Overstappen met zonnepanelen

Energie vergelijken als je zonnepanelen hebt

De zomermaanden komen eraan en dat betekent dat de zonnepanelen binnenkort weer overuren maken. Fijn voor je portemonnee! Je bespaart zelfs nog extra door regelmatig van energieleverancier over te stappen en daardoor iedere keer het scherpste energiecontract af te sluiten. Dan is het wel zo handig om te weten met welke extra stappen je rekening dient te houden bij een energievergelijking als je teruglevert op het energienet. Energievergelijken.nl legt het uit.

1. Maak een inschatting van het nettoverbruik

Met zonnepanelen saldeer je zonne-energie. Met andere woorden: wat je teruglevert op het energienet wordt verminderd met de hoeveelheid energie die je afneemt bij de leverancier. Het verschil tussen hoeveel je teruglevert en hoeveel je afneemt is het nettoverbruik. Die hoeveelheid gebruik je voor het maken van de online energievergelijking. Zo kunnen wij een goede berekening maken van jouw jaarlijkse energiekosten en het best passende energiecontract aanbieden.

Voor de duidelijkheid leggen we nog even stap voor stap uit hoe je het nettoverbruik uitrekent:

  • Ga na hoeveel elektriciteit en gas je jaarlijks verbruikt (kijk hiervoor op de laatste jaarafrekening).
  • Schat in hoeveel kWh zonne-energie je jaarlijks produceert.
  • Breng het aantal kWh die je teruglevert in mindering op het aantal kWh die je afneemt van het energienet*.

*Sommige huishoudens produceren meer zonne-energie dan zij aan energie afnemen. In dit geval is het nettoverbruik negatief.

2. De energievergelijking maken

In onze energievergelijker vul je in hoeveel elektriciteit en gas je afneemt. Vul voor gas de hoeveelheid in die op je jaarafrekening staat. Vul voor elektriciteit het nettoverbruik in.

  • Neem je meer elektriciteit af dan je verbruikt, dan vul je het nettoverbruik in zoals berekend in stap 1.
  • Lever je meer zonne-energie terug dan je verbruikt, waardoor je nettoverbruik negatief is, dan vul je een laag verbruik in, bijvoorbeeld 50. Onze energievergelijker biedt dan evengoed beide producten aan: een contract voor gas en voor elektriciteit.

3. Kies het voordeligste energiecontract

Uit de energievergelijker komt een aanbod naar voren. Eventueel kun je nog de voorkeur voor uitsluitend groene energiecontracten aangeven. Hoe hoger de positie in het aanbod, hoe lager de energiekosten. Vergelijk daarnaast de terugleververgoeding per energieleverancier en ook wat de vaste leveringskosten zijn. Als je weinig elektriciteit afneemt, heb je liever een energiecontract met lage vaste leveringskosten dan een contract met lage energietarieven en juist hogere vaste kosten. De vaste kosten beslaan in dit geval namelijk het grootste deel van je energierekening. Baseer je keuze dus op de energietarieven, de vaste leveringskosten en de terugleververgoeding.

4. De hoogte van het voorschotbedrag

De leverancier bepaalt het maandelijkse voorschotbedrag aan de hand van het historisch verbruik. Als je onlangs zonnepanelen hebt geïnstalleerd en daardoor minder energie gaat verbruiken, zal het voorschotbedrag nog niet veel lager uitvallen omdat nog geen rekening is gehouden met de stroom die je zelf opwekt. Bij je leverancier kun je om een verlaging van het voorschotbedrag vragen.

5. Het juiste overstapmoment

In feite komt het bij salderen erop neer dat de vergoeding gelijk is aan het energietarief dat je aan de leverancier betaalt, inclusief btw en belasting. De teruglevering wordt namelijk afgestreept tegen het energieverbruik. Lever je meer terug dan je afneemt aan energie, dan ontvang je een terugleververgoeding die lager ligt. Rond de zes eurocent per kWh. Om zoveel mogelijk profijt te hebben van je zelfopgewekte zonne-energie saldeer je dus liever dan dat je een terugleververgoeding ontvangt. Stap daarom niet vlak na de zomer over. In de zomermaanden produceren de zonnepanelen de meeste zonne-energie, waarschijnlijk meer dan je verbruikt. Ontvang je vervolgens na de zomer de eindafrekening van je leverancier, dan wordt dat overschot verrekend met een terugleververgoeding en is er minder kWh te salderen.

Vergelijk direct energie

Benieuwd of jij je energierekening nog meer omlaag kunt brengen door een energiecontract af te sluiten met scherpe tarieven en een goede terugleververgoeding? Maak dan direct een vergelijking in onze energievergelijker en bekijk ook de terugleververgoeding per energieleverancier.

Reageer