Gemiddeld energieverbruik

Hoe werkt energie vergelijken op basis van gemiddeld energieverbruik?

Via onze energievergelijker kun je bekijken wie voor jou de goedkoopste energieleverancier is op basis van je eigen verbruik of op basis van gemiddeld verbruik. Maar hoe wordt eigenlijk bepaald wat ‘gemiddeld’ is?

Gemiddeld energieverbruik bepalen

Het energieverbruik is voornamelijk afhankelijk van de grootte van het huishouden. Ook o.a. het type woning en het aantal elektrische apparaten is van invloed, evenals de mate van energiezuinigheid en de frequentie waarmee gebruik wordt gemaakt van deze apparaten.

Energievergelijken.nl is al vele jaren actief in de energiemarkt als (zoals de naam al laat doorschemeren) energievergelijker. In al die jaren hebben vele duizenden consumenten hun verbruik ingevoerd in onze energievergelijker. Op basis van deze input hebben wij het gemiddeld energieverbruik bepaald voor vijf verschillende huishoudens:

ElektriciteitsverbruikGasverbruik
1-persoonshuishouden2.050 kWh1.000 m3 gas
2-persoonshuishouden2.900 kWh1.300 m3 gas
3-persoonshuishouden3.650 kWh1.550 m3 gas
4-persoonshuishouden4.400 kWh1.825 m3 gas
5-persoonshuishouden5.200 kWh2.200 m3 gas

 

Gemiddeld energieverbruik kan heel handig zijn om snel te bepalen welke leverancier voor jou de beste deal heeft. Geen gedoe met eindafrekeningen en meterstanden dus!

Gemiddeld verbruik berekenen

Het gemiddeld energieverbruik waar wij mee rekenen is echt een gemiddelde. Grote kans dat het niet exact aansluit bij wat je daadwerkelijk verbruikt. Als je je meterstanden niet paraat hebt maar wel een specifiekere berekening van je energieverbruik wil maken, dan kan dat ook. Op deze pagina staat een tool waarmee je op basis van gezinsgrootte, soort woning, oppervlakte van je woning en isolatie je energieverbruik kan berekenen. Zo weet je direct hoe jij scoort ten opzichte van het gemiddelde.

Voorschotbedrag aanpassen

Een energiecontract afsluiten op basis van gemiddeld energieverbruik kan gerust. Je energieleverancier zal op basis van je meterstanden en het historisch verbruik in je woning een voorschotbedrag voorstellen. Dit voorschotbedrag kan je altijd nog aanpassen, zodat je niet te veel of te weinig betaalt.

Heb je bijvoorbeeld veel elektrische apparaten in huis staan? Dan kan het zijn dat je elektriciteitsverbruik wat hoger is dan gemiddeld. Wij raden je daarom aan om in ieder geval altijd enige marge in te bouwen, om te voorkomen dat je achteraf een veel te hoge energierekening gepresenteerd krijgt.

Direct vergelijken én besparen

Ook als je niet exact weet hoeveel gas en stroom je op jaarbasis verbruikt, kan je bij ons een energievergelijking maken. Door te switchen van energieleverancier bespaar je al gauw honderden euro’s op je energiekosten! Dat wil jij toch ook?

Energie vergelijken

Reageer