cashback bij je energiecontract zorgt dat je jaarlijks veel bespaart 2

Cashback: de reden waarom jij €250,- terugkrijgt op je energierekening

Wij Hollanders zijn gek op kortingen. We rijden met liefde om voor een euro korting op onze hamburger of een gratis flesje cola bij ons menu. Niet zo gek dus dat ook energieleveranciers kortingen aanbieden bij hun energiecontracten. De cashback welteverstaan. Een korting die snel verdiend is en je aanzienlijk meer oplevert dan die ene euro op je hamburger.

Cashback is een ander woord voor de welkomstkorting en het principe is eenvoudig:

Sluit jij een energiecontract af, dan geeft je energieleverancier een korting
die soms wel oploopt tot €250,- per jaar.

Korting voor nieuwe klanten

Die welkomstkorting krijg je alleen als je nog geen klant bent bij de energieleverancier, want het is een manier voor de energieleverancier om te zeggen ‘welkom nieuwe klant’. Een goede reden dus om jaarlijks over te stappen naar een andere leverancier.

Voordat je de cashback op je rekening gestort krijgt, moet je nog wel even geduld hebben. Die krijg je na een jaar uitgekeerd, omdat de energieleverancier graag zeker weet dat jij eerst een jaar klant blijft voordat je overstapt naar een andere leverancier. Ook wordt je cashback verrekend met je jaarafrekening. Hoe dit werkt en welke 3 situaties er mogelijk zijn, staat hieronder uitgelegd:

Situatie 1
Je totale energieverbruik was lager dan waarvoor je maandelijks betaald hebt. Je krijgt het teveel betaalde bedrag terug plus je cashback. Kassa!

Situatie 2
Soms moet je aan het einde van het jaar bijbetalen aan je energieleverancier, omdat je meer gas en stroom verbruikte dan waarvoor je maandelijks betaald hebt. In dit geval wordt je cashback afgetrokken van het nog te betalen bedrag.

A. Blijft er dan nog een bedrag over dat je terugkrijgt van je energieleverancier, dan krijg je dit gestort op je rekening.

B. Het kan ook zijn dat je ondanks de verrekening met de cashback alsnog een bedrag moet bijbetalen aan  je energieleverancier. Dan ontvang je een factuur.

 

De cashback wordt verrekend met je jaarafrekeneing

 

Situatie 3
Je krijgt alleen de cashback terug omdat je precies zoveel stroom hebt verbruikt als waarvoor je betaald hebt. Overigens is dit een uitzonderlijke situatie.

Bepalen van het termijnbedrag

Om te voorkomen dat je verrast wordt door de hoogte van je termijnbedrag is het belangrijk om 2 dingen te weten:

 1. In het jaarbedrag dat genoemd wordt bij je energiecontract is de cashback al wel meegerekend.
 2. Bij het bepalen van je termijnbedrag houdt de energieleverancier nog geen rekening met de cashback.

Voordat je het rekensommetje maakt om een idee te krijgen van je termijnbedrag moet je eerst de cashback optellen bij het totaalbedrag. De som wordt dan:

Het totale jaarbedrag + de cashback / 12 maanden = je termijnbedrag. Overigens is dit alsnog een indicatie. Je nieuwe energieleverancier baseert namelijk het termijnbedrag op wat gemiddeld aan gas en stroom verbruikt is in de afgelopen 3 jaar op jouw adres.

De voordeligste aanbiedingen altijd met cashback?

Wanneer je een aanbieding van een energiecontract ziet met een cashback wil dit niet zeggen dat het daadwerkelijk de goedkoopste aanbieding voor jou is. Dit hangt af van jouw energieverbruik.

Bij een hoog verbruik ben je misschien voordeliger uit met een energiecontract waarbij de welkomstkorting niet zo hoog is, maar waar je wel voor iedere verbruikte kWh stroom en m3 gas een laag energietarief betaalt.

Terwijl iemand die een laag verbruik heeft wellicht goedkoper af is met een energiecontract waarbij de welkomstkorting hoog is en de energietarieven per kWh en m3 relatief hoger liggen. Hoe kom je erachter wat het voordeligste energiecontract voor jou is?

Die vraag is eenvoudig te beantwoorden: vergelijk de verschillende energiecontracten. Gelukkig hoef je niet zelf alle energiecontracten door te bladeren, daarvoor is een energievergelijker uitgevonden. Op basis van jouw energieverbruik weet je precies wat het goedkoopste aanbod voor jou is, want die staat op nummer 1. Ook staat er bij wat de cashback is. Staar je daar echter niet blind op, want uiteindelijk gaat het om het totale bedrag dat je jaarlijks kwijt bent voor je energieverbruik en die wordt niet alleen bepaald door de cashback.

Waarom er met cashbacks wordt gestrooid

In de inleiding werd het al even genoemd: een energieleverancier biedt cashbacks aan om nieuwe klanten aan te trekken. Dat is ook wel nodig sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004. Voor ons consumenten betekent de liberalisering dat we vrij zijn in onze keuze bij welke energieleverancier we klant worden. Voor de energieleverancier zelf betekent het dat er veel concurrentie van andere leveranciers is en hij de concurrentiestrijd aan moet gaan. Om die strijd te winnen komen energieleveranciers met fikse welkomstkortingen. Helemaal op energievergelijkers is er veel concurrentie en moet een energieleverancier extra zijn best doen met een scherpe aanbieding om bij de top 3 van de goedkoopste aanbieders te horen.

Jaarlijks een mooie cashback

De cashback is een belangrijke reden waarom veel mensen jaarlijks overstappen naar een andere energieleverancier. Ieder jaar een paar honderd euro terugkrijgen van je energieleverancier is natuurlijk een mooi cadeautje waar je vast en zeker een goede bestemming voor weet. Ook benieuwd of er voor jou een mooie aanbieding in de energievergelijker staat? Maak dan snel een vergelijking. Binnen een minuut weet je het goedkoopste energiecontract voor jou en of je er een mooie cashback krijgt!

Energie vergelijken >>

Reageer

5 reacties

 1. Rob

  goedendag.

  Mevr./Meneer

  Ik ben zins kort klant bij jullie ik ben overstapt ik zou via tanky een bedrag van 250 euro kunnen tanken. maar heb tot heden niks gehoord of gezien. Luiklaan 20 Eindhoven

  met vriendelijke groeten R van Buchem

  • Gijs

   Beste Rob,

   Ik kan je aanvraag niet terugvinden in ons systeem. De app Tankey werkt samen met Energiedirect.nl. Ik neem aan dat u daar een contract heeft aangevraagd.

   Met vriendelijke groet,

   Gijs

 2. Lindje

  Wij hebben een vrijstaand huis,waardoor wij meer verbruiken,dan een rijtjes huis,dus ik vind het vreemd,dat dat niet mee gewogen wordt bij de opgave aantal zonnepanelen en gezinsgrootte!
  “Kortzichtig”

 3. Lindje

  Wij hebben een brijstaand huis,waardoor wij meer verbruiken,dan een rijtjes huis,dus ik vind het vreemd,dat dat niet mee gewogen wordt bij de opgave aantal zonnepanelen en gezinsgrootte!
  “Kortzichtig”

 4. J de Hoop

  Klopt niet helemaal Het voideel zit in het vastrecht en niet in de cash back als je 9 euro vastrecht betaald dat is 18 euro per mnd en totaal 200 per jaar dan is je zgn cashwinst al aardig gedaald, waar haal ik dan de winst?