Hoe wijst Consumentenbond winnaar energiecollectief aan?

Het blijft onduidelijk hoe de Consumentenbond de winnaar van haar energiecollectief aanwijst. Uit onderzoek van Energievergelijken.nl blijkt dat de keuze van de Consumentenbond in veel gevallen niet het goedkoopste energiecontract, of de meest duurzame of klantvriendelijke aanbieding voor de consument oplevert. De Volkskrant deed in 2012 al onderzoek naar energiecollectieven en trok toen een vergelijkbare conclusie. Er lijkt dus weinig te zijn veranderd.

De Beste Keuze voor de Consumentenbond?

De aanbieding die aan inschrijvers van het Consumentenbond collectief wordt gedaan, blijkt bij een gemiddeld energieverbruik van 3.340 kWh elektriciteit en 1.440 m3 gas zo’n 40 euro duurder uit te komen dan de goedkoopste aanbieding op vergelijkingssites. Ook eindigt de winnaar op de tiende plaats in de Consumentenbond test waarin dertien energieleveranciers werden onderzocht. Tot slot vallen er wat betreft duurzaamheid van het aanbod vraagtekens te plaatsen. Zo wordt stroom vaak als duurzaam verkocht, terwijl het eigenlijk afkomstig is uit kolencentrales en wordt ‘vergroend’ met certificaten uit het buitenland. Het lijkt er op dat de beste keuze van de Consumentenbond met name goed is voor de Consumentenbond zelf.

Zelf energie vergelijken pakt voordeliger uit

In de meeste gevallen zijn huishoudens dus voordeliger uit als zij een vergelijkingssite gebruiken. ‘Op zich zijn energiecollectieven een mooi idee, maar dan moet het wel de beste keuze zijn voor de consument. Dit blijkt in veel gevallen dus niet het geval’, aldus Marc-Peter Pijper van Energievergelijken.nl. ‘Wij doen ons uiterste best om consumenten via onze onafhankelijke vergelijkingssite het beste energiecontract te laten vinden. Wij hebben onlangs bijgedragen aan het televisieprogramma Tros Radar, waarin wij consumenten belangrijke tips gaven voor het zoeken naar het beste energiecontract. Op deze manier laten wij zien dat zelf energie vergelijken helemaal geen gedoe is, en dat je zelf alle vrijheid hebt om te kiezen.’

Reageer

1 reactie

  1. e.polet

    Uw mag de ” vereniging eigen huis ” in hetzelfde rijtje plaatsen als de consumentenbond. beiden zijn bezig hun eigen ” kas” te spekken!!!