Waarom de energieprijzen stijgen

De energieprijzen stijgen. Hoe komt dat?

De laatste maanden schoten de energietarieven omhoog. Mede mogelijk gemaakt door President Trump. Pas nu, eind mei 2018, komt er weer enigszins verandering in. Historisch gezien betaal je momenteel veel voor je gas en stroom. Heb je de tarieven een tijd geleden vastgelegd toen ze nog laag stonden, dan pluk je daar nu de vruchten van. De laatste maanden waren er veel ontwikkelingen op de energiemarkt die de energieprijzen deden stijgen. Welke ontwikkelingen dit waren, lees je in ons artikel.

Het grootste deel van onze elektriciteit wordt nog altijd ‘grijs’ opgewekt; met fossiele brandstoffen. Daardoor beïnvloedt de prijs van kolen en aardgas de energieprijs. Naast deze twee factoren zijn er nog veel andere zaken die meespelen in de totstandkoming van de energieprijs. Zoals de prijs om CO2 te mogen uitstoten en internationale conflicten.

Handig om te weten

Voordat we verdergaan, is het handig om te weten dat we het in dit artikel alleen over het leveringstarief van de energieleverancier hebben. Niet de energiebelastingen en netbeheerkosten. Die worden jaarlijks vastgesteld door de overheid en de netbeheerders en wijzigen gedurende het jaar niet.

Dan nu de redenen waarom de energieprijzen stijgen en dalen….

Olie

De prijs van olie is gekoppeld aan de energieprijs en daardoor zijn internationale ontwikkelingen van invloed op de prijs. De OPEC-landen zijn de olieproducerende landen. Denk aan Iran, Indonesië, Saudi-Arabië, Ecuador en Algerije. Wanneer zij bijvoorbeeld besluiten om de productie van olie te beperken, stijgt de prijs van olie en kunnen wij hier de gevolgen merken via de energieprijs.

Nog een paar voorbeelden van de relatie tussen olie en energie: wanneer het goed gaat met de economie investeren bedrijven meer vanwege hun vertrouwen in de toekomst en besteden ook wij consumenten meer. We vieren bijvoorbeeld een keert extra vakantie in het buitenland. Daardoor stijgt de olievraag en omdat die gekoppeld is aan de energieprijs, stijgen ook de energietarieven.

Natuurrampen

Een natuurramp kan zomaar voorkomen en de energietarieven beïnvloeden. Ken je de orkaan Katrina nog? Deze bereikte de Golf van Mexico waar enkele olieplatforms staan en beschadigd raakten. Dit leidde tot een lagere olieproductie waardoor de olieprijs steeg.

Duurzame energie

Een hoog aanbod van duurzame energie zorgt dat we minder kolen nodig hebben om stroom te produceren. Minder vraag naar kolen leidt tot een lagere kolenprijs waardoor stroom goedkoper wordt. Daarom hebben de weersomstandigheden en de Europese investeringen in zonnestroom en windmolenparken invloed op de energieprijzen.

Emissierechten

Energiecentrales en andere grote industrieën dienen emissierechten te kopen. Dit zijn rechten om CO2 uit te mogen stoten. Met één certificaat zijn zij gerechtigd om een ton CO2 uit te stoten. De kosten voor die certificaten stijgen. Ook deze prijs heeft weer te maken met vraag en aanbod en ons energieverbruik. Een voorbeeld: tijdens een koude winter is meer energie nodig en komt er meer CO2 vrij. Dus stijgt de vraag naar CO2-certificaten waardoor de prijs stijgt. Of noemt de Franse President Macron op dat hij een bodemprijs wil instellen voor CO2-certificaten, dan stijgt de prijs ook.

Kolenprijs

Nu we nog grotendeels gebruikmaken van kolencentrales om stroom op te wekken, is de prijs van de grondstof, de kolen, van invloed op de energieprijs. Zowel olie als de vraag naar kolen beïnvloeden grotendeels de kolenprijs. Olie is nodig voor de productie van kolen en de transport. En een land als China kan de vraag naar kolen flink doen stijgen waardoor ook de prijs omhoog gaat.

De economie in een land

Wanneer onze economie goed draait, verbruiken we meer gas en stroom. Bedrijven produceren volop en ook thuis zijn we minder alert op ons energieverbruik dan wanneer we moeten bezuinigen. Een hogere vraag naar energie zorgt voor hogere prijzen.

Het weer

Bij koud weer zet jij vast de verwarming een graadje hoger, laat je overdag de verwarming op een bepaalde temperatuur staan, douche je net wat langer of ga je vaker in bad. Dit doet niet één huishouden, maar wel duizenden. Het gevolg is dat de vraag naar gas en stroom stijgt, dus ook de energieprijzen.

Inzetten van gasgestookte energiecentrales

In Nederland hebben we gasgestookte energiecentrales waarbij we stroom produceren door het verbranden van gas. Dit is een schonere manier van energie opwekken dan met kolen vanwege de CO2-uitstoot, maar ook duurder. Een gasgestookte centrale wordt vaak ingezet als de prijs van kolen hoog staat.

Dit betekent dat de vraag naar gas toeneemt en het gastarief stijgt. Dus betalen we voor ons gas én voor ons stroom een hoger tarief.

Groningen

In Slochteren, Groningen, zijn er ondergrondse gasvelden. De gebeurtenissen rondom die gasvelden zijn je vast niet ontgaan. Doordat de huizen van de Groningers beschadigd raken, is besloten om minder gas af te nemen uit die provincie. Minder aanbod uit eigen land stuwt de prijs omhoog van aardgas.

De elektrificatie van onze samenleving

Het gebruik van elektrische auto’s wordt steeds meer toegankelijk gemaakt, de cv-ketel wordt verboden; kortom, ons leven wordt steeds meer ‘elektrisch’. Dus moet er genoeg stroom geproduceerd worden. Vooralsnog wekken windmolens en zonnepanelen niet genoeg stroom op en ook niet op continue basis. Daarom zetten we op dit moment kolencentrales en gasgestookte centrales in om aan de vraag van stroom te kunnen voldoen.

Op den duur, in 2030, worden kolencentrales in Nederland gesloten. Buurlanden nemen dezelfde maatregelen. Dus blijven de gascentrales over om te garanderen dat er voldoende stroom wordt geproduceerd (als windmolens en zonnepanelen het tegen die tijd nog niet kunnen garanderen). Of stroom nou met kolencentrales of met gascentrales opgewekt wordt: een toename van de stroomvraag leidt tot een hogere stroomprijs.

Hoe de energieprijzen er nu voor staan

Zoals je ziet bepalen tientallen factoren de hoogte van de energieprijs. Onverwachtse wereldwijde gebeurtenissen, beslissingen binnen de politiek, de weersomstandigheden… Dit maakt het lastig om de energietarieven te voorspellen. Het is beter om naar de feiten te kijken; wat is er de afgelopen periode gebeurd waardoor de prijs is gestegen of gedaald? En is er een trend te zien? In ieder geval hebben onderstaande factoren invloed gehad op de energieprijzen in het eerste halfjaar van 2018; er was voornamelijk een stijgende lijn.

President Trump

Onlangs zegde President Trump vanuit zijn kant het Iran-akkoord op. Dit heeft gevolgen voor de handel met Iran waardoor de export van olie uit dit land afneemt. Waarschijnlijk ken je het verhaal inmiddels: minder aanbod van olie leidt tot een hogere olieprijs en hogere energietarieven.

Groningen

We noemden eerder al dat de beslissing om minder gas te winnen in Groningen voor een hogere aardgasprijs zorgt. Er is meer import nodig van gas uit het buitenland en dit is simpelweg duurder dan gas van eigen bodem.

China

De kolenprijs staat momenteel hoog omdat er in China veel vraag is naar kolen. Om de kolenprijs te verlagen besloot China om de import van kolen te beperken zodat er meer kolen in eigen land geproduceerd worden. Hopelijk verlaagt dit de kolenprijs zodat wij het ook merken in onze energietarieven.

CO2-certificaten

In een half jaar tijd zijn de kosten voor het mogen uitstoten van CO2 meer dan verdubbeld! Begin 2018 betaalden bedrijven ruim € 7,- voor een ton CO2-uitstoot, vandaag de dag betalen ze er ongeveer € 15,- voor. Dit zien wij uiteraard terug in de energietarieven.

Wat kun je aan stijgende energieprijzen doen?

Zelf kun je niet veel doen aan de stijging van de energieprijzen. Wel kun je de ‘schade’ zo beperkt mogelijk houden door te kiezen voor een energiecontract met een vaste looptijd en met online actietarieven. Heb je die al dan zit je op de juiste weg. Het blijft wel belangrijk dat je ongeveer 6 weken voor het einde van je energiecontract weer een nieuw contract voor bepaalde tijd afsluit zodat je altijd scherpe tarieven betaalt en iedere keer van een welkomstkorting profiteert.

Wanneer je variabele energietarieven hebt, doe je er goed aan om een energiecontract af te sluiten met vaste energietarieven. Variabele tarieven wijzigen namelijk twee keer per jaar: 1 januari en 1 juli. Hierdoor kan je energierekening per 1 juli opeens omhoog schieten. Variabele tarieven zijn dus veel onzekerder dan vaste tarieven.

Via een online energievergelijker vind je de scherpste actietarieven die je direct via de website kunt aanvragen. Binnen een minuut zie je wat het voordeligste aanbod is voor jouw energieverbruik en daarnaast krijg je vaak een hoge welkomstkorting. Die kan oplopen tot wel € 285,-. Dus loopt jouw contract binnen twee maanden af of heb je een contract voor onbepaalde tijd? Vergelijk dan online alle energieleveranciers en vraag je energiecontract direct aan.

Vergelijk direct alle energieleveranciers >>

Reageer