Energielabel woning: verplicht vanaf 2015

Vanaf 2015 moet iedere woning die verkocht worden over een energielabel beschikken. Maar wat is het energielabel precies? En wat zegt het over de energiezuinigheid van je huis?

Wat is het energielabel?

Het energielabel laat in één oogopslag zien hoe energiezuinig een huis is. De klassen lopen van A+++/donkergroen (heel energiezuinig) tot G/rood (energieverspillend). Het energielabel is in het leven geroepen om het vergelijken van soortgelijke woningen op het gebied van energie te vergemakkelijken. Immers: een woning met energielabel A verdient de voorkeur boven eenzelfde huis met energielabel D. Voor huiseigenaren die hun woning te koop zetten kan een groen energielabel zorgen voor een hogere verkoopprijs en mogelijk snellere verkoop.

Energielabel: verplicht vanaf 2015

Vanaf 1 januari 2015 zijn woningeigenaren verplicht om bij de verkoop van het huis een definitief energielabel te overleggen. Huiseigenaren die op 1 januari 2015 nog geen energielabel hebben, krijgen een voorlopig energielabel thuisgestuurd. Dit label is gebaseerd op gegevens die al bekend zijn over de woning, zoals oppervlakte, woningtype en bouwjaar. Het voorlopige energielabel kan via een korte vragenlijst op internet gemakkelijk omgezet worden in een definitief energielabel. Deze handeling zou vergelijkbaar moeten zijn met de vooringevulde aangifte van de inkomstenbelasting. Er zullen onafhankelijke deskundigen beschikbaar zijn die op afstand mee kunnen kijken en overleggen met de huiseigenaar. Het online omzetten van het voorlopige energielabel naar de definitieve versie zal naar verwachting enkele tientjes gaan kosten. Begin 2015 ontvangen huiseigenaren meer informatie over het energielabel. Tot 1 januari 2015 mogen alleen energielabeladviseurs die gecertificeerd zijn volgens de zogeheten Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500-01 het definitieve energielabel opstellen.

Uitzonderingen energielabel

Er zijn een paar uitzonderingsgevallen waarbij het niet verplicht is een energielabel te hebben:

  • Huizen jonger dan tien jaar hoeven bij verkoop geen energielabel te overleggen, omdat deze beschikken over de energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Zodra deze wordt overhandigd aan de nieuwe eigenaar of huurder, voldoet de huidige eigenaar aan de energielabelplicht.
  • Vanaf 2008 is het bij verkoop of verhuur van een woning al verplicht om een document te overhandigen waarin de energiezuinigheid van het huis beschreven staat. Dit heet nu nog het Energielabel-certificaat of EPA (Maatwerkadvies energiebesparing). Als je als huiseigenaar al beschikt over één van deze documenten, dan is het niet verplicht om een definitief energielabel te overhangen – mits het niet ouder is dan 10 jaar.
  • Officieel erkende monumenten en woonboten zijn ook vrijgesteld van de energielabelplicht.

Hoe wordt het energielabel van je woning bepaald?

Wil je een definitief energielabel op laten stellen? Dan komt er een adviseur aan huis die je woning beoordeelt op verschillende punten. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar de mate van isolatie van ramen en vloeren. Grote huizen verbruiken natuurlijk meer energie dan kleine, maar hier wordt tijdens het bepalen van het energielabel rekening mee gehouden.

Ook het energieverbruik van onder andere de cv-ketel, ventilatie, installatie voor warm water worden berekend en als je zonnepanelen hebt, wordt daarvan de productie berekend. Het berekende energieverbruik weegt ook mee bij het bepalen van het energielabel. Het kan natuurlijk verschillen van je eigen gemiddeld energieverbruik, omdat je eigen verbruik afhangt van bijvoorbeeld het aantal bewoners en het weer. Door het berekende verbruik te vergelijken met je eigen verbruik, kan je dus ook direct zien of je energiezuinig leeft.

Aan de hand van deze gegevens berekent een computerprogramma de energie-index. Des te lager de energie-index is, des te beter het energielabel. Zodra de adviseur het energielabel heeft geregistreerd in de landelijke databank, ontvang je zelf het energielabel. Hierin staan ook mogelijkheden vermeld om je huis energiezuiniger te maken. Een voorbeeld van een energielabel vind je hier.

Oneens met het energielabel

Ben je het oneens met het energielabel dat de adviseur aan je woning heeft toegekend? Neem dan eerst contact op met je adviseur die je woning gekeurd heeft. Kom je er dan nog niet uit, dan kun je je klacht indienen bij de Geschillencommissie Energielabel.

Energielabel aanvragen

Een energielabel is tien jaar geldig. Na bijvoorbeeld een verbouwing of het plaatsen van zonnepanelen ben je niet verplicht om een nieuw energielabel aan te vragen. Mocht je je huis willen verkopen en energiebesparende maatregelen hebben uitgevoerd, dan loont het natuurlijk wel om het energielabel te laten vernieuwen. Een groen(er) energielabel levert immers een hogere verkoop- of huurprijs op!

Besparen op energie

Wil je besparen op energie? Dan kun je bijvoorbeeld je huis (beter) laten isoleren. Of je kan je eigen energie opwekken door middel van zonnepanelen. Dat vergt een forse investering, maar je energierekening is in dat geval wel een stuk lager! Een andere makkelijke manier om je energierekening te verlagen is door over te stappen naar een goedkope energieleverancier. Energie vergelijken en overstappen levert je al gauw een besparing op van honderden euro’s!

Reageer

1 reactie

  1. Louise ter laan

    Weke naam was er voor 2015 en na 2015 voor de energielabel