Overlijden en energiecontract

Energiecontract bij overlijden: een stappenplan

Een overlijdensgeval is altijd een vervelende gebeurtenis en het laatste waar je op dat moment bij wilt stilstaan is het energiecontract van de betreffende persoon. Als de persoon die is overleden het energiecontract heeft afgesloten, is het toch nodig om actie te ondernemen. Een energiecontract staat namelijk op naam van een persoon, dus doe je niks dan loopt de maandelijkse energierekening mogelijk onnodig door. Hieronder lees je per situatie de stappen die je het beste kunt nemen.

De situaties na een overlijden

Er zijn meerdere situaties mogelijk bij een overlijdensgeval. Iemand die jarenlang getrouwd is geweest met de overledene handelt het energiecontract anders af dan een familielid.

Situatie 1: de overledene laat een lege woning achter

Blijft er niemand anders in de woning achter en wordt hij verkocht of de huur opgezegd? Dan dient de erfgenaam het energiecontract op te zeggen. Neem contact op met de energieleverancier bij wie het contract is afgesloten en geef aan dat het om een overlijdensgeval gaat, dan hoor je vanzelf wat de einddatum is. Een opzegvergoeding brengt de leverancier in dit geval niet in rekening. Rond de einddatum van het energiecontract hoef je alleen nog de meterstanden door te geven en dan maakt de energieleverancier de eindafrekening op.

Als het onduidelijk is wat er precies met de woning gebeurt en staat het een tijdje leeg, gaat het energiecontract over op de erfgenaam. Vanaf dan is deze persoon verantwoordelijk voor het betalen van de energierekening. Vraag de leverancier in dit geval om een speciaal ‘leegstandstarief’ of om een verlaging van de maandelijkse energierekening.

Situatie 2: je bent de echtgenoot en blijft in de woning wonen

Ben je de echtgenoot of heb je een samenlevingscontract met de overleden persoon en staat het energiecontract op zijn of haar naam, dan kan het energiecontract op jouw naam worden gezet. Er verandert niks: het maandelijkse termijnbedrag blijft gelijk en ook de voorwaarden van het energiecontract, zoals de looptijd, wijzigen niet.

Situatie 3: je staat niet geregistreerd als partner, maar blijft wel in de woning wonen

Staat het contract op naam van je overleden partner, maar zijn jullie niet getrouwd, hebben jullie geen samenlevingscontract of ben je familie zonder erfgenaam te zijn? Sluit dan een nieuw energiecontract af en zeg de oude op. De meeste energieleveranciers gaan ook hier coulant mee om en rekenen geen opzegvergoeding als de looptijd nog niet voorbij is. Bel de energieleverancier op en leg de situatie uit. Op het moment dat het oude energiecontract afloopt, vraagt de leverancier alleen nog om de meterstanden en krijg je de eindafrekening.

Erfgenaam onbekend

Soms is de erfgenaam van de overledene onbekend. Wanneer iemand in je nabije omgeving komt te overlijden en is de erfgenaam onbekend kun je het beste de energieleverancier zo snel mogelijk op de hoogte brengen. Vaak treft de energieleverancier een speciale regeling voor dit soort situaties.

Energie vergelijken

Heb je vragen of zijn er zaken niet goed gegaan? De klantenservice van Energievergelijken.nl helpt je graag. Je kunt altijd contact met ons opnemen door te bellen naar 088 1100 888.
Op Energievergelijken.nl sluit je eenvoudig de scherpste energiecontracten af. Ga naar onze energievergelijker en bekijk direct het beste aanbod.

Lees meer over overlijden en het energiecontract:
https://www.energievergelijken.nl/nl/zelf-regelen/energiecontract-en-overlijden

Reageer