Energiemaatschappijen minder groen

Hoe groen is jouw energieleverancier? Kies je een voorloper, een volger of een vervuiler?

De Consumentenbond, Natuur en Milieu, Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds, Hivos en Wise voerden een duurzaamheidsonderzoek uit onder 37 Nederlandse stroomleveranciers en wat blijkt? Het stroomaanbod is het afgelopen jaar niet groener maar juist grijzer geworden. Lees in dit blog alles over het duurzaamheidsonderzoek en bekijk hoe groen jouw energieleverancier is.

Lage kolenprijs de oorzaak

De oorzaak dat de meeste energiemaatschappijen minder groene stroom produceerden is de lage kolenprijs. Door de daling van de kolenprijs produceerden de meeste energieleveranciers het afgelopen jaar meer energie uit kolen dan uit hernieuwbare bronnen zoals wind-of zonne-energie.

Beoordelingscriteria

De zes organisaties keken onder andere hoe de stroom wordt geproduceerd, ingekocht en geleverd. Maar ook of de leveranciers wel of niet investeren in duurzaamheid. Op basis van hun bevindingen maakten zij een ranglijst met voorlopers, volgers en vervuilers.

Onderzoekscriteria

Resultaten: de meest en minst duurzame energieleveranciers op een rij

De top 3 ziet er als volgt uit:

• Duurzame Energie Unie
• Pure Energie (Raedthuys)
• Qurrent

Alle drie de leveranciers staan met een 10 in de top 3 en mogen zich voorloper noemen. Raedthuys heeft onder andere eigen windparken en productie-installaties voor zonne-energie waardoor ze hoog scoren. En Qurrent levert uitsluitend stroom van Nederlandse windmolens en wat Nederlandse zonnestroom. Van de grootste energieleveranciers behoort ook Eneco tot de voorlopers met een 6,2. Onderaan de lijst staat RWE/Essent met slechts een 3. Daarmee behoort Essent, samen met Vattenfall/Nuon, De Groene Belangenbehartiger en Atoomstroom, tot de vier grootste vervuilers van Nederland. Gemiddeld genomen scoorden de Nederlandse energieleveranciers vorig jaar nog een 5,7. Dit jaar is het gemiddelde cijfer naar een 5,5 gedaald, een magere voldoende zo blijkt uit het onderzoek.

Resultaten duurzaamheidsonderzoek

Niet iedereen is het eens met de onderzoeksresultaten

Niet alle energieleveranciers zijn het echter eens over de onderzoeksresultaten. Grote leveranciers als Nuon en Essent bijvoorbeeld wijzen erop dat bedrijven die heel weinig tot niks investeren in duurzame energie in dezelfde lijst als de grote producenten staan en als beste uit het onderzoek naar voren komen. Zij vinden dit geen eerlijke vergelijking, want een leverancier als Nuon investeert naar eigen zeggen jaarlijks honderden miljoenen euro’s in duurzame energie, maar krijgt er geen waardering voor. In een reactie zegt Nuon het volgende: ‘Wij weten ook waarom we onderaan staan. De grote 5, zoals de grote energiebedrijven genoemd worden, hebben namelijk ook de verantwoordelijkheid om Nederland draaiende te houden in de overgang naar 100% duurzame energie. Wij zijn er trots op dat we, naast onze grote investeringen in windenergie, Nederland voorzien van betrouwbare en goedkope elektriciteit. En dat doen wij zo schoon mogelijk.’

Overstappen op groene energie?

Op Energievergelijken.nl kun je eenvoudig en snel leveranciers met elkaar vergelijken en zie je direct een overzicht met de beste aanbiedingen voor jou. Daarnaast kun je op onze vergelijkingssite heel makkelijk aangeven welke soort energie je wilt afnemen, bijvoorbeeld uitsluitend groene energie uit Nederland. Kies voor de beste deal en bespaar jaarlijks tot 350 euro op je energiekosten.

Reageer