Energieverbruiksmanagers. Welke past bij mij?

Er komen steeds meer energieverbruiksmanagers op de markt. Handige apparaatjes die je inzicht geven in je energieverbruik. En daarmee helpen je energieverbruik onder controle te krijgen. Zo bespaar je geld en uiteindelijk ook het milieu. Maar welke energieverbruiksmanager past bij jou? Milieu Centraal heeft onlangs een uitgebreide vergelijkingswebsite gelanceerd waarop je een heel aantal verbruiksmanagers kunt vinden en vergelijken. Het nieuwe initiatief vloeit voort uit een samenwerking van Milieu Centraal, Netbeheer Nederland, Liander, Enexis en Stedin.

energieverbruiksmanagers

Stap 1: Een goedkoper en duurzamer energiecontract afsluiten

De eerste stap naar een lagere energierekening is een goedkoper energiecontract. De gratis vergelijkings- en overstapservice van Energievergelijken.nl helpt consumenten bij het zoeken naar een goedkoper energiecontract. Duizenden consumenten maken jaarlijks gebruik van deze energievergelijker en zijn daarmee altijd verzekerd van de beste aanbieding.

Stap 2: Een energieverbruiksmanager kiezen

Op de energieverbruiksmanagers vergelijkingssite kan via diverse keuzecriteria een selectie worden gemaakt om tot een goede vergelijking te komen van alle verbruiksmanagers en hun mogelijkheden. De productbeschrijvingen zijn tot stand gekomen in samenwerking met de leveranciers. Daarnaast kunnen consumenten zelf een review achterlaten van hun eigen ervaring met het gebruik van een bepaalde verbruiksmanager. Door een energieverbruiksmanager te verbinden met jouw slimme energiemeter, kun je op ieder moment inzicht krijgen in je eigen energieverbruik. Dus als je een slimme meter hebt en je energierekening verder wilt verlagen, dan is een energieverbruiksmanager een slimme zet. Hiervoor is de vergelijkingswebsite van Milieu Centraal dus ideaal.

Wetenschappelijk onderzoek naar energieverbruiksmanagers

Tevens doe Milieu Centraal wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van energieverbruiksmanagers. Er worden verschillende mogelijkheden van de apparaatjes onderzocht en bekeken welke nu het meeste helpen bij energiebesparing. Er wordt gekeken naar de waarde van live informatie en verschillende manieren van het tonen van informatie op displays of websites.

Reageer

3 reacties

 1. Leen Vis

  Vergelijken en eventueel overstappen kan een voordeel opleveren, als je ECHT vergelijkt.
  Vaak wordt op basis van prijs per KWH of prijs per M3 Gas een beslissing genomen.
  Stel dat je 3000 KWH per jaar gebruikt en je krijgt een tarief dat 1 cent lager is, (Dat is ca. 5%) dan praat je op[ jaarbasis over € 30,= Dat lijkt de moeite waard, maar bekijk ook de vaste leverkosten per maand (Wat we vroeger Vastrecht noemden). Daar zijn vaak grote verschillen in per leverancier. Deze opmerking gaat ook op voor afname van gas.
  Daar kunnen verschillen optreden van € 3,= per maand, zodat je per saldo nog duurder uit bent.
  Transportkosten en belasting zijn bij elke leverancier gelijk, dus dat hoeft in de berekening niet meegenomen te worden.

  Wil je echt op electriciteit besparen? Laat dan zonnepanelen monteren. Als je huis een beetje gunstige ligging heeft qua zon, dat is een financiele opbrengst t.o.v. de investering al heel gemakkelijk 8 % per jaar. Als je zoveel panelen neemt, dat je over een jaar gerekend (Gesaldeerd) 0 KWH afneemt, kan je daarbij de terug te ontvangen heffingkorting van ca € 375,= ook nog eens bij optellen.
  Dat is toch een stuk gunstiger dan de 0,1 % rente die ING op dit moment biedt.

  Zuiniger omgaan met energie ligt niet aan de meter, maar aan de gebruiker. Wees wijs en gebruik geen energie als dat niet nodig is. Hierover is al in diverse fora voldoende aandacht aan besteed.

  Gratis verbruiksmonitor? Kijk eens bij/naar Fudura. Dagelijks je meterstanden beschikbaar voor gas en electra, via Internet.

 2. Pingback: De slimme meter weigeren: hoe werkt het?

 3. P. Lomito

  Energieverbruiksmanagers zijn niet ontwikkeld omdat consumenten nu zo’n enorme behoefte hebben om inzicht te krijgen in hun verbruik, in tegendeel zelfs. Deze diensten zijn puur ontwikkeld om de aandacht af te leiden van het echte doel van slimme meters: salderen onmogelijk maken en variabele energietarieven invoeren. Slimme meters zijn per definitie niet van belang voor consumenten maar uitsluitend voor energieleveranciers. Maar sinds de Eerste Kamer heeft voorkomen dat de slimme meter verplicht werd ingevoerd (weigeren werd beschouwd als een economisch delict die bestraft zou worden met forse boete en gevangenisstraf…) is de toon een stuk vriendelijker geworden en doet men de stinkende best om slimme meters interessant te maken voor consumenten, onder andere met genoemde energieverbruiksmanagers. Brood en speeltjes.