energie besparen zomer

8 tips voor energie besparen in de zomer

Als we denken aan de zomer denken we aan barbecueën, op vakantie gaan en dagjes naar het strand. De zomer heeft nog een ander voordeel, namelijk dat we veel buiten zijn en daardoor minder energie verbruiken. Zo verlaagt je gasverbruik aanzienlijk. Wel gebruiken we juist wat meer water, bijvoorbeeld om het badje in de tuin mee te vullen of de planten water mee te geven. Wat betreft elektriciteit is er echter nog genoeg te besparen. Deze 8 tips helpen je met energie besparen in de zomer.

1. Tuinverlichting met zonne-energie

Lekker lang tafelen op een mooie zomeravond, daar hoort natuurlijk verlichting bij. Kaarsjes zijn een goede oplossing voor stroombesparing en ogen gezellig, maar ze zorgen voor relatief veel CO2-uitstoot. Je kunt ook kiezen voor tuinverlichting op zonne-energie. Of je nu kiest voor goedkope solarlampjes die je los in de grond kunt steken, tot luxe tuinverlichting die automatisch uitgaat na verloop van tijd. Tuinverlichting op zonne-energie is altijd beter dan ‘normale’ tuinverlichting.

2. Zonne-oplader voor je telefoon

Niet alleen handig voor op vakantie, ook voor thuis in je tuin: zonne-opladers voor je mobiele telefoon. Je moet er een kleine investering voor doen, maar wanneer je het geld hebt terugverdiend, zul je alleen maar besparen doordat je onbeperkt je telefoon kunt opladen zonder stroom te gebruiken. Niet alleen draag je zo ook nog eens je steentje bij aan het milieu, je kunt ook je telefoon overal opladen waar je maar wilt.

3. De was ophangen in de tuin

Je schone kleding ophangen in de tuin in plaats van de droger te gebruiken, bespaart je energie. Het kost jouw misschien vijf minuten extra tijd om alles aan het rek te hangen, maar de geur van een frisse zomerwind door jouw pas gewassen kleding, maakt dat allemaal goed. En het beste is: het is helemaal gratis!

4. Stop met stand-by

Waarom wel op het uit-knopje van je afstandsbediening drukken en niet even de stekker van het apparaat eruit trekken? Het kost jouw misschien iets meer energie om naar het stopcontact te lopen, maar je tv des te minder. Bovendien zijn we in de zomer meer buiten, waardoor het apparaat des te langer op stand-by staat en dat is natuurlijk zonde. Zet apparaten die je in de zomer minder of nauwelijks gebruikt, van de stand-by modus af.

5. Apparaten uit als je op vakantie gaat

Dat stand-byverhaal geldt natuurlijk ook als je op vakantie gaat. Hoe zonde is het om apparaten aan te laten staan terwijl je er twee weken geen gebruik van maakt? Misschien kun je zelfs ook wel je koelkast uitzetten, die verbruikt namelijk erg veel energie. Eet de koelkast leeg of maak de buren blij en trek de stekker eruit. Zorg er wel voor dat je de deur openzet als je hem uitzet, om te voorkomen dat er schimmelvorming ontstaat.

6. Slim je gras maaien

Natuurlijk is het gras maaien met de hand altijd beter dan met een elektrische grasmaaier. Er zijn echter genoeg tips om ook daarmee energie te besparen. Maai het gras bijvoorbeeld niet te kort. Gras groeit minder snel als het langer is, waardoor je minder vaak hoeft te maaien. Dit gras heeft bovendien minder water nodig doordat het minder snel uitdroogt.

7. Zet de airco uit

Heb je een airco? Maak er dan zo milieu- én energierekeningvriendelijk mogelijk gebruik van. Zet de airco aan om de ergste warmte te verdrijven en maak daarna gebruik van een ventilator. Deze zorgt maar op één plek voor verkoeling, maar dat hoeft niet per se een nadeel te zijn, bijvoorbeeld wanneer je in bed ligt. Bovendien verbruikt een airco ontzettend veel energie, dus afwisselen met een ventilator is goedkoper.

8. Wissel van energieleverancier

Het meeste geld kun je echter besparen wanneer je elk jaar opnieuw overstapt naar een andere energieleverancier. Een éénjarig vast energiecontract is de beste deal. Met elk jaar overstappen kun je tot €450,- per jaar besparen. Een hoop geld waarmee je genoeg andere leuke dingen kunt doen! Ga jij ook overstappen en geld besparen?

Reageer