Energie besparen met kinderen

Energie besparen met kinderen: Hyko de ijsbeer

‘Energie’ is voor veel kinderen een vaag en ongrijpbaar concept. Hoe leer je je kinderen op een leuke, speelse manier over energiebesparing en energieverspilling? Daar heb je Hyko voor: een lichtgevende ijsbeer die in huis het energieverbruik in de gaten houdt en kinderen hiervan bewust maakt. Lees in dit blog meer over Hyko en energiebewustzijn bij kinderen!

Hyko: energie besparen met kinderen

Hyko is een Amsterdamse start-up die kinderen op een speelse manier inzicht geeft in hun energieverbruik. Door kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van energieverbruik, is het voor later in hun leven iets vanzelfsprekends om zuinig met energie om te springen. Jong geleerd is oud gedaan, zeg maar. Op lange belerende monologen over klimaatverandering en energie zitten kids natuurlijk niet te wachten. Hyko speelt op die behoefte in met een leuke app én een lichtgevende ijsbeer.

Lichtgevende ijsbeer

Hyko is de naam van de lichtgevende ijsbeer die aangesloten wordt op de hoofdkabel van de elektriciteit. Hyko kleurt rood middels een led-lampje als er op dat moment teveel energie wordt verbruikt in huis. Dat gebeurt real-time: door bijvoorbeeld het licht uit te doen of de deur van de vriezer te sluiten, zie je meteen resultaat. De rode kleur is voor jonge kinderen bovendien een makkelijk en herkenbaar signaal van ‘gevaar’. Andriy Shmyhelskyy, de bedenker van Hyko, gaat ervan uit dat kinderen direct op onderzoek gaan wanneer de ijsbeer rood kleurt:

Interactieve app

Maar de lichtgevende ijsbeer doet het niet alleen, want dankzij een interactieve app komt het verhaal over Hyko helemaal tot leven. IJsbeer Hyko woont op de Noordpool en hij en zijn familie hebben natuurlijk last van de smeltende ijskappen. Samen met de kinderen gaat Hyko op onderzoek uit om de oorzaak van de smeltende ijskappen te vinden. Door ijsblokjes te verzamelen kunnen de kids samen met Hyko de noordpool redden. Een spannend verhaal dat het onderwerp ‘energie besparen’ makkelijk bespreekbaar maakt.

Er is een crowdfundcampagne gestart om het benodigde geld op te halen om Hyko op de markt te lanceren. De start-up krijgt hierbij hulp van de Europese Unie, Stedin en Ben & Jerry’s. Hyko is voor een introductieprijs van 99 euro te bestellen op doorgaan.nl.

Wat kun je als ouders nog meer doen?

Hieronder vind je een paar tips hoe je je kinderen bewust maakt van energiebesparing en -verspilling:

  • Geef het goede voorbeeld. Pak liever de fiets dan de auto en zet de televisie niet op standby, maar helemaal uit.
  • Maak afspraken. Bijvoorbeeld: wie het laatst de kamer uitgaat, doet het licht uit.
  • Doe samen een energietestje op internet. Er zijn tal van leuke websites speciaal voor kinderen, waar je samen testjes kan doen om te zien wat voor energieverbruiker je bent – bijvoorbeeld EnergieGenie.

Er zijn ook diverse lesprogramma’s voor de basisschool die kinderen bewust maken van energie besparen, zoals SolarKids en Eneco Windlab.

Energie besparen met kinderen: heb jij nog tips?

Heb jij kinderen? Zo ja, hoe maak jij je kinderen bewust van hun energieverbruik? Laat je tips achter in de reacties!

Reageer

1 reactie