Het energielabel van je woning

Het energielabel van je woning

Wie een verhuizing op de planning heeft staan, krijgt te maken met het energielabel. Uit een energielabel maak je op hoe zuinig de woning is die je koopt of huurt en óók de woning die je eventueel verkoopt. Tegenwoordig is een energielabel verplicht, zowel voor koopwoningen als huurwoningen. Heb je hier nog niet eerder mee te maken gehad, dan ben je vast benieuwd hoe je een energielabel van een woning achterhaalt en hoe je deze verbetert. Lees dan vooral even verder.

Eerst even kort wat een energielabel is. Een energielabel geeft de energiezuinigheid van je woning aan. Is je huis zo lek als een mandje omdat het niet geïsoleerd is en er overal warmte uit het huis lekt? Dan krijg je een laag energielabel, zoals label F. Bevat je huis geen kiertje (afgezien van ventilatieroosters), wek je zelf zonne-energie op en heb je een zuinige cv-ketel, kortom ‘ademt je huis duurzaamheid’? Dan krijg je een van de hoogste energielabels, zoals A of B.

Wanneer een energielabel verplicht is

Een energielabel is verplicht wanneer je een woning verkoopt of verhuurt. Zodat nieuwe bewoners met het label direct weten hoe duurzaam de woning is. Een gunstig energielabel heeft een gunstig effect op de verkoop van je woning. Dit onderzocht de Universiteit van Tilburg.

Een woning met een zuinig energielabel, A of B, levert € 6.000,- meer op en wordt 52 dagen sneller verkocht dan gemiddeld. Een woning met een verre van zuinig energielabel, G, levert € 12.000 minder op en het duurt 66 dagen langer dan gemiddeld voordat deze verkocht is. Dit is vrij logisch. Aan een woning met een ongunstig energielabel moet nog veel verbouwd worden voor een comfortabel woongenot en om het duurzamer te maken. Bij een gunstig energielabel kan de nieuwe bewoner er meestal direct intrekken. Dit verschilt behoorlijk in de investeringskosten en daarom heeft een energielabel impact op de verkoop van je woning.

Voorlopig energielabel versus definitief label

Ieder huis in Nederland heeft in 2015 een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Die van jouw vind je op Zoekuwenergielabel.nl. Het voorlopige energielabel is niet bepaald samengesteld op basis van maatwerk, maar het is gebaseerd op algemene gegevens zoals het bouwjaar. Is jouw woning bijvoorbeeld gebouwd omstreeks 1960 dan gaat de overheid ervan uit dat de muren niet zijn geïsoleerd. Heb jij vijf jaar terug juist flink geïnvesteerd in isolatie dan is dit natuurlijk oneerlijk.

Gelukkig bestaat er ook het definitieve energielabel. Deze is meer toegespitst op jouw situatie. Verkoop of verhuur je jouw woning, dan kun je van het voorlopige energielabel een definitieve label maken. Tijdens dit online aanvraagproces geef je aan welke duurzame investeringen je gedaan hebt, lever je hier bewijs voor aan en uiteindelijk krijg je je definitieve energielabel.

Het energielabel vraag je aan via de website van de RVO. De kosten voor een definitief energielabel zijn een paar tientjes.

Waardoor jouw energielabel slecht scoort

Heb je energielabel G gekregen? Oftewel, het meest lage energielabel omdat je bijvoorbeeld in een prachtige historische woning woont maar waar de wind door de kieren bij de ramen waait?  Aiaiai… Dan heb je vast een hoge energierekening, maar dat terzijde. Redenen waarom je woning slecht kan scoren op het energielabel zijn:

  • Je hebt enkelvoudig glas
  • Je dak, vloer en muren zijn niet geïsoleerd
  • Je gebruikt een onzuinige cv-ketel van voor 1998
  • Er liggen geen zonnepanelen op het dak

Geen paniek. Wie nu slecht scoort op zijn energielabel kan later alsnog goed scoren. Een kwestie van keuzes en investeringen. Milieucentraal schetst een mooi voorbeeld van een woning uit het jaar 1955 die door de juiste maatregelen van energielabel G naar A is gegaan.

een voorbeeld van Milieucentraal van een woning die van energielabel G naar A is gegaan.

Milieucentraal maakte een voorbeeld van een woning uit 1955 die van energielabel G naar A is gegaan.

Minder verbruiken, minder betalen

Met een energiezuinige woning daalt je energierekening. Je hoeft immers minder te stoken. Er is nog een manier om eenvoudig je energierekening laag te houden en dat is door je energiecontract via een online energievergelijker aan te vragen. Waarom:

  1. Een energievergelijker heeft de voordeligste tarieven – voordeliger dan wanneer je een contract rechtstreeks bij de energieleverancier afsluit.
  2. Binnen een minuut wordt het aanbod van alle – echt alle – energieleveranciers vergeleken. Zo vind je altijd het scherpste energiecontract voor jou.

Vergelijk direct alle energieleveranciers >>

Reageer