hebt ook energie vergelijken om te kijken of je nog goed zit, want misschien kun je wel veel voordeliger uit zijn. Maar waar moet je precies op letten? Dat leggen wij je uit.

Huidige salderingsregeling

Op dit moment kun je nog profiteren van de salderingsregeling met je zonnepanelen. Bij het salderen wordt je teruggeleverde energie in mindering gebracht op je verbruik. Het overschot aan energie dat je hebt opgewekt, lever je terug aan het net en hiervoor hoef je minder af te rekenen of ontvang je een terugleververgoeding.

Nieuwe terugleversubsidie voor zonnepanelen

De verwachting is dat we in 2021 overgaan op de terugleversubsidie. Hierdoor wordt je energie niet meer gesaldeerd. De energie die je niet gelijk verbruikt, gaat terug naar het net. Voor deze energie ontvang je dan een terugleververgoeding in plaats van de saldering op je verbruik.

Overstappen met een contract voor bepaalde tijd

Als je een energiecontract voor bepaalde tijd hebt, kun je het best 6 tot 8 weken overstappen voor het eind van je energiecontract. Op deze manier heeft de leverancier voldoende tijd om de overstap te verzorgen. Daarnaastval je binnen de opzegtermijn van 2 maanden om kosteloos naar een andere leverancier over te stappen. Hoogstwaarschijnlijk heb je dan ook een heel contractjaar bij je energieleverancier gezeten, daardoor kan je extra opgewekte energie in de zomer worden gesaldeerd met je hogere energieverbruik in de winter.

Overstappen met een contract voor onbepaalde tijd

Tijdens de zomermaanden verbruik je minder stroom dan in de winter. Daarnaast wek je meer stroom op vanwege de lange zomerse dagen. Wil je het maximale uit je opgewekte energie halen? Dan is het goed om kijken naar wat het beste overstapmoment is, want salderen levert namelijk meer op dan een terugleververgoeding.

Wanneer heb jij je laatste jaarafrekening ontvangen? Als je bijvoorbeeld net in het voorjaar je laatste jaarafrekening had gekregen. Je stapt net na de zomer over, dan heb je veel meer energie opgewekt dan verbruikt. En je kunt maar salderen tot je maximaal je verbruik. Je kunt dan het beste nog even wachten om het maximale uit je opgewekte energie te halen. Belangrijk voor het overstapmoment met zonnepanelen is dat op het moment dat je overstapt je totale hoeveelheid opgewekte kWh zonnestroom ongeveer gelijk is aan je afgenomen verbruik aan energie. Zo haal je het maximale uit je opgewekte energie.

Maak de overstap

Dus ook met zonnepanelen blijft het belangrijk om je energiecontract te vergelijken. Let op wanneer je overstapt. En vergeet natuurlijk niet dat je met een goede gasprijs en een mooie welkomstkorting een hoop kunt besparen.

» Energie vergelijken

Reageer