Energierekening daalt

Biedt een energiecollectief de laagste energieprijzen?

Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond, Veronica en de ANWB hebben dit jaar één of meerdere energieveilingen georganiseerd. Het collectief inkopen van energie is tegenwoordig een trend te noemen. De Volkskrant deed eerder dit jaar een onderzoek naar energiecollectieven. Energievergelijken.nl werd hiervoor om commentaar gevraagd. ‘Wij juichen in principe collectieve inkoop toe, zolang dit maar leidt tot het beste aanbod voor de consument. De praktijk wijst uit dat op onze energievergelijker lagere tarieven worden geboden. Verder adviseren we consumenten goed op te letten hoe leveranciers scoren op het gebied van klantenservice. Ook zijn er nogal wat verschillen in milieuvriendelijkheid van het aanbod’, aldus Bart Beekhuizen van Energievergelijken.nl. De Volkskrant concludeerde in haar artikel: ‘Samen stroom en gas inkopen is een leuk principe. Maar je eigen gang gaan pakt vaak voordeliger uit.’

Een energieveiling biedt vaak niet niet de laagste energieprijzen

In veel gevallen zijn de energieprijzen die worden onderhandeld bij een collectieve inkoop van energie niet de laagste in de markt. Dit betekent dat zelf elektriciteit en gas inkopen goedkoper is dan met een grote groep consumenten. De Nederlandse toezichthouder op de energiemarkt (NMa) juicht deelname aan energieveilingen toe, maar wijst er op dat dit niet altijd de laagste energieprijzen oplevert. ‘Je kunt ook zelf een vergelijkingssite gebruiken’, aldus Peter Plug, directeur van de NMa. Verder heb je op een vergelijkingssite zelf meer vrijheid in de keuze voor het niveau van de klantenservice, klachtenafhandeling en duurzaamheid.

Hoe werkt een energiecollectief?

Consumenten kunnen zich voor een vastgestelde periode vrijblijvend inschrijven voor een energiecollectief. Energieleveranciers worden benaderd door de organisator en kunnen een bod doen op alle consumenten die zich hebben ingeschreven. Degene met de laagste energieprijzen wint. Vervolgens ontvangen alle deelnemers aan de energieveiling de energie tarieven. Zij kunnen dan beslissen of zijn ingaan op deze aanbieding. Het valt dus aan te raden om de aanbieding eens naast de aanbiedingen te leggen die op een energievergelijkingssite worden aangeboden. Door energie vergelijken ben je altijd zeker van de laagste energieprijzen, en de energieleverancier die het beste bij je past.

Reageer

1 reactie

  1. Sjaak84

    Ik dacht dat een energieveiling er altijd voor zorgt om de goedkoopste aanbieder van gas en stroom te nemen en vervolgens bij die aanbieder te gaan onderhandelen waardoor de energieveiling altijd het goedkoopste gas en stroomtarief heeft. Vreemd om te lezen dat een energieveiling dus niet altijd het goedkoopste is.