Energietips voor als je op vakantie gaat

Energietips voor als je op zomervakantie gaat

De zomer is in volle gang en dat betekent voor de meesten een leuke vakantie naar de zon, de bergen of een mooie stad. Meestal kom je weer vol met energie terug. Dan wil je natuurlijk niet dat je woning tijdens je vakantie wel veel energie verbruikt. Daarom hier tips om zo energiezuinig mogelijk op vakantie te gaan!

Vlak voordat je in de auto stapt naar Zuid-Frankrijk of vertrekt naar het vliegveld loop je nog even een rondje door het huis; gas uit? Check. Lichten uit? Check. Herkenbaar? Hartstikke goed natuurlijk, maar er zijn nog een paar zaken waar je rekening mee kunt houden om thuis niet onnodig gas en stroom te verbruiken terwijl je op een Frans terras geniet van een salade au chevre chaud.

Koelkast uit

Met stipt bovenaan het lijstje van grootste energieverbruikers: de koelkast en de vriezer. Dus maak je koelkast en vriezer leeg en trek de stekker eruit. Kun je tegelijkertijd je buren blij maken met het eten en drinken dat je toch niet meer gebruikt. Een koelkast die drie weken lang niet aanstaat, bespaart je ongeveer 6 euro.

Weg met sluipverbruik

Dit is niet alleen een tip voor als je op vakantie gaat, maar eigenlijk voor iedere dag: zorg dat je apparaten geen sluipverbruik hebben. Er zijn namelijk nogal wat apparaten die stroom verbruiken enkel omdat de stekker in het stopcontact zit en niet omdat ze op dat moment gebruikt worden. Zonde! Waar kun je aan denken? Een koffiezetapparaat, een magnetron, een televisie, een computer.

Heel simpel om dit sluimerverbruik tijdens je vakantie tegen te gaan: haal de stekker uit het stopcontact. Dus let ook op zulke apparaten tijdens je checkrondje door je huis voordat je op vakantie gaat.

Thermostaat mag omlaag

Stiekem worden we er allemaal vrolijk van: terwijl jij in de zon op je vakantieadres zit regent het thuis pijpenstelen en is het fris. Extra genieten. Alhoewel… weet je zeker dat je de thermostaat op een lage temperatuur hebt gezet? Anders wordt voor niks je huis verwarmd en betaal je voor dit onnodige energieverbruik.

Zet de temperatuur daarom op 10 graden voordat je vertrekt. Dan slaat de kachel niet aan als het wat frisser is in Nederland.

Heb je overigens nog een boiler om je water op te warmen, zet die dan uit als je op vakantie gaat. Anders blijft de boiler je water verwarmen terwijl je thuis de komende weken toch geen warme douche neemt.

Tijdschakelaars

Logisch dat je voor mogelijke inbrekers wilt laten lijken alsof je thuis bent, dus laat je de lichten aan. Het is echter niet nodig om die de hele dag te laten branden, want je kunt makkelijk een tijdschakelaar gebruiken. Die zorgt dat de lampen aangaan op het moment dat jij dat wilt. Dat scheelt toch weer in je energieverbruik.

Compenseer je vakantie

Tegenwoordig moeten we allemaal ons best doen voor een beter milieu. Dus deze vakantietips zijn niet alleen om geld te besparen, maar ook om niet onnodig energie te verbruiken en CO2 uit te stoten. Tijdens je vakantie kun je daarom ook bewuste keuzes maken.

Compenseer bijvoorbeeld je reis naar je vakantiebestemming. Een vliegtuig stoot namelijk veel CO2 uit; het is het meest vervuilende vervoersmiddel. Bij sommige vliegtuigmaatschappijen kun je bij het boeken aangeven dat je voor een paar tientjes de vliegreis wilt compenseren. Dit extra geld komt terecht bij een organisatie die aan klimaatcompensatie doet door bijvoorbeeld bomen te planten (die nemen namelijk CO2 op).

Bedenk: hoe luxer je vakantie, hoe groter het effect op het klimaat. Een tentje op de camping is veel milieuvriendelijker dan een luxe resort met zwembad. Ook in je activiteiten kun je bewuste keuzes maken. Zo is wandelen door de bergen veel minder belastend voor het milieu dan een paar uur waterskiën achter een speedboot.

Wat je extra kunt doen…

Voor een extra zakcentje tijdens je vakantie helpt overstappen van energieleverancier. Met een overstap bespaar je gemiddeld wel €350,-. Je krijgt namelijk vaak een hoge welkomstkorting en daarnaast vind je door online energie vergelijken de beste aanbiedingen van energieleveranciers met actietarieven. Kies je ook nog eens voor groene energie, dan ben je én slim én duurzaam bezig. Benieuwd wat jij kan besparen? Vul onze energievergelijker in en vraag direct online het beste aanbod aan.

Vergelijk direct energieleveranciers >>

Reageer