Energiebelasting stijgt in januari 2017

Energiebelasting stijgt per januari 2017

Elk jaar worden de tarieven voor de energiebelasting opnieuw vastgesteld door de Tweede Kamer. Iedereen die energie afneemt betaald energiebelasting, dit is een vast onderdeel van je energierekening. In 2017 gaat de energiebelasting omhoog, evenals de netbeheerkosten.  

Opbouw energierekening

Het is handig om te weten hoe je energierekening is opgebouwd. Deze bestaat uit een aantal onderdelen. Een groot gedeelte van je energierekening is voor iedere energieleverancier gelijk. Slechts op twee van deze onderdelen heb je invloed, de vaste- en de variabele leveringskosten.

Kostenverdeling energierekening (op basis van een gemiddeld gebruik van 3.500 kWh en 1650 m3)

Opbouw energierekening

*klik op de afbeelding voor een vergroting

  • Netbeheerkosten

Dit zijn vaste kosten die je betaalt voor het transport van energie naar je huis. Kosten voor onderhoud en instandhouding van je elektriciteits- en of gasaansluiting vallen ook onder deze kosten. Ook meetdiensten zijn hierin meegenomen (o.a. bruikleen meter). De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt deze tarieven vast.

  • Overheidsheffingen

Dit zijn de energiebelasting en de opslag duurzame energie. Deze belastingen betaal je over iedere kWh en m3 die je verbruikt. Om het nog ingewikkelder te maken wordt hier voor een deel belastingvermindering op toegepast, dit heet de heffingskorting. Ook de hoogte van deze heffingskorting wordt jaarlijks opnieuw door de overheid bepaald.

De opslag duurzame energie betaal je voor de financiering van de subsidieregeling SDE+ (Stichting Duurzame Energieproductie). Deze regeling is voor bedrijven die de productie van duurzame energie stimuleren.

  • Vaste leveringskosten

Voorheen werd dit vastrecht genoemd. Dit is een vast bedrag dat je per maand, kwartaal of per jaar betaalt. Het staat los van je verbruik. Het is vergelijkbaar met een abonnement voor de afgenomen dienstverlening. De energieleveranciers mogen dit tarief zelf bepalen.

  • Variabele leveringskosten

Dit zijn de kosten die je betaalt aan de hand van je verbruik van energie. Hoe meer kWh stroom en m3 gas je verbruikt, hoe hoger de kosten van dit onderdeel. Je betaalt het tarief van de door jouw gekozen energieleverancier.

Wat houdt dit in voor jou als consument?

Als gevolg van de energiebelasting stijgt de energierekening voor een gemiddeld huishouden* ongeveer €2,- per maand. Hierbij was al bekend dat de netbeheerkosten ook stijgen komend jaar, hieraan ben je als gezin gemiddeld €1,- per maand meer kwijt. Het exacte bedrag is afhankelijk van jouw netbeheerder.

Toch nog een lagere energierekening

Onder de verhoging van belastingen en netwerkkosten kom je helaas niet uit. De enige manier om je energierekening voor 2017 toch te verlagen is door te kiezen voor de energieleverancier met de meest voordelige vaste- en variabele kosten. Hierdoor kun je in het nieuwe jaar toch nog vele malen voordeliger uit zijn! Maak direct een energie vergelijking.

* Een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3.500 kWh en 1.650 m3 per maand.

Reageer