Draadloze elektriciteit

De schepping van draadloze elektriciteit

We zijn zo gewend aan stopcontacten en snoeren dat draadloze elektriciteit klinkt als een droom. Niets is minder waar! Technisch is het al mogelijk, het is alleen nog even wachten tot er genoeg financiers zijn.

De schepping van draadloze elektriciteit

Het begon ooit toen een professor van MIT midden in de nacht wakker werd van zijn telefoon: de batterij was leeg. Hij keek om zich heen en zag talloze stopcontacten, maar zijn oplader was niet te vinden. Toen ontstond het idee: zou het mogelijk zijn om het laatste stukje van het stopcontact tot aan het apparaat te overbruggen zonder snoer?

“Ons doel is om huizen via magnetische luchtvelden van energie te voorzien, zonder enige bedrading”, vertelt Katie Hall, CTO bij WiTricity. Dit bedrijf wil draadloze resonantie op de markt brengen, ook wel draadloze elektriciteit of wifistroom genoemd.

Hoe werkt draadloze elektriciteit?

Katie een experiment opzette in een kleine kamer. Er lag een gloeilampje op tafel – de rest van de kamer stond vol met koperen spoelen. Het wonder geschiedde: het lampje ging branden. Toen besefte Katie dat draadloze elektriciteit ooit net zo normaal zal worden als draadloos internet.

Draadloze elektriciteit opwekken is namelijk helemaal niet zo lastig. WiTricity heeft een apparaat ontwikkeld dat de naam ‘Source Resonator’ draagt. De Source Resonator is een koperen spoel die een magnetisch veld genereert in de lucht wanneer er stroom doorheen loopt. Wanneer er een andere spoel in de buurt is, is het mogelijk om tussen de twee spoelen een elektrische lading op te wekken. Breng je vervolgens een apparaat in dat magnetische veld, dan wordt er stroom geïnduceerd in het apparaat.

Als je het visueel maakt, is het concept van draadloze elektriciteit eigenlijk heel eenvoudig:

Grappig feitje: elektrische tandenborstels worden ook met een magnetisch veld opgeladen!

Oneindig veel toepassingen

Wij dromen van een wereld waarin we nooit meer naar onze oplader hoeven te zoeken als de batterij van onze smartphone leeg is. Hoe relaxed zou dat zijn! Maar je telefoon opladen vanuit je broekzak is slechts één van de vele toepassingen die Katie voor zich ziet. Denk maar eens aan medische apparaten zoals hartpompen die zichzelf zouden kunnen herladen – ín het lichaam van de patiënt. Of een elektrische scooter of auto die zichzelf oplaadt als je aan het rijden bent. De mogelijkheden zijn eindeloos!

De uitdaging

Vooralsnog vormt de overdracht van energie de grootste uitdaging. Je hebt namelijk behoorlijk grote spoelen nodig om de afstand te vergroten die de draadloze elektriciteit kan overbruggen. Zoals je in het filmpje kan zien, worden de apparaten pas van stroom voorzien als ze op minder dan een meter afstand van de spoel worden gehouden. WiTricity is er inmiddels al wel in geslaagd om laptops en mobieltjes te voorzien van stroom en momenteel werken ze aan een draadloze oplader voor elektrische auto’s.

Veel mensen zijn bezorgd om de veiligheid van draadloze elektriciteit. Bestaat er een kans dat je wordt geëlektrocuteerd als je in de buurt van de spoelen bent? Katie zegt van niet. Volgens Katie is haar uitvinding ‘perfectly safe’. De magnetische velden van draadloze elektriciteit zijn namelijk vergelijkbaar met de velden die we nu al dagelijks om ons heen hebben, zoals van mobiele telefoons en draadloos internet.

Draadloze elektriciteit heeft de toekomst

Katie ziet een wereld voor zich waarin snoeren niet meer nodig zijn. “Ik zal met mijn auto naar huis kunnen rijden, niks in hoeven te pluggen en je staat ook nooit meer bij het tankstation. Ik kan me bijna niet voorstellen in hoeverre alles zal veranderen wanneer we op deze manier gaan leven. Op termijn zullen kinderen ons vragen waarom we dingen ‘draadloos’ noemen,” stelt Katie. Wij zijn ontzettend benieuwd naar de ontwikkelingen, jij ook?

Reageer

1 reactie

  1. Vandebotermet Liliane

    Zijn de draadloze stopcontacten nu op 31-1-2018 al te koop? Dank bij voorbaat;