Energiecontract-verlengen-of-overstappen:-wat-is-goedkoper?

Energiecontract: verlengen of overstappen?

Als je energiecontract bijna afloopt, kan je je contract verlengen bij je huidige leverancier of overstappen naar een ander. Maar wat is de voordeligste optie? Tegenwoordig benaderen energieleveranciers je steeds vroeger met een verlengingsaanbod. Soms zelfs meer dan drie maanden voordat je contract eindigt. Voordat je op een aanbod ingaat, is het belangrijk om aanbiedingen van andere leveranciers op de energiemarkt te bekijken. Zo heb je een goed overzicht en weet je zeker dat je een aanbieding kiest die aansluit bij jouw situatie.

Overstappen voor de meeste besparing

Wanneer je maximaal wilt besparen, dan kun je het best jaarlijks overstappen naar een andere energieleverancier in plaats van verlengen bij je huidige leverancier. Verlengingsaanbiedingen komen vaak niet in de buurt van aanbiedingen voor nieuwe klanten.

Welkomstkorting

Als nieuwe klant kun je een groot voordeel halen uit de welkomstkorting. Je krijgt dan een mooi bedrag teruggestort aan het eind van jouw contractlooptijd. Bij een verlengingsaanbiedingen zit vaak geen welkomstkorting inbegrepen, want je bent al klant. Door ieder jaar over te stappen kun je elk jaar weer profiteren van een mooie welkomstkorting en levert dit je meer op.

Tarieven en vaste leveringskosten

Natuurlijk zit het verschil niet alleen in de welkomstkorting voor nieuwe klanten. Vaak zijn ook de tarieven en vaste leveringskosten een stuk lager in actiecontracten voor nieuwe klanten dan bij verlengingsaanbiedingen. Kijk dus altijd naar het totaalplaatje.

Negeer het verlengingsaanbod niet direct

Je hoeft heus niet meteen je energieleverancier af te wimpelen als hij belt met een verlengingsaanbod. Vergelijk dit aanbod met het aanbod in onze energievergelijker. Op deze manier krijg je een duidelijk overzicht en weet je zeker dat je niet meer voor je energieverbruik betaalt dan nodig is. Daarnaast bieden sommige leveranciers ook verlengingscontracten via onze vergelijker aan. Besparen zonder over te stappen.

Doe je helemaal niets..

Als je geen overstap maakt of een verlenging aangaat, dan blijf je gewoon klant bij je huidige leverancier. Na de einddatum vervalt je contract in een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Deze contracten zijn over het algemeen een stuk duurder en dat is natuurlijk zonde.

Het beste moment om over te stappen

Wanneer je een verlengingsaanbod krijgt van je huidige leverancier, betekent dit nog niet dat je dan ook al kosteloos kunt overstappen. Sommige leveranciers bieden steeds vroeger verlengingscontracten aan, terwijl je dan nog niet altijd kosteloos kan overstappen. Check daarom voordat je een overstap gaat maken altijd of er kosten aan verbonden zijn. Overstappen kun je al doen vanaf acht weken voordat je huidige energiecontract afloopt.

Benieuwd wat voor jou het voordeligste energiecontract is? Bekijk dan onze beste energie aanbiedingen.

» Energie vergelijken

Reageer