Dubbel tarief of enkel tarief: wat is goedkoper?

Een dubbel tarief of een enkel tarief: wat is goedkoper?

Steeds meer mensen krijgen een nieuwe meter en dat is vaak een (slimme) dubbele meter. Wij krijgen veel vragen of een dubbel tarief duurder is dan een enkel tarief. Je kunt bij de meeste energieleveranciers tegenwoordig kiezen tegen welk tarief je verrekend wordt, maar wat is nou goedkoper? Dat leggen wij je uit.

Wat is het verschil?

Tegenwoordig hebben energiecontracten vijf energietarieven. Het enkel tarief, piektarief en het daltarief. De twee overige tarieven zijn de piek- en daltarieven voor de uitzonderingsgebieden met een langere daltijd. Enkel tarief betekent dat al je stroomverbruik tegen hetzelfde tarief wordt verrekend. Met een dubbel tarief wordt je verbruik overdag verrekend tegen het piektarief en ’s avonds, ’s nachts, in het weekend en tijdens de feestdagen tegen het daltarief.

De leveranciers kijkt er niet naar of jij bij het maken van een vergelijking aangeeft of het gaat om een dubbele of enkele meter. De leverancier kijkt naar het metertype wat zij krijgen van je netbeheerder en hanteren de bijhorende type tarieven. Heb je een meter met twee telwerken? Dan zullen zij in eerste instantie een piek- en daltarief hanteren. Dat betekent niet dat je dat per se ook moet gebruiken. Je kunt bij je leveranciers aangeven dat je graag tegen een enkel tarief verrekend wordt. Bij de meeste leveranciers is dit geen probleem, enkel bij Budget Energie is het niet mogelijk.

Maar wat is goedkoper?

Het energieverbruik is voor ieder huishouden verschillend. Sommige mensen zullen overdag meer stroom verbruiken en anderen juist in de avonduren en weekenden, omdat ze overdag niet thuis zijn. Om een goed beeld te geven hebben wij de kosten van een enkel tarief vergeleken met een aantal verhoudingen van stroomverbruik in de piek- en daluren op basis van een gemiddeld energieverbruik. Dat hebben we gedaan met het energiecontract wat op dit moment bovenaan in onze vergelijker staat, namelijk Nuon.

StroomGasJaarprijsVerschil
Enkel tarief3.500 kWh1.500 m3€ 1.869,23
VerhoudingStroom PiekStroom Dal
Dubbel tarief50/ 501.750 kWh1.750 kWh1.500 m3€ 1.869,86+ € 0,63
75/ 252.625 kWh875 kWh1.500 m3€ 1.883,94+€ 14,71
25/ 75875 kWh2.625 kWh1.500 m3€ 1.855,78– € 13,45
10/ 90350 kWh3.150 kWh1.500 m3€ 1.847,33– € 21,90

Als je energieverbruik gelijk is verdeeld over de piek- en daluren ben je € 0,63 duurder uit wanneer je gebruik maakt van een piek- en daltarief. Wanneer je verbruik grotendeels in de daluren plaatsvindt, dan kun je met een dubbel tarief toch een paar tientjes besparen. Maar in praktijk blijft dat lastig, omdat veel huishoudelijke apparaten continue stroom gebruiken, zoals vriezers en koelkasten. En als je bewust apparaten gaat gebruiken in de daluren heb je ook minder flexibiliteit. Over het algemeen kun je een stuk meer besparen door ieder jaar een scherp energiecontract af te sluiten.

Vergelijk je energie

Wil je voor jezelf kijken wat het voordeligst voor jou is? Maak dan eens een vergelijking met jouw verbruik verdeeld over de piek- en daluren en vergelijk het met een enkel tarief, dan zie je in een oogopslag wat voor jou het voordeligst is. Maar je bespaart het meest met een scherp geprijsd energiecontract en energie vergelijken is zo gebeurd!

» Energie vergelijken

Dit artikel is eerder verschenen op 4 april 2018, maar is herschreven op 28 mei 2019.

Reageer

8 reacties

 1. Wim

  Krijg je bij piek/dal tarief ook meer terug voor stroom die jezelf opwekt boven je eigen verbruik?

  • Gijs

   Beste Wim,

   Dat verschilt per leverancier. De ene leverancier hanteert één teruglevertarief over beide telwerken en de ander gaat uit van het kale leveringstarief voor piek en dal. Omdat het daltarief lager ligt, is het teruglevertarief dan ook lager. Als je een vergelijking maakt met je opgewekte energie ingevuld, kun je bij ‘Bekijk details’ zien wat het teruglevertarief is per telwerk bij dat contract. Daarnaast houdt de vergelijker ook rekening met de rekenmethode die de leverancier hanteert.

   Met vriendelijke groet,

   Energievergelijken.nl

  • Gijs

   Beste Jos,

   Ja, dan kan het net weer iets anders zijn. Leveranciers hanteren bijvoorbeeld verschillende rekenmethodes met de saldering van je opgewekte energie en de teruglevertarieven als je meer opwekt dan dat je verbruikt. De vergelijker houdt ook rekening met deze verschillen wanneer je die invult.

   Met vriendelijke groet,

   Energievergelijken.nl

 2. Coenraad Vrouwenvelder

  Bij de introductie van het dubbeltarief in de jaren 60 was dit nog wel interessant omdat het daltarief toen wel significant lager was. Ik herinner me een daltarief van 8 cent.
  Vandaag de dag is het voordeel van een dubbel tarief in veel gevallen marginaal. Als je niet oppast is het ‘voordeel’ zelfs negatief. Ik ben daarom ook overgestapt op enkeltarief. Spaart een hoop stress en overlast voor de buren.

 3. Jan Hager

  Ik heb de slimme meter en daar zit het dubbeltarief in.We kijken nergens naar en wassen gewoon overdag.Ons verbruik was in 2017 totaal 1831 KW.Waarvan normaal 929 KW en dal 902 KW.
  Het verschil op jaarbasis was €5,06 in ons voordeel.De overheid wou dus het stroomverbruik meer verdelen.Maar met zo weinig voordeel.Ze denken echt dat de hele bevolking achterlijk is.De winst is te halen door jaarlijks over te stappen van energieleverancier.Dat doe ik al elk jaar vanaf 2009.De laatste jaren via energievergelijken.nl Die met dat mannetje.
  Groeten Jan

 4. Rik-Jan Zwartenkot

  Een belangrijk detail wat ik mis hier is dat het daltarief ook geldt in het gehele weekend (en op feestdagen). Voor mensen zoals wij die praktisch alleen in het weekend wassen en drogen is dit een significant detail.

  • Hoi Rik-Jan,

   Je hebt helemaal gelijk. Ik voeg het meteen toe in deze blog! Groeten Annemieke – Energievergelijken.nl