ledverlichting is straks verboden

De halogeenlamp is verboden per 1 september

Naast de energieslurpende gloeilamp verdwijnt straks ook de halogeenlamp. Per 1 september is de halogeenlamp verleden tijd in heel de Europese Unie. Het is de bedoeling dat iedereen voortaan ledlampen – of andere zuinige lampen – aanschaft voor energiebesparing. Inmiddels zijn de ledlampen in meerdere maten en kleuren te verkrijgen; voor elk wat wils dus. Maar de ledlamp is wel een stukje prijziger dan de halogeenlamp.

De halogeenlamp verbruikt veel stroom en heeft daardoor energielabel C of D. Terwijl lampen straks energielabel B moeten hebben. Een ledlamp is veel zuiniger; de meest energiezuinige ledlamp heeft energielabel A++. Schaf je die aan dan weet je dat je goed zit. De reden waarom een halogeenlamp (en een gloeilamp) meer stroom verbruikt, is omdat voor de verlichting nog een metalen draadje nodig is die heet wordt, waardoor veel energie verloren gaat aan warmte.

Ondanks dat de aanschafkosten van een ledlamp hoger zijn dan minder energiezuinige lampen, verdien je uiteindelijk je investering terug. Dit komt doordat je energieverbruik aanzienlijk omlaag gaat met ledlampen.

Energieverbruik van verschillende lampen

Het energieverbruik van lampen kan flink verschillen. Milieu Centraal rekende het uit:

– Ledverlichting is 75 procent zuiniger dan een halogeenverlichting.
– Halogeenlampen zijn weer 30 procent zuiniger dan gloeilampen.

We geven je een voorbeeld van het verschil in stroomverbruik. Waarbij het eerst goed is om te melden dat je tegenwoordig verlichting koopt op basis van het aantal lumen en niet meer op basis van het aantal watt. Lumen geeft aan hoeveel licht een bolletje geeft. Stel, je hebt een bolletje nodig voor een schemerlamp dan kun je toe met 200 lumen. Per type lamp verschilt het stroomverbruik in watt:

  • Een gloeilamp verbruikt 25 watt
  • Een halogeenlamp verbruikt 5 watt
  • Een ledlamp verbruikt 2 watt

Een ledlamp is in dit voorbeeld dus ongeveer twee keer zuiniger dan een halogeenlamp en twaalf keer zuiniger dan een gloeilamp.

Het prijsverschil in de stroomkosten is daardoor behoorlijk groot. Milieu Centraal rekende de kosten uit over 15 jaar voor de verschillende lampen:

  Soort lamp   Aanschafkosten   Stroomkosten   Totale kosten na 15 jaar
  Ledlamp   € 7,50 voor 1 stuk   € 10,-   € 17,50
  Halogeenlamp   € 12,50 voor 12 stuks   € 48,50   € 61,-
  Gloeilamp   € 9,- voor 9 stuks   € 69,-   € 78,-

Voor deze berekening hadden alle lampen een schroeffitting, 400 lm lichtsterkte en werd uitgegaan van jaarlijks 550 branduren.  

Het duurt gemiddeld 300 branduren, of vijf jaar, om de investering in ledlampen eruit te halen. In totaal gaan ze vijftien jaar mee. Jaarlijks bespaar je er € 45,- tot € 50,- euro mee.

Ledlampen in je eigen woning

Wil je graag halogeen- of gloeilampen in je huis vervangen door ledlampen, maar vind je het aan de prijzige kant? Begin dan eerst met de lampen die het meeste branden. Dit is waarschijnlijk in de woonkamer en de keuken. Zo hoef je niet gigantisch veel geld te investeren voordat je energie bespaart. Heb je dimlampen? dan heb je ledverlichting nodig die hier geschikt voor is. Op de verpakking staat of je de ledlamp kunt dimmen.

 

Dimbare ledverlichting

Dit teken geeft aan of ledverlichting geschikt is voor dimlampen.

 

Halogeenlamp is nog niet helemaal verleden tijd

Echt helemaal verleden tijd is de halogeenlamp per 1 september nog niet. Winkels mogen hun voorraden eerst nog opmaken. Sommige winkels kopen nu zoveel mogelijk halogeenlampen in als ze kunnen, zodat ze de komende tijd nog aan de vraag van hun klanten kunnen voldoen. Om deze reden zijn gloeilampen ook nog steeds te koop. Deze werden verboden in 2009, maar sommige winkels verkopen vandaag de dag nog steeds hun voorraad.

Vergelijk online energieleveranciers >>

Reageer