energie besparen doe je nu overheidscampagne

Waarmee verduurzaam jij je huis voor energiebesparing?

Niet morgen, overmorgen of volgende week, maar nu energie besparen in je woning; dat wil de overheid bereiken met de campagne ‘Energie besparen doe je nu’. Dat we in Nederland flink wat energie moeten besparen weten we inmiddels wel. En dat we dit moeten doen om ons CO2-uitstoot te verminderen is je vast ook bekend. Maar hoe jij als huiseigenaar hier zelf invloed op hebt, is misschien niet altijd even duidelijk. Welke mogelijkheden zijn er, wat kost het en wat levert het op in energiebesparing en geld? De overheid geeft hier antwoord op met de campagne die eigenlijk al sinds 2016 bestaat en nu weer een boost krijgt.

16 procent CO2-uitstoot

In totaal is 16 procent van de totale CO2-uitstoot in Nederland afkomstig van alle woningen. Tijd voor de overheid dus om die uitstoot terug te dringen met energiebesparing, want er zijn klimaatdoelen te behalen. Het is onder andere de bedoeling dat we in 2050 aardgasvrij wonen; volledig elektrisch wonen is namelijk beter voor het milieu. Dit duurt alleen nog jaren en daarom wil de overheid tegelijkertijd dat we vandaag de dag investeren in duurzame maatregelen zodat we nu al minder CO2 uitstoten. Daarom wordt de campagne ‘Energiebesparendoejenu.nl’ ingezet.

Wat heb jij aan de campagne?

Deze campagne vertelt jou als huiseigenaar welke mogelijkheden er zijn voor het verduurzamen van je woning. Op de website van de campagne www.energiebesparendoejenu.nl staan alle energiebesparende maatregelen voor je huis zodat je niet meer allerlei afzonderlijke websites hoeft af te gaan om informatie te verzamelen. Er worden maar liefst 12 verbeteropties genoemd en die variëren van de warmtepomp, de biomassaketel, isolatie tot de zonneboiler.

Even kort over wat de campagne jou biedt. Op energiebesparendoejenu.nl vind je zoals gezegd alle informatie over 12 energiebesparende maatregelen. Stel dat je een warmtepomp wilt dan kun je een filmpje bekijken van Marjanne en Gerard die vertellen hoe het werkt en hoe de warmtepomp eruit ziet. Ook lees je informatie over de verschillende soorten en maten warmtepompen, wat het kost, wat het oplevert en hoeveel energie en CO2 het bespaart. En dat allemaal in lekentaal.

Advies op maat en subsidies

Wat bij jou misschien wel extra interesse opwekt van de informatie die de campagne geeft, is onderstaande:

  1. Welke verbeteropties passen het beste bij jouw huis?
  2. Welke subsidies zijn er voor de verschillende verbeteropties?

Verbeteropties voor jouw huis
Door aan te geven in welk type woning je woont en wat het bouwjaar is, rolt er een advies op maat uit. Wist je bijvoorbeeld dat bij de meeste woningen die gebouwd zijn vóór 1975 de muren en de vloer niet geïsoleerd zijn? Het eerste advies voor dit type woning is om met isolatie aan de slag te gaan. Een tussenwoning uit 2005 is beter geïsoleerd waardoor het advies is om een warmtepomp of een zonneboiler aan te schaffen. Hieronder een voorbeeld van het advies.

advies over energie besparen in je huis

Subsidies
De campagne legt goed uit welke subsidieregelingen er zijn voor de verbeteropties en om welk bedrag het gaat. De overheid verstrekt verschillende subsidies en ook leningen voor mensen die willen investeren in duurzamer wonen. Ben je bijvoorbeeld van plan om een warmtepomp aan te schaffen dan kun je tot €1400,- subsidie krijgen.

Vind de vakmannen- en vrouwen
Ben je volledig overtuigd van een duurzame verbeteroptie en wil je die voor je huis gebruiken, dan geeft de campagne ook nog advies waar je vakmannen en -vrouwen vindt voor de klus.

Energie besparen wordt een makkie

Het wordt je met de campagne ‘Energie besparen doe je nu’ makkelijk gemaakt om duurzamer te wonen en dat is waarschijnlijk precies de bedoeling van de overheid. Hebben we geen kennis over de duurzame alternatieven dan zullen we het ook niet zo snel uitvoeren. Dus hebben we de tips en tools nodig die deze campagne ons geeft.

Naast de Rijksoverheid zijn er nog meer organisaties die concreet adviseren hoe jij je huis kunt verduurzamen. Greenhome is een voorbeeld. Zij gebruiken de huisscan om jou een advies te geven over duurzame verbeteropties. Hetzelfde geldt voor Milieu Centraal met de website www.slimwoner.nl. Dus heb je interesse bezoek dan eens een van deze websites of wellicht alledrie. Ze hebben in ieder geval allemaal hetzelfde doel: dat we thuis zuiniger met energie omgaan en minder CO2 uitstoten zodat de aarde nog lang mee kan.

Groene energie voor minder CO2-uitstoot

Ons aanvullend advies voor als je minder CO2-uitstoot wilt, is een groen energiecontract aanvragen. Er zijn energieleveranciers die de duurzame energieproductie in Nederland stimuleren. Wil je weten welke dat zijn dan kun je in onze energievergelijker aangeven dat je op zoek bent naar 100% groene stroom. Vervolgens zie je wat het goedkoopste groene energiecontract voor jou is.

Energie vergelijken doe je op Energievergelijken.nl

Reageer