Waarom stap je over via een energievergelijker?

De verwachting van de energieprijzen 2017? Je gaat meer betalen

Twee maal per jaar bepalen energieleveranciers de energieprijzen. In januari en in juli. De verwachting is dat de prijzen van stroom en gas begin 2017 stijgen.

In tegenstelling tot de afgelopen drie jaar is de verwachting dat de prijzen in januari 2017 stijgen in plaats van dalen. Voor een groot deel ligt dit in de prijsontwikkeling op de markt voor kolen en gas. Deze prijzen stijgen de laatste maanden weer. Daarbij komt er meer vraag naar energie, waardoor de prijzen stijgen. Ook de belastingen en opslag- en transporttarieven zijn van invloed.

Hoe is je energierekening opgebouwd?
Het is hierbij goed om te weten hoe je energierekening is opgebouwd. Deze bestaat uit drie soorten kosten.

 • Leveringskosten – geld voor de energieleverancier (43%)
 • Netwerkkosten – geld voor de netbeheerder (15%)
 • Belastingen – geld voor de overheid (42%)

De netwerkkosten en belastingen zijn vaste kosten.

Wat houdt de prijsstijging in voor jou?

Voor een variabel energiecontract, van een gemiddeld gezin, is de schatting van deze prijsstijging zo’n €20,- op jaarbasis. Dit komt omdat de verwachting is dat gasprijzen en stroomprijzen beide met €10,- stijgen.

Energieleverancier Delta heeft bekend gemaakt dat klanten met een variabel contract €19,- meer gaan betalen per jaar vanaf 1 januari. Zij zijn uitgegaan van een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh aan elektriciteit en 1.800 m³ aan gas.

De drie grootste energieleveranciers Nuon, Essent en Eneco komen in december met hun energieprijzen voor januari 2017. Essent verwacht haar tarieven lager vast te tellen. Dit ligt volgens hen aan de variabele leveringskosten die zijn te linken aan de inkoopkosten die dalen bij Essent.

Vast of variabel contract voordeliger?

Wanneer de verwachting is dat de prijzen stijgen is het voordeliger om over te stappen naar een 1-jarig vast contract. Je hebt dan geen nadeel van deze prijsstijging omdat je tarief vaststaat. Sinds twee jaar zijn variabele contracten over het algemeen duurder dan vaste contracten.

Stap nu nog over!

Energievergelijkers zoals Energievergelijken.nl bieden vaak voordelige 1-jarige contracten aan. Hiermee willen de verschillende energieleveranciers jou als klant binnen halen. Hiermee gaan fikse welkomspremies gepaard. Op hun eigen website bieden energieleveranciers vaak meerjarige vaste contracten aan. Hiermee ben je minder voordelig uit. Uiteindelijk loont jaarlijks overstappen het meest!

Waar wacht je nog op? Wacht niet op deze prijsstijging. Maak snel een energievergelijking om te zien wat voor jou het meest voordelig is.

Reageer

2 reacties

 1. Eric Ravestijn

  Hoe ontwikkelen de netwerkkosten en de energiebelastingen anno 2018?

  • Marije

   Beste Eric, bedankt voor je bericht. Helaas zijn de kosten weer niet gedaald ;). Meer over de ontwikkelingen van de energiebelasting vind je op de website van de Belastingdienst.

   De netwerkkosten vind je terug in dit overzicht.