Groen gas bestaat uit biogas en CO2 gecertificeerd gas

Groen gas: alles over deze duurzame vorm van energie

Overal om je heen hoor je over groene stroom, maar hoe zit het met gas? Is daar ook een groene versie van? Jazeker, groen gas. Je kunt kiezen uit biogas en CO2-gecompenseerd gas. Wat daar zo duurzaam aan is, lees je in ons blog.

Er bestaan dus twee versies van groen gas: CO2 gecompenseerd gas en biogas. Van het gecompenseerde gas is er meer dan van het biogas. Jammer, want biogas is eigenlijk duurzamer. Bovendien komt er bij het gebruik van gas (als je doucht bijvoorbeeld) CO2 vrij. Zoals we inmiddels weten is dit niet bevorderlijk voor onze aarde en een belangrijke reden waarom de overheid wil dat we aardgasloos gaan wonen. Maar tot het voor jou zover is, kun je kiezen voor een van de groenere alternatieven voor ‘normaal’ gas.

CO2 gecompenseerd gas

CO2-gecompenseerd gas is aardgas waarvan de CO2-uitstoot gecompenseerd wordt. Waar aan de ene kant CO2 vrijkomt tijdens de productie, wordt er op een andere plek voor gezorgd dat er CO2 uit de lucht wordt onttrokken. Energieleveranciers doen dit ieder op hun eigen manier. Hier een paar voorbeelden:

Greenchoice
Greenchoice compenseert de CO2-uitstoot door bomen te planten en bestaande bossen te beschermen. Bomen nemen tijdens hun groei namelijk CO2 op.

Vandebron
Vandebron houdt dezelfde methode aan als Greenchoice, maar je kunt zelf kiezen welk duurzaam project je steunt. Wil je dat ze in Mali minder hout gebruiken bij het koken (ook dit zorgt voor CO2-uitstoot) of wil je dat bossen in Afrika niet worden gekapt? Jij hebt het voor het zeggen.

Essent
Essent biedt groen gas aan dat voor 90 procent CO2-gecompenseerd is en voor 10 procent biogas. De CO2-uitstoot compenseren ze door duurzame projecten te steunen. Zoals in Peru waar lokale bewoners steun krijgen om het regenwoud te beschermen. Ook in Vietnam wordt geïnvesteerd door de mensen niet meer te laten koken met hout en kool als brandstof, maar met biogas dat daar geproduceerd is. De bevolking hoeft dan ook geen bomen meer te kappen voor hout.

Zo zijn er nog meer energieleveranciers die CO2-gecompenseerd gas aanbieden. Zij werken allemaal met een certificatensysteem waarover we je straks meer vertellen. In ieder geval heb je nu een beter beeld van hoe CO2-gecompenseerd gas in zijn werking gaat.

Biogas

Biogas is groener dan CO2-gecompenseerd gas. Het wordt geproduceerd met natuurlijke energiebronnen zoals koeienmest, GFT-afval, rioolslib en bladeren. Dit noem je biomassa. Biogas ontstaat door vergisting van biomassa. Het is niet direct bruikbaar, want eerst moet de kooldioxide in het biogas verwijderd worden. Daarna heet het groen gas en kan het via het energienet naar jouw woning.

Het uitgangspunt van biogas is dat het geproduceerd wordt met natuurlijke materialen die niet opraken. Dat kun je van koeienmest en rioolslib wel zeggen. We maken nog geen massaal gebruik van biogas, omdat er nog niet veel van is in Nederland, maar de hoeveelheid neemt langzaamaan toe.

Gecertificeerd Groen Gas

Misschien roept de term ‘groen gas’ nu bij jou de vraag op in hoeverre het werkelijk duurzaam geproduceerd is of CO2 compenseert. Neem groene stroom. Op een gegeven moment kwam aan het licht dat sommige energieleveranciers stroom als groen verkochten, terwijl het niet op een duurzame manier was opgewekt. Dus werd een certificatensysteem opgezet: de Garantie van Oorsprong (GvO). Sinds de GvO’s is er meer controle over de groene stroomproductie. Zo’n systeem is er ook voor groen gas.

Certificering van biogas

Vertogas keurt het biogas. Het is een dochterbedrijf van Gasunie, de landelijke netbeheerder van Gas. Zij controleren of de producent het gas werkelijk met biomassa heeft geproduceerd en of de kwaliteit van het biogas net zo goed is als dat van aardgas.

Certificering van CO2-gecompenseerd gas
Voor CO2-gecompenseerd gas is er ook een keurmerk. Wanneer in het buitenland een project plaatsvindt om CO2-uitstoot te verminderen, levert dat project certificaten op. Als energieleverancier kun je die certificaten kopen zodat zij de projecten daarmee steunen en je als leverancier kunt zeggen dat je CO2-gecompenseerd gas aanbiedt.

Het duurzame alternatief

Hoe je aan groen gas komt is heel simpel. Energieleveranciers bieden energiecontracten met dit duurzame alternatief aan. Op het moment dat jij een nieuw energiecontract nodig hebt, geef je aan welk type contract je wilt. Onze energievergelijker toont het aanbod moet groene stroom en met groen gas wanneer jij filtert op 100% groene stroom. Dan heb je én groene energie én het voordeligste aanbod voor jou, want die staat op nummer 1 in de vergelijker. Ben je benieuwd? Maak dan direct een vergelijken. Voor het gemak hebben we de duurzaamheidsfilter al aangezet.

Energie vergelijken >>

 

Reageer

1 reactie

  1. Mirte

    Inmiddels biedt GreenChoice ook groen gas aan. Dit noemen ze maximaal groen.
    Ook is er een platform vergroenjegas.nl waar jezelf de aanbieders kan kiezen van het groene gas. Wel leuk gedaan met groen koken, douchen en stoken.