Collectieve energie

Collectieve energie: do or don’t?

Je hebt er vast wel eens iets over gehoord: collectieve energie. In Nederland kan je je bij verschillende partijen aansluiten die energie inkopen voor hun achterban. Hoe meer deelnemers, hoe lager de prijs van het energiecontract. Wat is beter: collectieve energie of zelf je contract kiezen? Bekijk hier de voor- en nadelen van collectieve energie.

Wat is collectieve energie?

Collectieve energie (energiecollectief) is het fenomeen dat een partij voor een grote groep mensen energie inkoopt. Als een partij veel deelnemers aan zijn energiecollectief weet te verbinden, willen energieleveranciers vaak lagere energieprijzen bieden dan via hun website. Des te meer mensen zich inschrijven bij het energiecollectief, des te lager de prijs. In Nederland zijn er diverse initiatiefnemers die met regelmaat collectieve energie inkopen, zoals Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond.

Hoe werkt collectieve energie?

Iedere partij die collectieve energie inkoopt heeft zijn eigen routine, maar doorgaans werkt het inschrijven bij een energiecollectief als volgt:

 1. Je schrijft je in als deelnemer aan het energiecollectief
 2. Er wordt een energieveiling georganiseerd. De energieleverancier die het laagste bod doet, wint.
 3. Je krijgt vrijblijvend een aanbod van de winnende energieleverancier. Als het aanbod je bevalt, dan kan je overstappen.

De leverancier die de energieveiling wint, betaalt tussen de €30 en €100 aan de partij die de veiling organiseert. Dat maakt het inkopen van collectieve energie een lucratieve business. Neem bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis met zo’n 600.000 leden. Daarvan schrijft zo’n 7 tot 10 procent zich in voor de energieveiling. Daarvan stapt zo’n 20 tot 40 procent over (10.000 tot 30.000 mensen). Ervan uitgaande dat Vereniging Eigen Huis gemiddeld drie keer per jaar een energieveiling organiseert en €40 per overstapper ontvangt, kan deze partij rekenen op zo’n €800.000 aan inkomsten vanuit het energiecollectief.

Voordelen collectieve energie

 • Er wordt in één keer een grote groep mensen bewust gemaakt van het feit dat ze kunnen overstappen
 • Er wordt meer bewustzijn gecreëerd met betrekking tot de (fluctuatie van de) energieprijzen
 • Hoe meer mensen deelnemen aan een energiecollectief, hoe lager de prijs van het energiecontract
 • Als de groep deelnemers groot genoeg is, bieden energieleveranciers een lagere prijs

Nadelen collectieve energie

 • Het winnende energiecontract is niet altijd het meest optimaal/goedkoop voor elke deelnemer
 • Niet alle energieleveranciers nemen deel aan de energieveilingen, wat de concurrentie beperkt
 • Bij een energieveiling wordt alleen gekeken naar prijs, niet naar bijv. duurzaamheid of klantenservice
 • Soms moet je lid worden van de organiserende partij om op het aanbod in te mogen gaan

Wat is goedkoper: collectieve energie of zelf je energiecontract kiezen?

Op zich is collectieve energie een mooi idee, maar dan moet het wel de beste keuze zijn voor de consument. Dit blijkt in veel gevallen niet het geval. Inschrijven voor een energieveiling is altijd vrijblijvend. Het kan dus geen kwaad om je aan te melden, maar let op: de ervaring leert dat het ergens anders meestal goedkoper kan. Vergelijk dus altijd het aanbod van energieveilingen met een onafhankelijke energievergelijker. Daarnaast heb je via een energievergelijker veel meer keuzemogelijkheden, zoals voor duurzaamheid en service. Dat kunnen natuurlijk ook doorslaggevende redenen zijn om te kiezen voor een bepaalde energieleverancier!

Energie vergelijken

Reageer