Wat te doen als de energieleverancier belt met een energieaanbod

Ojee, de energieleverancier belt. Wat te doen?

Bijna niemand zit erop te wachten: een energieleverancier die belt terwijl je net lekker aan je spaghetti bolognese wil beginnen. Of je even tijd hebt om naar het fantastisch mooie aanbod te luisteren? Nee, eigenlijk niet. Maar deze beller klinkt vriendelijk en hij doet ook maar zijn werk, dus hang je uiteindelijk toch een kwartier aan de telefoon. Maar val niet direct voor zijn mooie praatjes. Waarom je dit beter niet kunt doen en hoe je op vriendelijke en tegelijkertijd duidelijke wijze het gesprek kort houdt, leggen we je uit.

Wees duidelijk

Veel mensen vinden het lastig om nee te zeggen, zelfs als een onbekende belt zoals de energieleverancier. Bedenk dat jij de verkoper niets verplicht bent. Dus heb je geen zin in een gesprek, zeg dan gewoon heel duidelijk ‘nee’. Of ‘bedankt voor je belletje maar ik heb geen interesse’. Wil de verkoper op een later tijdstip terugbellen, zeg dan nog een keer duidelijk dat je geen interesse hebt. Je zult zien dat het werkt!

Vraag altijd om een schriftelijk aanbod

Al heb je je nog zo voorgenomen om ‘nee’ te zeggen tegen een bellende energieverkoper, toch kun je zomaar een lang telefoongesprek met hem voeren. Ook al klinkt zijn energiecontract als een scherp aanbod en vertelt de verkoper overtuigend, ons advies is om niet telefonisch akkoord te gaan. Want er zijn twee belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden:

1. Vergelijken aan de telefoon is lastig

Terwijl je aan de telefoon naar het aanbod luistert, kun je niet vergelijken met de energietarieven van andere energieleveranciers. Probeer dan maar eens in te schatten of je voordelig uit bent of niet. Op dat moment moet je dus afgaan op de informatie die de energieverkoper je geeft en die heeft uiteraard een bepaald belang: dat jij klant bij hem wordt. Er zijn echter veel energiecontracten op de markt en deze ene hoeft niet de voordeligste voor jou te zijn. Misschien zijn de leveringstarieven per kWh stroom en m3 gas goedkoop, maar betaal je hoge administratiekosten. Daarom loont energie vergelijken en wat heel logisch is voor iets waar je veel geld aan uitgeeft.

Jaarlijks besteed je een behoorlijk bedrag aan je energieverbruik. Het kan €1000,- zijn, of €2000,-, dit is afhankelijk van je verbruik. Stel dat je een bank zou kopen voor dit bedrag, dan ga je waarschijnlijk eerst goed op onderzoek uit. Naar verschillende winkels en er even op zitten om te ervaren hoe de bank zit. Je gaat in ieder geval niet over één nacht ijs. Doe dit ook niet met je energiecontract. Probeer altijd te kijken naar de prijs van andere energiecontracten op de markt zodat je zeker weet dat je een scherpe aanbieding hebt.

Uiteraard kan het telefonische energieaanbod écht voordelig zijn. Vraag daarom altijd of de energieleverancier het aanbod per mail opstuurt. Bekijk het aanbod op een later tijdstip nog eens en vergelijk de totale jaarkosten met die van andere energieleveranciers. Een online energievergelijker helpt je hierbij. Je krijgt een duidelijk overzicht van de goedkoopste energieleveranciers voor jouw verbruik en bovendien is dit ook de plek waar je de scherpste actietarieven vindt. Door op deze snelle manier de energiemarkt te vergelijken, zorg je ervoor dat je niet teveel betaalt.

1. De einddatum van je huidige energiecontract
Hoe mooi een aanbod ook is, het is pas verstandig om een nieuw energiecontract af te sluiten als je huidige energiecontract binnen ongeveer 6 weken eindigt. Controleer dit eerst voordat je via de telefoon ‘ja’ zegt op een energieaanbod. Of beter gezegd: controleer dit altijd voordat je een nieuw energiecontract afsluit. Ligt de einddatum te ver in de toekomst dan betaal je mogelijk een opzegvergoeding. Kortom, wil je op het aanbod ingaan, zorg dan dat je eerst weet wanneer je huidige contract afloopt.

14 dagen bedenktijd

Geen paniek als je via de telefoon akkoord bent gegaan met het energiecontract en je wilt er toch vanaf zien. Er is namelijk altijd nog de veertien dagen bedenktijd; de periode waarin jij kosteloos je energiecontract kunt annuleren.

Online even kijken

We noemden het al even kort: online energievergelijken is een goede manier om te checken of het telefonische aanbod voordelig is. Op basis van jouw energieverbruik zie je direct welke energieleverancier de goedkoopste aanbieding heeft. Zorg wel dat de jaarkosten van het telefonische energieaanbod en die van de energievergelijker berekend zijn over hetzelfde energieverbruik. Anders is het appels met peren vergelijken.

Energie vergelijken doe je op Energievergelijken.nl

Reageer