essent-altijd-daltarief

Essent Altijd Daltarief: stiekem Altijd Piektarief?

Wie wil dat nou niet: altijd een daltarief betalen voor je energieverbruik? Het maakt dan niet uit of je wasjes overdag of in de avonduren draait, je betaalt altijd het tarief dat geldt voor de daluren. Essent adverteert momenteel met het product: “Altijd Daltarief” en belooft een fikse besparing. Waarom is dit interessant? Omdat normaal gesproken het daltarief dat je in de avond en het weekend betaalt lager is dan het normale tarief dat je overdag betaalt. Wij zijn met Energievergelijken.nl benieuwd: is het energiecontract met Altijd Daltarief écht zo voordelig als Essent zegt? We maakten de berekening.

Waarom biedt Essent het Altijd Daltarief aan?

Om te begrijpen waarom Essent met Altijd Daltarief komt, leggen we het principe achter het daltarief uit. Het tegenovergestelde van het daltarief is het normale tarief en samen vormen ze het dubbele energietarief, bedoeld voor de dubbele energiemeter. Van oudsher is het daltarief, dat je in de weekenden en avonduren betaalt, goedkoper dan het normale tarief. De overheid wilde in de jaren zestig mensen stimuleren om vooral energie te verbruiken op momenten dat de energieprijzen laag waren zodat het energienet gedurende de dag geleidelijk belast werd en storingen werden voorkomen. Inmiddels is ons energienet beter bestand tegen alle pieken en dalen waardoor een dubbele meter niet meer nodig is. Altijd een lager daltarief klinkt voor iedereen wel aantrekkelijk. Reden dus voor Essent om hun product Altijd Daltarief aan te bieden en reden voor Energievergelijken.nl om uit te rekenen of je daadwerkelijk geld bespaart of toch goedkoper uit bent met een overstap via een vergelijker.

Berekening jaarkosten Altijd Daltarief

We hebben zowel voor het Altijd Daltarief en voor het goedkoopste aanbod op onze vergelijker uitgerekend wat de kosten zijn voor een driejarig en voor een eenjarig energiecontract. We zien namelijk dat veel van onze klanten interesse hebben in een eenjarig product, want door iedere keer over te stappen naar een andere energieleverancier maken ze jaarlijks gebruik van een cashback energie.

Voor de berekening gebruikten we een gemiddeld energieverbruik bij een dubbele meter van:

  • Hoogverbruik elektriciteit: 2500 kWh
  • Laagverbruik elektriciteit: 1000 kWh
  • Gasverbruik: 1800 m3

Het aanbod van Essent is met groene stroom, dus de optie ‘50% groene stroom’ vinkten we ook aan in onze vergelijker.

Voorbeeldberekening 1-jarig contract


Essent Altijd Daltarief 1 jaar
Leveringskosten elektriciteit totaal  € 539,58
Leveringskosten gas totaal  € 1.379,87
Leveringskosten gas en elektriciteit samen  € 1919,45*
Goedkoopste aanbod Energievergelijken.nl:
Budget Energie 1 jaar vast
Leveringskosten elektriciteit totaal  € 565,82
Leveringskosten gas totaal  € 1268,99
Welkomstkorting  – € 175
Leveringskosten gas en elektriciteit samen   1.659,81*

Voorbeeldberekening 3-jarig contract


Essent Altijd Daltarief 3 jaar
Leveringskosten elektriciteit totaal  € 531,11
Leveringskosten gas totaal  € 1.377,24
Leveringskosten gas en elektriciteit samen  € 1908,35*
Goedkoopste aanbod Energievergelijken.nl:
Budget Energie 3 jaar vast 
Leveringskosten elektriciteit totaal € 550,42
Leveringskosten gas totaal € 1272,78
Welkomstkorting – € 66,66
Leveringskosten gas en elektriciteit samen
€ 1.756,54*

Aanbod vergelijker goedkoper

Eenjarig energiecontract

Voor hetzelfde energieverbruik kost een eenjarig contract Altijd Daltarief bij Essent afgerond € 1.919,- en het eenjarige contract bij Budget Energie, op dit moment het goedkoopste aanbod uit onze vergelijker, kost afgerond € 1.660,-. Altijd Daltarief is dus met een verschil van € 259,- duurder dan het scherpste aanbod in onze vergelijker. Oxxio, de nummer twee in onze vergelijker, is € 238,- goedkoper net als EnergieFlex, de nummer drie in onze vergelijker.

Driejarig energiecontract

Het driejarige Altijd Daltarief van Essent kost afgerond jaarlijks €1908,-. Het goedkoopste driejarige aanbod in onze energievergelijker is wederom van Budget Energie en kost jaarlijks € 1.757,-. Ook hier is het aanbod van de vergelijker goedkoper met een verschil van €151,-. EnergieFlex staat op nummer 2 in onze vergelijker en is €107,- goedkoper en de nummer 3, Engie, is € 101,- goedkoper dan Essent Altijd Daltarief.

Hoe komt Essent tot een besparing van €159,- bij een driejarig product?

Essent noemt een mooi bedrag van €159,- dat je bespaart met hun driejarige Altijd Daltarief en €58,- bij hun eenjarig contract. Deze besparing is berekend ten opzichte van het reguliere energietarief dat je betaalt bij het energiecontract ZekerheidsGarantie van Essent en niet ten opzichte van het goedkoopste contract uit de gehele energiemarkt die voor een consument af te sluiten is. Op Energievergelijken.nl nemen we wel het complete aanbod uit de markt mee in de vergelijking en daardoor is een aanzienlijk prijsverschil te zien tussen Altijd Daltarief en het goedkoopste aanbod op onze energievergelijker. De tip van Energievergelijken.nl: kijk niet alleen naar de mogelijke besparing bij één leverancier, maar neem alle leveranciers mee in de vergelijking en kijk naar de totale jaarkosten van een energiecontract. In onze vergelijker neem je een groot aantal leveranciers mee in je vergelijking.

Energie vergelijken en besparen

Ben je na het lezen van deze blog benieuwd wat op dit moment het scherpste aanbod op de energiemarkt is? Ga je energie vergelijken en kijk hoeveel je bespaart.

Reageer