cashback

Cashback: hoe werkt dat nou eigenlijk?

Het wordt ook wel een eenmalige korting of welkomstpremie genoemd. Voor veel mensen is het één van de voornaamste redenen om over te stappen van energieleverancier: de cashback. Dat is ook niet heel gek. Een hoge cashback kan een flinke besparing opleveren. Wij hebben een aantal feitjes over cashbacks voor je op een rijtje gezet.

Wie wordt er een cashback aangeboden?

Bij het maken van een vergelijking vragen we wie je huidige energieleverancier is. Zo filteren we de aanbiedingen voor nieuwe klanten van je huidige leverancier uit de vergelijking. Deze energiecontracten kun je namelijk niet aanvragen als bestaande klant. De meeste leveranciers bieden cashbacks aan in de actiecontracten voor nieuwe klanten en het is eigenlijk gewoon een manier om nieuwe klanten aan zich te binden. Door over te stappen, kun je hier gebruik van maken. Soms biedt een leverancier een cashback aan voor bestaande klanten, maar deze contracten kunnen meestal niet op tegen de actiecontracten voor nieuwe klanten.

Wanneer krijg je de cashback?

Een cashback krijg je altijd achteraf en zit niet verrekend in je termijnbedrag. Met een hoge cashback zal je maandbedrag niet omlaag gaan, maar de jaarkosten wel. Dus merkt je de besparing pas aan het einde van het jaar. In een eenjarig contract krijg je na één jaar de volledige cashback terug op de jaarrekening. Sluit je een meerjarig contract af, dan kan het per leverancier verschillen hoe de cashback wordt uitbetaald. Sommige leveranciers delen de cashback op in gelijke delen en deze krijg je na ieder jaar uitgekeerd. Maar andere leveranciers keren het uit na één jaar op de jaarrekening en de jaren daarna krijg je niets. Een leverancier vermeldt dit altijd in de actievoorwaarden van je energiecontract.

Hoe wordt de cashback verrekend?

Aan het einde van het contractjaar krijg je de jaarrekening. Daarop staat hoeveel je hebt betaald aan je energieleverancier en hoeveel je daadwerkelijk hebt verbruikt. Als dat gelijk is, dan houd je natuurlijk de volledige cashback over. Deze krijg je op je rekening uitgekeerd. Heb je meer betaald dan je daadwerkelijke verbruik? Dan krijg je het overschot plus de volledige cashback terug van de leverancier. Maar was je termijnbedrag te laag? En heb je meer verbruikt dan waar je voor hebt betaald? Dan wordt het verschil in mindering gebracht op je cashback en het resterende bedrag wordt dan aan je uitgekeerd.

Wat zijn de voorwaarden?

Je krijgt je cashback niet zomaar van de leverancier. Er gelden hiervoor wel voorwaarden. Dat is ook de reden dat je de cashback achteraf krijgt. Zo houdt de leverancier de touwtjes in handen. Beëindig je je energiecontract voortijdig, bijvoorbeeld omdat je energie vergelijken gaat en een betere deal vindt? Dan komt je cashback te vervallen. Loop je een betalingsachterstand op? Sommige leveranciers verrekenen de achterstand met je cashback, maar bij een aantal leveranciers komt de cashback te vervallen bij een betalingsachterstand. Dit is in de actievoorwaarden van je energiecontract vastgelegd.

Een flinke cashback is een mooie besparing. Stap je nu over naar een nieuwe leverancier, dan kun je van cashbacks tot wel € 250,- profiteren.

» Energie vergelijken

Dit artikel is eerder verschenen op 5 oktober 2018, maar is herschreven op 25 maart 2019.

Reageer

2 reacties

 1. F.Berens

  Goede middag,

  Ik moet dus het volledige jaar vol maken om de cashback te ontvangen?
  Als ik nu al een andere leverancier vind gaat die er dan voor zorgen dat de overgangsdatum dusdanig wordt gekozen dat ik mijn cashback van de vorige leverancier wel ontvang?
  Zou zonde zijn als je de cashback misloopt omdat je één of twee dagen eerder overstapt toch?

  • Gijs

   Je moet inderdaad het volldige contractjaar uitzitten wil je de cashback ontvangen. Maar elke leverancier hanteert een termijn waarbinnen je kosteloos kunt overstappen. Het ACM (de toezichthouder) heeft bepaald dat dit termijn minimaal twee maanden moet zijn (bij sommige leveraciers is dit langer). Dat betekent dat je binnen twee maanden voor het einde van je contract kosteloos naar elke leverancier kunt overstappen. Dan regelt de nieuwe leverancier je overstap per einddatum en zit je dus het volldige contract uit bij je oude leverancier. Dus behoud je het recht op je cashback.

   Met vriendelijke groet,

   Gijs