De energiebelasting steeg met ruim tien procent in 2016

De energiebelasting steeg met tien procent in 2016

Vorig jaar is de energiebelasting gestegen met 10,7%. Onze jaarlijkse energiekosten zijn daarmee fiks omhoog gegaan. Voor de overheid betekende dit een inkomstenbron die goed was voor 5 miljard euro. Tegelijkertijd is de belasting voor het gebruik van kolen door energiecentrales afgeschaft.

De overheid belast ons voor het gebruik van energie maar ook voor het gebruik van bijvoorbeeld auto’s. De totale opbrengsten van de milieubelasting en -heffingen waren 20,7 miljard euro waarvan de energiebelasting het meeste is gestegen. Tegelijkertijd is de kolenbelasting, voor het gebruik van kolen door energiecentrales, afgeschaft vanwege een afspraak uit het Energieakkoord. De overheid haalde vorig jaar 3 miljoen euro opbrengsten uit de kolenbelasting. Een jaar daarvoor was het nog 195 miljoen euro.

Waarom we belasting betalen over ons energieverbruik

De energiebelasting is bedoeld om consumenten en bedrijven te stimuleren zuinig met energie om te gaan. Het is ingevoerd in 1996 en sinds 2013 rekent de overheid ook ODE (Opslag Duurzame Energie). Met deze subsidie wordt de productie van duurzame energie gestimuleerd. Zodoende kun je als consument bijvoorbeeld de SDE subsidie aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen op je dak. De verwachting is dat de komende jaren het bedrag van de ODE toeneemt, zodat we aan de doelstellingen uit het Klimaatakkoord kunnen voldoen.

Hoeveel bedraagt de energiebelasting van de energiekosten?

De energiebelasting is gestegen met 10,7 procent, maar hoeveel is dit nou in verhouding met de totale energiekosten? Dat rekenden we voor je uit. We namen een éénjarig energiecontract uit onze online energievergelijker, met vaste tarieven en een welkomstkorting van €250,-. Het gaat om een gezin met twee kinderen en een gemiddeld energieverbruik van 4500 kWh elektriciteit en 1700 m3 gas. Bekijk hieronder de resultaten.

Totale energiekosten per jaar        € 1711,53
Stroom & gas leveringskosten  € 527,23
Netbeheerkosten  € 413,78 
Energiebelasting  € 770,52

 

Opbouw van de energiekosten

*De energiebelasting is inclusief Vermindering Energiebelasting: een vaststaand bedrag die je van de overheid terugkrijgt omdat ze energie als een basisbehoefte ziet. In 2017 is deze 373,33 euro.  

** De leveringskosten voor gas en stroom zijn inclusief de welkomstkorting van €250,-.

Zoals je ziet bedraagt de energiebelasting (inclusief de ODE) 45 procent van de totale energiekosten. In de toekomst neemt dit toe, omdat we waarschijnlijk meer aan ODE gaan betalen. Opvallend is dat juist de leveringskosten voor gas en elektriciteit, het gedeelte dat de energieleverancier ontvangt, minder bedraagt dan de energiebelasting. Overigens lijkt het misschien alsof de volledige energiekosten naar de energieleverancier gaan op het moment dat je de rekening betaalt, maar dit is niet zo. Zij dragen de energiebelasting en netbeheerkosten weer af aan de partijen die hier recht op hebben: de overheid en de netbeheerders. Dit is volgens het leveranciersmodel waarbij consumenten één rekening krijgen voor alle energiekosten van de energieleverancier.

Meer verbruik, minder energiebelasting

De energiebelasting is zo geregeld dat naarmate je meer verbruikt, je juist minder energiebelasting gaat betalen. Dus de grootverbruikers (bedrijven) worden in verhouding minder belast dan kleinverbruikers (consumenten). Terwijl bedrijven meer CO2 uitstoten en daarmee meer impact op het klimaat hebben. Onterecht? Patrick Lammers, CEO van Essent, vindt van wel. In een persbericht van afgelopen juni adviseert hij om de energiebelasting te hervormen zodat de kosten voor de energietransitie naar duurzame energie eerlijk verdeeld worden en consumenten betrokken blijven. Het lastige is alleen dat de energiebelasting een stabiel inkomen levert aan de overheid. Tegenstrijdige belangen dus.

Tip: de energiekosten zo laag mogelijk houden

De energiebelasting en de netbeheerkosten staan vast. Je betaalt dus altijd hetzelfde bedrag, ongeacht bij welke energieleverancier je klant wordt. Hoe zorg je er dan voor dat je veel bespaart op je energierekening? Door online energie te vergelijken en het energiecontract met de goedkoopste tarieven af te sluiten. Want wist je dat een contract via een online energievergelijker goedkoper is dan rechtstreeks bij de energieleverancier? Vergelijk daarom direct energie en bespaar!

P.s.: we zijn benieuwd naar wat jij van de hoogte van de energiebelasting vindt. Laat het ons hieronder weten.

 

Reageer

7 reacties

 1. Marc

  Energiebelasting moet fors omlaag. Net als de jaarlijkse huurstijging onttrekt het een enorm vermogen aan de groei van de economie en daarmee ook aan energie initiatieven en nieuwe energie ontwikkeling, terwijl de consument er niets extra’s voor krijgt. Waar het geld blijft is onduidelijk. Voor het bedrag aan geheven energie had ik allang zonnepanelen aan kunnen schaffen, maar de huidige gang van zaken laat de belasting harder groeien dan de mogelijkheid om te besparen…

 2. Jac

  ik heb in 1982 mijn eerste warmtepomp op grondwater geconstrueerd super rendabel .
  nu is doordat meer dan de kwh kosten energiebelasting is en natuurlijk meer kilowatjes nodig zijn met de warmtepomp is het verschil met de hr gasketel nagenoeg te verwaarlozen.
  overal vloerverwarming ,geen radiatoren , warm water op combi hr ketel.
  dus zou eigenlijk wel naar andere energie moeten/

 3. JQ

  Met voldoende zonnepanelen op je dak en een redelijk geïsoleerd huis betaal je geen energiebelasting maar krijg je energiebelasting! De vraag is hoe lang nog 2023?

 4. De.thoma

  Ik heb een 3 jarig zakelijk contract bij Green chose.
  Ik zit in het 2e jaar.

 5. Sers

  Niet te hoog maar veel te hoog. Als je terug gaat naar het oude systeem zou die belasting 50% lager uitkomen. Het feit dat er wel 80 aanbieders.providers zijn is het bewijs dat er iets mis is

 6. Frans

  De energiebelasting mag nog wel omhoog. Wanneer je zonnepanelen koopt en zuinig bent met energie, dan is het niet betalen een goede incentive. Overigens mogen kolen ook veel zwaarder belast worden dan nu.

  • Sers

   Groot verbruikers betalen relatief veel minder dus uw stelling gaat nu op. Teveel partijen die overheadkosten hebben en vooral WINST moeten maken horen niet thuis in de utilities.
   Denk nog een keer na aub