Dubbel tarief of enkel tarief: wat is goedkoper?

Een dubbel tarief of een enkel tarief: wat is goedkoper?

Stel, jij en je buurman hebben een slimme meter: hij betaalt een dubbel tarief voor zijn stroom en jij een enkel tarief. Je buurman betaalt vanwege het dubbel tarief voor zijn stroomverbruik in de avonduren en in het weekend minder dan voor zijn verbruik overdag. Terwijl jij met je enkel tarief altijd één en dezelfde prijs betaalt voor je stroomverbruik. Wie is er dan voordeliger uit? Dat leggen we je uit in deze blog.

Dubbel tarief versus enkel tarief

Je zou in eerste instantie denken dat iedereen een dubbel energietarief wil als het goedkoper is om ’s avonds, ’s nachts en in het weekend een wasje te draaien dan overdag. Maar vaak verschilt het dagtarief (normaal tarief) weinig van het avond- & weekendtarief (daltarief). Als jij niet ’s avonds het grootste deel van je energie verbruikt, merk je niet veel van het prijsverschil.

De meeste energieleveranciers hebben een energiecontract vaak in twee varianten: één met een dubbel energietarief en één met een enkel energietarief. Voor een gemiddeld energieverbruik van 4000 kWh stroom en 1500 m3 gas staat hieronder het dubbel tarief en het enkeltarief weergegeven bij dezelfde energieleverancier.

 

EnergieleverancierEnkeltarief per kWhDubbeltarief per kWh
E.ON
Groene stroom en gas
actiecontract 1 jaar vast

0,19660

Normaal: 0,20241

Dal: 0,18910

Eneco
Ecostroom en aardgas 1 jaar
vast

0,19862

Normaal: 0,20505

Dal: 0,19142

Energieflex
Groene stroom en grijs gas 1
jaar vast Actie

0,19537

Normaal: 0,19984

Dal: 0,18763

*Peildatum 4 april 2018. Stroomverbruik van 4000 kWh en 1500 m3.

 

Als je de rekenmachine erbij pakt, zie je dat het prijsverschil tussen de twee soorten energietarieven om bijvoorbeeld 0,005 eurocent gaat. Een minimaal prijsverschil dus.

Wanneer wel een prijsverschil

Wanneer merk je dan wel het prijsverschil? Als je ’s avonds en in het weekend veel meer elektriciteit verbruikt doordat je doordeweeks overdag nauwelijks thuis bent. Meestal wordt de volgende standaard aangehouden:

Bij een energieverbruik van meer dan 3500 kWh en als je minstens de helft van dit verbruik in de daluren verbruikt, is een energiecontract met een dubbel energietarief goedkoper.

Dat klinkt goed, maar het gaat niet om honderden euro’s verschil. Was het maar zo, dan zette je nooit meer overdag de vaatwasser en wasmachine aan. Op jaarbasis schelen de kosten een paar euro en dan moet je ’s avonds aanzienlijk meer stroom verbruiken dan overdag. Zie de tabel hieronder voor het prijsverschil per jaar. Als voorbeeld hebben we een energieverbruik genomen van 4000 kWh: 2500 kWh in de avond en 1500 kWh overdag.

Soort energiecontractTotale energiekosten bij enkeltariefTotale energiekosten bij dubbel tariefPrijsverschil
E.ON
Groene stroom en gas
actiecontract 1 jaar vast

€ 1728,-

€ 1718-

€ 10,-

Eneco
Ecostroom en aardgas
1 jaar vast

€ 1728,-

€ 1720,-

€ 8,-

Energieflex
Groene stroom en grijs
gas 1 jaar vast Actie
€ 1732,-€ 1719,-

€ 13,-

*Peildatum 4 april 2018.

Er zit dus zeker een prijsverschil in het enkeltarief en het dubbeltarief. Maar als je kiest voor een dubbel energietarief en je het verschil in prijs wilt merken merken, ben je wel meer gebonden aan bepaalde tijdstippen voor je stroomverbruik. Doorgaans gaat het daltarief in tussen 23:00 en 07:00 uur en in het weekend (in Limburg tussen 21:00 en 07:00 uur). De andere uren overdag en begin van de avond geldt het normaal tarief.

De vaste kosten verschillen niet

De vaste kosten voor een energiecontract met een dubbel energietarief verschilt niet van een energiecontract met een enkel tarief. De netbeheerkosten worden berekend door de netbeheerder en staan voor jou vast. Ook de energieleverancier rekent ook meestal dezelfde kosten, ongeacht of je voor een dubbel of enkeltarief kiest.

Sinds de jaren 60 een dubbel energietarief

In de jaren zestig was er aanleiding om het dubbel tarief te introduceren. In Nederland gingen we steeds meer stroom verbruiken vanwege apparaten die veel stroom nodig hadden en omdat veel boeren overdag aan het werk waren met machines. Om ervoor te zorgen dat het energienet de vraag naar stroom aankon, moest het verbruik goed verdeeld worden over de gehele dag. De overheid reguleerde dit door het normaal- en daltarief te introduceren. De goedkopere prijs voor stroom in de avonduren en in het weekend zou mensen motiveren om elektriciteit vaker op deze momenten te gebruiken. Sommige huishoudens hebben nog steeds een energiemeter die geschikt is voor een dubbel energietarief, maar ook de nieuwe slimme energiemeters hebben deze mogelijkheid.

Van tarief wijzigen

Je kunt wel van een dubbeltarief naar een enkeltarief veranderen, maar van een enkeltarief naar een dubbeltarief is niet altijd mogelijk. Dit is namelijk afhankelijk van het type meter dat je hebt. Overigens geldt een dubbel tarief alleen voor stroom en niet voor gas.

Een energiemeter met een dubbel telwerk of een slimme meter

Is je energiemeter voorzien van een dubbel telwerk of heb je inmiddels een slimme meter, dan kun je van een enkeltarief overgaan op een dubbel tarief. Mits je energieleverancier hier ook mee akkoord gaat. Je energiemeter met twee telwerken is immers geschikt om je energieverbruik overdag en in de daluren te registreren. Heb je een dubbel tarief en wil je naar een enkeltarief dan kan dit vaak ook zonder problemen. Check het nog wel even bij je energieleverancier om zeker te weten dat je van tarief kunt wijzigen.

Waar je beter wel rekening mee kunt houden is dat niet iedere energieleverancier een dubbel tarief aanbiedt en dat het vaak niet mogelijk is om tussentijds te wijzigen als je energiecontract voor bepaalde tijd nog loopt.

Een energiemeter met een enkel telwerk

Wanneer jouw energiemeter slechts één telwerk heeft, dan is de keuze al voor je gemaakt: je kunt alleen een energiecontract afsluiten met een enkeltarief. Lekker makkelijk, hoef je je niet te buigen over deze keuzemogelijkheid.

Welk tarief als je zonnepanelen hebt

Met zonnepanelen kun je salderen. Dit betekent dat je stroom die je zelf opwekt en niet verbruikt, teruglevert op het energienet tegen hetzelfde tarief als waarvoor je stroom afneemt. Maar tegen welk tarief saldeer je als je een dubbele meter hebt?

Bij een dubbeltarief wordt de stroom die je tijdens de daluren opwekt, gesaldeerd tegen het daltarief. De stroom die je tijdens de piekuren opwekt, wordt gesaldeerd tegen het normaal. Bij een enkel tarief saldeer je altijd tegen het enkeltarief.

Dus, wat kies jij?

Voor het werkelijke prijsverschil hoef je niet te kiezen voor een dubbel energietarief. Tenzij je ontzettend veel energie verbruikt waarvan het grootste deel in de weekenden en avonduren. Het voordeel van een enkel tarief is dat je niet rekening hoeft te houden met het tijdstip waarop je apparaten aanzet. je bent flexibeler. De beste manier om achter het prijsverschil te komen is door een online energievergelijking te maken. Binnen één minuut zie je wat de goedkoopste energieleverancier voor jou is.

Energie vergelijken doe je op Energievergelijken.nl

Reageer

5 reacties

 1. Joke R.

  Bovenstaande info is niet geheel juist. Er zijn ebetgieleveranciers die mensen met een dubbeltariefmeter geen enkeltarief willen aanbieden!

 2. Coenraad Vrouwenvelder

  Bij de introductie van het dubbeltarief in de jaren 60 was dit nog wel interessant omdat het daltarief toen wel significant lager was. Ik herinner me een daltarief van 8 cent.
  Vandaag de dag is het voordeel van een dubbel tarief in veel gevallen marginaal. Als je niet oppast is het ‘voordeel’ zelfs negatief. Ik ben daarom ook overgestapt op enkeltarief. Spaart een hoop stress en overlast voor de buren.

 3. Jan Hager

  Ik heb de slimme meter en daar zit het dubbeltarief in.We kijken nergens naar en wassen gewoon overdag.Ons verbruik was in 2017 totaal 1831 KW.Waarvan normaal 929 KW en dal 902 KW.
  Het verschil op jaarbasis was €5,06 in ons voordeel.De overheid wou dus het stroomverbruik meer verdelen.Maar met zo weinig voordeel.Ze denken echt dat de hele bevolking achterlijk is.De winst is te halen door jaarlijks over te stappen van energieleverancier.Dat doe ik al elk jaar vanaf 2009.De laatste jaren via energievergelijken.nl Die met dat mannetje.
  Groeten Jan

 4. Rik-Jan Zwartenkot

  Een belangrijk detail wat ik mis hier is dat het daltarief ook geldt in het gehele weekend (en op feestdagen). Voor mensen zoals wij die praktisch alleen in het weekend wassen en drogen is dit een significant detail.

  • Hoi Rik-Jan,

   Je hebt helemaal gelijk. Ik voeg het meteen toe in deze blog! Groeten Annemieke – Energievergelijken.nl