Energierekening 2015 omlaag

Hoera, in 2015 gaat je energierekening omlaag!

Goed nieuws voor je portemonnee: per 1 januari 2015 gaat je energierekening omlaag met zo’n €25! De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft namelijk bepaald dat de regionale netbeheerders de transportkosten moeten verlagen. Maar wat kan je nog meer doen om je energierekening te verlagen?

Regionale netbeheerders moeten €260 miljoen besparen

CoinsDe ACM heeft de administraties van de acht regionale netbeheerders gecontroleerd en op basis daarvan geconcludeerd dat ze in het verleden te hoge transportkosten in rekening hebben gebracht. Bovendien meent de ACM dat er een flinke kostenbesparing te behalen is door een efficiëntere bedrijfsvoering. En de laatste jaren is de rente ook nog eens gedaald. Tel dat allemaal bij elkaar op en dan snap je waarom de ACM bepaald heeft dat de inkomsten van de regionale netbeheerders met €260 miljoen naar beneden worden bijgesteld. “Omdat de verwachte kosten dalen, kunnen ook de inkomsten omlaag”, stelt Henk Don, bestuurslid van de ACM. “Wij vinden dat die kostenontwikkeling zich ook moet doorvertalen naar de consument.” En da’s natuurlijk goed nieuws voor je portemonnee!

En de landelijke netbeheerders dan?

Dat de kosten voor het regionale netbeheer omlaag gaan is mooi, maar wie weet gaat de energierekening nog verder omlaag! In december bepaalt de ACM namelijk wat de maximale tarieven in 2015 worden voor de landelijke netbeheerders (Gasunie voor gas en TenneT voor elektriciteit). Als die ook naar beneden worden bijgesteld, dan zou het zomaar kunnen dat de energierekening in 2015 nóg lager wordt.

Verwachting energieprijzen 2015

Het nieuws dat de netwerkkosten omlaag gaan volgt niet zo lang nadat diverse energieleveranciers hebben laten weten dat ze de energietarieven 2015 gaan verlagen voor contracten met variabele tarieven. Dit komt doordat de inkoopprijzen voor energie omlaag gaan, veroorzaakt door grote gasvoorraden wereldwijd en een extreem lage prijs voor steenkolen. Energieleveranciers berekenen dit ook door aan de consument. Maar goed, dit geldt alleen voor energiecontracten met variabele tarieven – en die zijn vaak een stuk duurder dan contracten met vaste tarieven.

Energierekening verlagen? Kies voor lage leveringstarieven!

Dat de transportkosten omlaag gaan is natuurlijk leuk, maar de grootste besparing valt toch echt te behalen op de leveringstarieven voor gas en stroom. Daarop beconcurreren energieleveranciers elkaar namelijk. Over het algemeen zijn 1-jarige energiecontracten met vaste tarieven het goedkoopst. Wij raden je dan ook aan om energieprijzen te vergelijken en ieder jaar over te stappen naar een dergelijk contract. Ook al gaan de netwerkkosten nu omlaag, je bespaart nog altijd het meest door jaarlijks opnieuw te kiezen voor goedkope energie. Je zal zien dat je stukken minder betaalt dan wanneer je blijft hangen bij je huidige leverancier!

» Energie vergelijken

Reageer

1 reactie

  1. Custers

    Hoera mijn Energierekening gaat omhoog.
    Dat blijkt uit de nieuwe tarieven van 2015.
    De netwerkkosten stijgen met zoon € 11.00 per maand .( 132.00 per jaar). Bijna 50 %.
    In plaats van € 25.00 omlaag.