Hoe groen is groene energie eigenlijk?

‘Wie de overgang naar een schone en veilige energievoorziening wil ondersteunen, kan beter voor een groene energieleverancier kiezen dan afgaan op het label groene stroom.’ Onderzoeksbureau SOMO deed, in opdracht van Greenpeace en de Consumentenbond, een onderzoek waarin 22 energieleveranciers langs de duurzame Graadmeter zijn gelegd. 

De nieuwe Graadmeter laat zien welke energieleveranciers écht bijdragen aan een duurzame samenleving, aldus Greenpeace. Niet alleen de inkoop en productie van stroom wordt bekeken, maar ook de investeringen in nieuwe productiebronnen worden meegewogen. ‘De Graadmeter is bedoeld om consumenten te helpen een weg te vinden in de wirwar van groene claims van bedrijven, zodat ze een werkelijk duurzame keuze kunnen maken’, zegt Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie.

Wie levert de groenste groene energie?

Groene energie graadmeter

Groene energie graadmeter

Op de eerste plaats komt Windunie. Alle stroom die Windunie produceert en verkoopt komt van Nederlandse windmolens. De Windunie wordt gevolgd door Greenchoice, de Noord-Hollandse Energie Coöperatie en Eneco. Dong Energy, een van oorsprong Deens energiebedrijf, scoort redelijk goed. Atoomstroom en energiedirect.nl eindigen onderaan in de groene energie Graadmeter.

Groene energie is niet altijd zo groen als je denkt

Energiebedrijven zijn niet altijd zo groen als ze beweren. Essent en E.ON verkopen weliswaar groene stroom, maar investeren intussen ouderwets in kolencentrales, aldus Greenpeace. Andere energieleveranciers, zoals Oxxio en Nederlandse Energie Maatschappij, leveren weliswaar groene stroom, maar dragen zelf niet of nauwelijks bij aan de vergroting van de hoeveelheid groene stroom die geproduceerd wordt. De stroom die ze inkopen via de handelsmarkt wordt vergroend door het kopen van zogenaamde groencertificaten van waterkrachtcentrales uit Noorwegen.

Reageer