Energie besparen - Energievergelijken.nl

€160 miljoen extra voor energie besparen huishoudens

Goed nieuws voor degenen die van plan zijn komend jaar energie te besparen door hun woning te verduurzamen: de overheid trekt €160 miljoen extra uit om huishoudens te helpen bij energie besparen. Deze maatregel werd ingesteld toen zes partijen vorige week een convenant over energiebesparing ondertekenden en zorgt, samen met andere maatregelen, ervoor dat huishoudens 10 petajoules (PJ) minder aan energie verbruikt hebben in 2023. Dat komt neer op het energieverbruik van 150.000 huishoudens.     

Afspraken in het convenant

Vorige week werd een convenant opgesteld om consumenten aan te sporen meer energie te besparen en de overheid maakte bekend hier extra geld beschikbaar voor te stellen. De zes partijen die het convenant ondertekenden waren onder andere minister Plasterk van Binnenlandse zaken, minister Kamp van Economische Zaken, Netbeheer Nederland en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. Daarnaast is er afgesproken dat installateurs samen met gemeenten en bouwbedrijven consumenten informeren over hoe zij hun woning beter kunnen isoleren. Het convenant draagt bij aan de doelstellingen van het Energieakkoord waarin staat dat in totaal 100 PJ energie bespaard moet worden.

Energie besparen met een pelletkachel

De vraag is natuurlijk hoe jij kunt profiteren van de €160 miljoen. Dat kan met de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), bedoeld voor maatregelen die jou helpen minder energie te verbruiken. Je kunt bijvoorbeeld een pelletkachel, een biomassaketel of een warmtepomp aanschaffen en hier een bedrag van de overheid voor terugkrijgen. Door eenmalig te investeren in dit soort duurzame maatregelen, verbruik je uiteindelijk minder gas en verwarm je je huis met groene energie. Precies wat de overheid voor ogen heeft met het geld.

3% energie besparen met inzicht in verbruik

Inzicht krijgen in hoeveel energie je huishouden verbruikt, helpt absoluut bij het besparen van energie. Als jij precies weet wat je maandelijks aan stroom en gas verbruikt, kun je gemiddeld drie procent besparen en dat komt neer op €45,- per jaar. Met het convenant is afgesproken dat je vanaf 2018 iedere maand een overzicht van je energieleverancier ontvangt met informatie over je energieverbruik, mits je een slimme meter hebt. Aan het installeren daarvan wordt inmiddels hard gewerkt: het streven is dat 750.000 huishoudens in 2020 een slimme meter hebben. Het is mogelijk om nog eens drie procent extra te besparen. Daarvoor kun je een slimme thermostaat of een home-display gebruiken en ook daar is de €160 miljoen voor bedoeld. Met deze apparaten krijg jij inzicht in hoeveel energie je verbruikt en ook welke apparaten in huis energieslurpers zijn. Vervolgens kun je bewuster omgaan met energie en nieuwe apparaten aanschaffen die veel minder stroom gebruiken. Ook onthouden sommige slimme thermostaten je leefpatroon en zetten de kachel aan wanneer jij thuiskomt van je werk en zetten hem weer uit als er niemand thuis is of iedereen slaapt.

Vergelijk energie en bespaar

Door energie te besparen verlaag je ook je maandelijkse energiekosten. Wil je nog meer besparen? Maak dan een energievergelijking en bekijk het scherpste aanbod. Tevreden? Sluit dan direct het aanbod af.

Reageer

1 reactie

  1. Laurens de Preuver

    €160 M voor 20 M mensen. Dat is € 8.- /mens…… Erg royaal. Kun je wel een zak pellets van kopen…
    Hoe milieuvriendelijk zijn pellets? Eigenlijk is dit ook ‘fossiele’ brandstof, alleen zijn de bomen die gebruikt worden nog niet vergaan als ze omgezaagd en tot pellet verwerkt worden… Dat kun je groene energie noemen. Maar dan zijn kolen, aardolie en aardgas dat ook….. alleen véél ouder.