Grootste zonneparken van Nederland

Dit zijn de grootste zonneparken van Nederland

De zonneparken schieten als paddenstoelen uit de grond. De één nog groter dan de ander. Een goede ontwikkeling als het gaat om onze duurzame energiedoelstellingen. Voor de volgende parken zijn de benodigde subsidies recentelijk toegezegd. 

Zonnepark Zeeland ‘Solarpark Scaldia’

In een weiland tussen het Zeeuwse Borsele en Vlissingen komen op twee meter hoogte 140.000 zonnepanelen te staan. Een ideale locatie volgens directeur Hans Hoven want onder dit terrein liggen veel gasleidingen waardoor een andere bestemming lastig is. Een kudde schapen zal het gras onder de zonnepanelen netjes bijgrazen. De energie uit dit park zal voornamelijk aan bedrijven worden geleverd.

Zonnepark Groningen ‘Midden-Groningen’

Bij Hoogezand-Sappemeer in Groningen komt het grootste zonnepark van Nederland. Bijna twee keer zo groot als het Zeeuwse Scaldia. Op een braakliggend veld worden hier 320.000 panelen geplaatst. Eerder zouden er op dit gebied tuinkassen komen maar dat ging niet door. Powerfield Nederland bedacht deze nieuwe bestemming voor het terrein.

Zonnepark Bergerden

Misschien niet zo groot als de jongens in Zeeland en Groningen maar wél het grootste drijvende zonnepark van Nederland. Lingewaard Energie is de ‘drijvende kracht’ achter het project. Dit is een coöperatie van burgers die energiebesparing willen bevorderen en zelf duurzaam energie willen opwekken. Het project wordt gefinancierd door de burgers zelf en aangevuld met een subsidie van de provincie Gelderland. Het park komt op een enorm gietwater bassin van tuinders uit de omgeving.

Bekijk onderstaande tabel voor de feiten rondom deze parken:

De grootste zonnepark van Nederland - tabel

*Klik op de afbeelding voor een vergroting

De toekomst van zonneparken

De verwachting is dat er in de toekomst meer van dit soort parken komen. We barsten in Nederland van de geschikte locaties. De projecten hoeven niet allemaal zo groot te zijn als in Zeeland of Groningen, het gaat om de capaciteit van alle panelen bij elkaar.

Kortom, zonne-energie is booming. Mensen hebben een positievere associatie bij zonnepanelen dan bij windenergie (dit wordt vaak nog gezien als horizonvervuiling). En als zelfs IKEA zonnepanelen gaat aanbieden, dan gaan we een hele zonnige toekomst tegemoet!

 

Reageer