Het juiste overstapmoment met zonnepanelen

Het beste overstapmoment als je zonnepanelen hebt

Het is zomer. Het zonnetje schijnt lekker en je zonnepanelen maken overuren. Is dit een goed moment om over te stappen van energieleverancier? Voordat je overstapt met zonnepanelen is het handig om op een paar dingen te letten. Anders kan je zomaar veel geld mislopen.

Belangrijk voor het overstapmoment met zonnepanelen is dat op het moment dat je overstapt je totale hoeveelheid opgewekte kWh zonnestroom ongeveer gelijk is aan wat je tot dan toe verbruikt hebt aan energie.

Meer opgewekt dan verbruikt aan zonne-energie

Heb je veel meer opgewekt dan verbruikt aan stroom en stap je dan over van energieleverancier, dan gooi je in feite geld weg. Voor een groot deel van je teruggeleverde stroom krijg je namelijk een terugleververgoeding wat minder oplevert dan salderen.

De situatie ‘meer opgewekt dan verbruikt’ doet zich het meest voor net na de zomer. Tijdens de zomermaanden verbruik je minder stroom dan in de winter (want de kachel staat bijvoorbeeld nauwelijks aan) en je hebt veel zonnestroom opgewekt vanwege de lange zomerse dagen. Moet natuurlijk wel het weer een beetje meezitten. Enfin, stap jij na de zomer over en is het inderdaad zo dat jij veel meer hebt opgewekt dan verbruikt, dan saldeer je tot dezelfde hoeveelheid kWh als jouw verbruik. Voor alles wat je meer teruglevert ontvang je een terugleververgoeding. Dit levert je veel minder op dan wanneer jij niet was overgestapt en een deel van de kWh’s, of misschien wel alle kWh’s, nog had kunnen salderen.

Salderen kun je namelijk tot dezelfde hoeveelheid kWh als je verbruikt aan stroom. Eenvoudiger gezegd: Neem jij 1500 kWh af bij je energieleverancier dan kun je tot 1500 kWh stroom terugleveren op het net tegen hetzelfde tarief. Je energierekening is dan nul euro. Saldeer je zoveel mogelijk dan haal je het maximale uit je zonnepanelen.

Of je na de zomer werkelijk meer hebt opgewekt dan verbruikt, is mede afhankelijk van wanneer je het energiecontract hebt afgesloten. Was dit vlak na de zomer dan zijn we een jaar (of een paar jaar) verder en liggen het verbruik en de opwek waarschijnlijk bij elkaar. Regelde je het energiecontract na de winter en stap je na de zomer over, dan is de hoeveelheid opgewekte kWh waarschijnlijk hoger dan je totale energieverbruik.

Meer verbruikt dan opgewekt aan zonne-energie

In de winter zet je lekker de kachel hoog op regenachtige, koude dagen. Je energieverbruik neemt toe terwijl je zonnepanelen mondjesmaat zonnestroom opwekken. In ieder geval minder dan in de zomer. Na de winter is je stroomverbruik waarschijnlijk hoger dan je hoeveelheid opgewekte zonnestroom.

Op zich vormt dit geen probleem voor overstappen. Je betaalt toch voor wat je verbruikt en wat je in de lente en zomer opwekt kun je salderen bij je toekomstige energieleverancier. Mogelijk brengt je oude energieleverancier nog wel een bedrag in rekening, omdat je meer verbruikt hebt dan waarvoor je betaald hebt. Om een naheffing te voorkomen loont het om over te stappen als je verbruik en opgewekte stroom nagenoeg gelijk zijn.

Het kan overigens voorkomen dat in het maandelijkse voorschotbedrag de opgewekte kWh’s van je zonnepanelen nog niet is meegerekend. In dit geval betaalde je mogelijk maandelijks teveel. Een gunstige situatie omdat uit de eindafrekening blijkt dat je dan nog geld terugkrijgt van je energieleverancier in plaats van dat je moet bijbetalen.

Het juiste overstapmoment bepalen

Bij het bepalen van het juiste overstapmoment met zonnepanelen is het belangrijk dat je verbruik en je totale opgewekte kWh zonnestroom ongeveer gelijk zijn. Zo weet je zeker dat je zoveel mogelijk voordeel hebt van je zonnepanelen. Let hier met name op als je na de zomer wilt overstappen, omdat je opgewekte kWh’s in die periode weleens veel hoger kunnen liggen dan je totale energieverbruik.

Is het zover?

Is het zover: heb je zonnepanelen en stap je over van energieleverancier? Als eerste stap kun je dan het beste online energie vergelijken voor het vinden van de goedkoopste energieleverancier. Vink in de vergelijker aan dat je zonnepanelen hebt en vul in hoeveel kWh je jaarlijks opwekt. Daarna zie je een overzicht van de voordeligste energiecontracten voor jouw energieverbruik.

Vergelijk direct alle energieleveranciers >>

Reageer