Hoe goed is jouw woning geïsoleerd?

Hoe weet ik of mijn woning goed geïsoleerd is?

Heeft jouw woning spouwmuurisolatie? Is je vloer goed geïsoleerd? Niet iedereen heeft direct antwoord op deze vragen. Terwijl het steeds belangrijker wordt om je huis goed te isoleren. Voor de comfort, om zuinig met energie om te gaan, voor het milieu en een lage energierekening en ook een belangrijke: de waarde van je woning stijgt. Mooi meegenomen voor als je je huis ooit een keer wil verkopen.

Het begint met voelen

Meerdere indicatoren geven aan of je woning goed geïsoleerd is. De eerste indicator is voelen. Heb je koude voeten in huis? Voel je de tocht trekken bij je raam en onder de deur? Sta ook even stil bij het afgelopen jaar: is je woning in de winter moeilijk te verwarmen en in de zomer juist erg warm? Dit kan allemaal duiden op een slecht geïsoleerde woning. Het bouwjaar van je woning zegt ook al veel over hoe goed de woning geïsoleerd is.

Het bouwjaar is een goede indicator

In welk jaar je woning gebouwd is, zegt veel over hoe goed alles geïsoleerd is. Goede isolatie is namelijk vooral van de laatste 25 jaar. Dus ook het bouwjaar helpt bij het inschatten van hoe goed je woning geïsoleerd is.

  Bouwjaar    Mate van isolatie
  Voor 1976   Je kunt ervan uitgaan dat je woning niet geïsoleerd is.
  1976 – 1982   De spouwmuur en dakisolatie zijn matig, er is geen vloerisolatie en
de ramen zijn ook slecht geïsoleerd.
  1983 – 1991   Alles is geïsoleerd, maar het isolatiemateriaal is van matige kwaliteit
en bovendien heeft alleen de woonkamer dubbel glas.
  Vanaf 1992    Alles is goed geïsoleerd.

Het bouwjaar zegt niet zoveel meer als de bewoners voor jou het hele huis onder handen hebben genomen. Wie weet zijn alle muren en de vloer goed geïsoleerd. Dit vind je meestal terug in het bouwkundig rapport als je een bouwkundige keuring hebt laten uitvoeren tijdens de koop.

Daarnaast kun je ook een rondje door je huis lopen en checken of er isolatiemateriaal is aangebracht. We lopen de checks een voor een door.

Isolerend glas
Je hebt dubbel glas, dus dan zit het wel snor toch? Niet helemaal. Er is namelijk dubbel glas en isolerend glas. Beide vormen hebben twee ramen, maar isolerende glas isoleert beter dan de ‘gewone’ dubbele beglazing. Bij dubbel glas zit er lucht tussen de twee ramen en tussen het isolerend glas zitten edelgassen. De edelgassen isoleren beter dan het gewone lucht. Kijk of er een code (HR++ of HR+++) zichtbaar is op het randje tussen de twee glazen. Zoja, dan heb je geïsoleerd glas. Indien niet, maar je ziet wel twee ramen, dan heb je dubbel glas en kun je de isolatiewaarde verbeteren.

Vloerisolatie

Er is vloerisolatie en bodemisolatie. Dit zie je in de kruipruimte. Isolatiemateriaal kan bevestigd zijn aan de onderkant van je vloer of er ligt een isolatielaag op de bodem van je kruipruimte. Piepschuim, steenwol en PUR-schuim zijn vormen van vloerisolatie. Zie je niks dan kun je overwegen hierin te investeren.

Is de woning na 1982 gebouwd dan was het overigens verplicht om de vloer te isoleren.

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is een muur die uit twee lagen bestaat waarvan de ruimte tussen die twee lagen de spouw genoemd wordt. In die ruimte kun je spouwmuurisolatie toevoegen.

Woningen die gebouwd zijn vóór 1920 hebben geen spouwmuur waardoor spouwmuurisolatie niet mogelijk is. Woningen die na 1920 en voor 1960 gebouwd zijn hebben waarschijnlijk wel een spouwmuur. Dus het is handig om dit eerst even te controleren door:

  1. De muurdikte op te meten. Vanaf een dikte van 25 cm bevat een muur meestal een spouwmuur.
  2. Te kijken bij een ventilatierooster aan de buitenkant van je woning.

Of je muur behandeld is met spouwmuurisolatie herken je aan boorgaten in de buitenmuur waarin isolatiemateriaal zit. Zitten er gaten in je muur met een grijze opvulling dan weet je dat je muren goed geïsoleerd zijn.

Dakisolatie

Dertig procent van de warmte in je woning verlies je via het dak. Dus een geïsoleerd dak is de moeite waard. Hoe zie je of je dakisolatie hebt? Met een plat dak is het makkelijk: dit is vaak zichtbaar op de dakbedekking.

Een schuin dak kan isolatie aan de binnenkant en de buitenkant hebben. Je ziet het snel genoeg als het aan de binnenkant is bevestigd, omdat het tegen het dakbeschot aanligt (het houten frame waar de dakpannen op liggen). Soms zijn er ook afwerkingsplaten gebruikt om het dakbeschot af te dekken waardoor het isolatiemateriaal niet zichtbaar is. Wellicht dat je iets ziet bij de voorzolder, achter de schotten of bij een ventilatiepijp.

Als laatste mogelijkheid kan er isolatiemateriaal liggen tussen de dakpannen en het dakbeschot. Til een dakpan op bij een dakraam en je weet meteen of daar isolatiemateriaal onder ligt.

Oude isolatie vervangen?

Wanneer je woning meer dan twintig jaar geleden is geïsoleerd, kan het goed zijn om dit isolatiemateriaal te verangen. De kwaliteit kan achteruit gegaan zijn. Een expert weet hier alles over en kan je hierin goed adviseren.

Als je toch al duurzaam bezig bent met isolatie is een groen energiecontract een mooie aanvulling. De energie die je verbruikt is dan duurzaam opgewekt. Vergelijk alle duurzame energieleveranciers door te filteren op 100% groen en kies de voordeligste. Dan heb je groene energie voor een voordelige prijs!

Vergelijk direct alle energieleveranciers >>

Reageer