Onderzoek naar hoe duurzaam energieleveranciers zijn

Wie zijn de groenste energieleveranciers?

Welke energieleverancier de groenste stroom levert aan consumenten, is voor de zesde keer onderzocht door de vier organisaties Wise, Milieu Centraal, Consumentenbond en Greenpeace. Het onderzoek maakt duidelijk wie qua duurzame energie de ‘voorloper’ is, wie de ‘volger’ en wie de ‘vervuiler’. Wat blijkt? Maar liefst drie energieleveranciers zijn de groenste energieleveranciers.

Voorlopers – volgers – vervuilers

De groenste energieleveranciers, de ‘voorlopers’, zijn Pure Energie, Qurrent en ‘om’ (voorheen de Duurzame Energie Unie). Zij wekken met eigen duurzame energiebronnen zoals windmolens stroom op of kopen het direct in bij duurzame producenten. Bijvoorbeeld bij boeren met een windmolen in het weiland. Daarnaast zijn er nog veel andere voorlopers, zoals Vandebron en Eneco die ook goed scoren op duurzaamheid.

De volgers zijn de energieleveranciers die niet per sé de productie van duurzame energie eigenhandig stimuleren, maar meer de stroommarkt volgen. De energie wordt ingekocht op een groothandelsmarkt. Wie een volger is? Dat zijn energieleveranciers zoals NLE, Energieflex en Budget Energie.

Vervuilers zijn er ook nog steeds. Dit zijn de energieleveranciers die vooral stroom inkopen, zelf produceren en verkopen die is opgewekt met fossiele brandstoffen zoals steenkolen. Ze worden vervuilers genoemd, omdat ze het klimaat vervuilen met CO2-uitstoot. De grootste vervuiler is E.ON en ook Nuon en Energiedirect komen voor in het lijstje met de vervuilers.

Meer groene energieleveranciers

Inmiddels heeft 64 procent van de huishoudens in Nederland een energiecontract met groene stroom. De toenemende vraag naar groene energie onder huishoudens zorgt dat meer energieleveranciers groene stroom aanbieden. In het vorige onderzoek uit 2016 scoorden energieleveranciers gemiddeld nog een 5,6 op het gebied van duurzaamheid en inmiddels is dit cijfer verbeterd tot een 6,2.

Er zijn nog twee redenen waarom energieleveranciers voor particulieren beter scoren op duurzaamheid.

 1. Vervuilende energiecentrales vallen niet meer onder de energieleverancier, maar vallen onder het moederbedrijf. Dit moederbedrijf wordt niet meegenomen in het onderzoek naar de duurzaamheid van energieleveranciers (overigens de investeringen in fossiele energie door het moederbedrijf wel). Essent is hier een voorbeeld van.
 2. Op de zakelijke markt wordt nog veel grijze energie verkocht, dus wordt er geschoven: de grijze energie die eerst aan consumenten werd verkocht, komt nu op de zakelijke energiemarkt terecht. In het onderzoek worden zakelijke energieleveranciers niet meegenomen.

Totale hoeveelheid groene energie nauwelijks gestegen

Ondanks dat consumenten vaker een groen energiecontract hebben en meer energieleveranciers groene stroom aanbieden, is de totale hoeveelheid duurzame energie vorig jaar minimaal gestegen met 1,5 procent. Dit komt dus mede doordat de zakelijke energiemarkt grotendeels grijs is en bedrijven verbruiken 80 procent van alle energie in Nederland. Consumenten de overige 20 procent. In het onderzoek wordt daarom als oplossing gegeven dat de vraag naar groene energie onder bedrijven ook moet stijgen, want dan volgen de energieleveranciers vanzelf. Net zoals met de consumentenmarkt gebeurt.

Waarop de energieleveranciers getoetst werden

Voor het onderzoek konden energieleveranciers duurzaamheidspunten scoren op vier criteria:

 1. Productie
  Hoeveel en wat voor stroom wekt de energieleverancier zelf op?
 2. Inkoop
  Waar koopt de energieleverancier zijn stroom in en hoeveel?
 3. Levering
  Wat krijgen consumenten uiteindelijk voor stroom geleverd?
 4. Investeringen
  Investeert de energieleverancier zelf of een moederbedrijf in bepaalde energiebronnen en zijn deze wel of niet duurzaam?

 

Uiteindelijk kwam er een gemiddeld duurzaamheidscijfer per energieleverancier uit. In onderstaande afbeelding zie je de score van alle energieleveranciers met de groenste bovenaan.

 

De duurzaamheid van energieleveranciers in NederlandBron: Onderzoek duurzaamheid Nederlandse stroomleveranciers

Wat kun je ermee?

Nu je de score per energieleverancier ziet, wat kun je hier eigenlijk mee? Stel dat je het belangrijk vindt om een energiecontract met groene stroom te hebben en echt wilt dat de duurzame productie in Nederland toeneemt, dan kun je kiezen voor een ‘voorloper’. Want de koplopers, de voorlopers of hoe je ze ook wilt noemen, produceren zelf duurzame energie of kopen die in bij een werkelijk duurzame energieproducent. Dus kies je voor deze energieleverancier, dan weet je zeker dat je groene stroom hebt en de duurzame energieproductie op Hollandse bodem stimuleert!

Wij zijn benieuwd!

Is jouw energieleverancier een voorloper, een volger of een vervuiler? En wat vind je hiervan, stap je over? Laat het ons in een reactie weten!

 

Het volledige onderzoek naar de duurzaamheid van energieleveranciers lees je hier:
onderzoek duurzaamheid Nederlandse stroomleveranciers 2017
.

Kies zelf voor een groene energieleverancier

Ook via Energieleveranciers.nl kun je een energiecontract afsluiten bij de groenste energieleveranciers. Heb je de online vergelijker ingevuld, vink dan aan dat je alleen 100% groene stroom wilt. Dan zie je alleen nog maar het aanbod van groene energieleveranciers. Vergelijk direct alle groene energieleveranciers

Reageer