Hoe zorg je voor een veilige CV-ketel en voorkom je koolstofmonoxidevergiftiging?

De laatste dagen berichtten verschillende media over het onnodig grote aantal doden door onveilige CV-ketels. Bij de installatie van nieuwe CV-ketels worden teveel fouten gemaakt en ook het onderhoud laat te wensen over, waardoor het aantal gevallen van koolmonoxidevergiftiging toeneemt, zo blijkt uit onderzoek van EO-televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek. Hoe kan je er zelf voor zorgen dat je CV-ketel veilig is en de kans op koolmonoxidevergiftiging nihil is?

Waar ligt die stijging in het aantal koolmonoxidevergiftigingen aan?

Jaarlijks vallen er honderden gewonden en tien doden als gevolg van koolmonoxidevergiftiging. Als koolmonoxide vrijkomt, heb je dat vaak niet in de gaten omdat het een reukloos gas is. Vroeger werd koolmonoxidevergiftiging met name veroorzaakt door open geisers, maar tegenwoordig ligt het vooral aan verkeerd geïnstalleerde of slecht onderhouden CV-ketels.

Sinds 2007 is het niet meer verplicht dat installatiebedrijven aan speciale bekwaamheidseisen voldoen voordat zij aan het werk gaan. “Iedereen kan in feite fröbelen met gasinstallaties. Dat komt omdat er te weinig regelgeving is op dat gebied”, vertelt Charles Meijer van Brandweer Nederland in Dit is De Dag Onderzoek. Daardoor is het aantal onbekwame installateurs de afgelopen jaren toegenomen. “Er moeten eisen worden gesteld aan de kwaliteit van installateurs. Het is nodig dat dit vanuit de rijksoverheid wordt geregeld”, aldus Meijer.

Maar hoe kan het dan dat een CV-ketel koolmonoxide lekt?

CV-ketelBij de installatie van een CV-ketel moet de rookgasafvoer van de CV ‘gebeugeld’ worden. Dat betekent dat de afvoer met een speciale beugel vastgezet moet worden. Gebeurt dit slecht of niet, dan bestaat de kans dat de afvoer loslaat en het koolmonoxidegas gewoon de ruimte in stroomt.

In sommige gevallen ligt het ook aan de materialen die worden gebruikt bij de afvoer van koolmonoxide. Een nieuwe HR-ketel aansluiten op de buizen van de oude VR-ketel is niet verstandig. Die zijn namelijk van dunwandig aluminium. “Daar vallen soms gewoon de gaten in”, legt uit monteur Robert van Woerkom.

Hoe herken je een gevaarlijke CV-ketel?

Het is niet heel eenvoudig om te zien of je CV-ketel veilig is. Veel mensen weten namelijk niet van welk materiaal afvoerbuizen gemaakt moeten zijn, of hoe die buizen precies vastgezet moeten worden. Daarom is het verstandig om je CV-ketel met enige regelmaat een erkend installateur te laten controleren. Een koolmonoxidemelder is een goedkope manier om erachter te komen of je CV-ketel koolmonoxide lekt.

Onderhoudscontracten voor CV-ketels

Onderhoudscontracten zijn er in allerlei soorten en maten, maar over het algemeen zijn er drie typen te onderscheiden:

 • Jaarlijks reinigen, controleren en afstellen van de CV-ketel. Exclusief storingsdienst, voorrijkosten, arbeidsloon en onderdelen.
 • Kosten: gemiddeld tussen de €55 en €85 per jaar
 • Jaarlijks reinigen, controleren en afstellen van de CV-ketel. Inclusief storingsdienst, voorrijkosten en arbeidsloon, exclusief onderdelen.
 • Kosten: gemiddeld tussen de €70 en €130 per jaar
 • Jaarlijks reinigen, controleren en afstellen van de CV-ketel. Inclusief storingsdienst, voorrijkosten, arbeidsloon en onderdelen.
 • Kosten: gemiddeld tussen de €130 en €180 per jaar

 

Als je net een nieuwe CV-ketel hebt laten installeren en je weet zeker dat dit correct is gebeurd, dan hoef je je over het algemeen niet zoveel zorgen te maken. Een onderhoudscontract is dan niet per se nodig, hoewel je wel goed op moet letten wat er in de garantievoorwaarden van de ketelfabrikant staat. In veel gevallen is een regelmatige inspectie en/of onderhoudsbeurt namelijk noodzakelijk om aanspraak te maken op garantie. Als je een CV-ketel hebt die ouder is dan vijf jaar, kun je geen uitgebreid servicecontract meer afsluiten. Het is daarom raadzaam om voor die tijd een wat uitgebreider servicecontract af te sluiten, omdat de kans op storingen groter wordt.

Er zijn verschillende energieleveranciers die onderhoudscontracten aanbieden voor CV-ketels, zoals Essent, Eneco en Nuon.

Koolmonoxidemelder

KoolmonoxidemelderEen koolmonoxidemeter is een slimme gadget die je direct waarschuwt als er teveel koolmonoxide in de lucht zit. De kosten hiervoor variëren van €20 tot €80. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het plaatsen van een koolmonoxidemelder:

 • Plaats koolmonoxidemelders op dichtbij je CV-ketel (op minimaal 1,5 tot 2 meter afstand) en in ruimtes waar vaak mensen langere tijd verblijven, zoals de slaapkamer.
 • De koolmonoxidemelder dient op minimaal 60 centimeter en maximaal 160 centimer hoogte te worden geplaatst. Denk eraan om zeker 15 centimeter afstand te bewaren ten opzichte van het plafond of de vloer.
 • Zorg ervoor dat je de melder niet in een ‘dode hoek’ plaatst, waar geen luchtstroom is.
 • Wil je een koolmonoxidemelder in de slaapkamer plaatsen? Doe dit dan op ‘slaaphoogte’ bij het hoofdeinde van je bed.
 • Plaats de melder in ieder geval niet in kleine afgesloten ruimtes, direct boven de verwarming of achter gordijnen of meubels.

Op energie besparen?

Veiligheid staat natuurlijk voorop. Maar het is ook mooi als je kan besparen op de kosten voor energie! Vul daarom eens onze energievergelijker en zie direct hoeveel jij kan besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Vaak kan de besparing oplopen tot wel enkele honderden euro’s!

Reageer

5 reacties

 1. jo

  Afbeelding onder het kopje van koolmonoxidemelder is slecht gekozen, Deze is namelijk uit de handel genomen omdat het een zeer ondeugdelijk product is.

 2. Otterspoor

  Wat kan ik doen als een installateur een ketel niet goed heeft aangesloten. Waar kan ik terecht om dit aan te tonen.

 3. vallants

  ik heb mijn cv ketel bij de gasafvoer klein beetje waterlek wat moet ik now doen

  • wouter

   De ketel dan nog niet gebruiken maar een nieuwe leiding laggen die niet lekt
   of nog beter dat uit besteden aan een erkend installateur zoals Michelle ook zegt
   koolmonoxide is erg onderschat hoewel een goed werkend toestel bij goede
   verbranding alleen de normale verbrandingsgassen afvoert is het toch belangrijk
   dat de afvoer pijpen niet lekken voor het geval er wel vroeg of laat wat mis gaat
   in uw ketel en de Co1 dan kan in uw kamer kan komen met alle gevolgen van dien
   vandaar dat buizen goed degelijk aangelegd moeten worden.
   Mvg Wouter