Een energieveiling is een leuk principe, maar zelf ben je goedkoper uit

‘Samen stroom en gas inkopen is een leuk principe. Maar je eigen gang gaan pakt vaak voordeliger uit.’ Zo kopte de Volkskrant onlangs in een artikel over energiecollectieven.

Energieveilingen schieten als paddestoelen uit de grond

Steeds meer energieveilingen

Steeds meer energieveilingen, maar zijn ze echt voordeliger?

Energiecollectieven schieten de laatste tijd als paddestoelen uit de grond. Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond, Veronica, ouderenbond ANBO en de ANWB hebben dit jaar een energieveiling georganiseerd. Energievergelijken.nl werd door de Volkskrant om commentaar gevraagd. ‘Wij juichen in principe collectieve inkoop toe, zolang dit maar leidt tot het beste aanbod voor de consument. De praktijk wijst uit dat op onze energievergelijker lagere tarieven worden geboden. Wat verder opvalt bij het energiecollectief van Vereniging Eigen Huis is dat de winnaar van de meest recente veiling in het laatste klanttevredenheidsonderzoek van Eigen Huis zelf een lage beoordeling kreeg.’

Zelf stroom en gas inkopen is goedkoper dan met een grote groep

Het komt er in dit geval dus op neer dat zelf stroom en gas inkopen goedkoper is dan met een grote groep consumenten. Ook is er op een energievergelijker meer keuzevrijheid wat betreft andere belangrijke eigenschappen van een energieleverancier. Er kan bijvoorbeeld ook gekozen worden voor een leverancier met een betere klantenservice of een meer duurzaam energieproduct.

Reageer