Hoe wordt de hoogte van je voorschot bepaald?

De meeste energieleveranciers vragen een maandelijks voorschot aan hun klanten. Dankzij het maandelijkse voorschot hoef je aan het einde van het jaar niet alles in één keer te betalen, maar verdeel je de lasten over twaalf maanden. We krijgen regelmatig de vraag hoe de hoogte van het voorschotbedrag bepaald wordt. In dit blog geven we daar antwoord op!

Welke kosten zijn opgenomen in het voorschot?

Het voorschot dat je aan de energieleverancier overmaakt, bestaat uit:

  • Leveringskosten: de kosten voor het verbruik van elektriciteit en gas
  • Netwerkkosten: de kosten voor het gebruik van het gas- en elektriciteitsnet, het onderhoud plus de aansluiting van je woning op het net
  • Energiebelasting en ODE (opslag duurzame energie)
  • BTW

Dit zijn dus precies dezelfde kosten als die je kan terugvinden op je energierekening.

Waarom moet je een voorschot betalen?

Jaarlijks verbruik je heel wat gas en elektriciteit. Om ervoor te zorgen dat je dit bedrag niet in één keer hoeft te betalen, worden de verwachte kosten verdeeld over twaalf termijnen/maanden.

Het voorschotbedrag zorgt ervoor dat je iedere maand hetzelfde bedrag betaalt, waardoor je in de winter niet ineens een veel hogere energierekening hebt. Je betaalt in de zomermaanden als het ware alvast voor de wintermaanden. Bijna driekwart van je energieverbruik wordt namelijk bepaald in de wintermaanden. Het is dan sneller donker (dus de lampen gaan eerder aan) en het is kouder, dus de verwarming staat vaker aan. Bekijk onderstaande grafiek maar eens, dan zie je de verdeling van het gemiddeld energieverbruik:
voorschot

Hoe wordt het voorschotbedrag bepaald?

De hoogte van het voorschotbedrag wordt bepaald aan de hand van je historisch verbruik en de technische specificaties van je aansluiting. Zodra je een nieuw energiecontract afsluit, moet je je meterstanden doorgeven. Aan het einde van het jaar moet je opnieuw je meterstanden doorgeven, waarna wordt berekend hoeveel energie je daadwerkelijk hebt verbruikt. Je energieleverancier probeert de hoogte van het voorschot zo goed mogelijk in te schatten, zodat er aan het einde van het jaar een zo klein mogelijk verschil is tussen het al betaalde voorschot en de daadwerkelijke kosten. Na ontvangst van de jaarafrekening stelt je energieleverancier meestal weer een nieuw voorschotbedrag vast, op basis van het energieverbruik in het jaar waarvoor de jaarnota geldt.

Er zijn overigens ook energieleveranciers die niet werken met een voorschot, maar je direct de kosten voor je werkelijke energieverbruik in rekening brengen. In de winter betaal je dan dus meer dan in de zomer. Een voorbeeld van zo’n energieleverancier is EnergieFlex.

Hoe zit het met een voorschot bij nieuwbouw?

Ga je verhuizen naar een nieuwbouwwoning, dan heb je natuurlijk nog geen historisch verbruik. Je netbeheerder geeft in dat geval de capaciteit van je elektriciteits- en gasmeter door aan de energieleverancier, evenals het verwachte jaarlijkse energieverbruik (gebaseerd op type woning, ligging en isolatie). Op basis van die gegevens bepaalt je energieleverancier de hoogte van je voorschot.

Kan je het voorschot zelf wijzigen?

Ja, je kan het voorschotbedrag zelf wijzigen. Sommige energieleveranciers stellen hier wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld een maximumpercentage waarmee je je voorschotbedrag kan verlagen.

EnergieleverancierVoorschot verlagenVoorschot verhogenOpmerkingen
AtoomstroomMax. 10%100%
Budget EnergieMax. 15%Onbeperkt
DeltaMax. 15%Max. 15%
EONMax. 10%OnbeperktDe minimale aanpassing is €10 per maand.
ElectrabelMax. 50%OnbeperktDe minimale aanpassing is €25 per product.
EnecoOnbeperktOnbeperkt 
Energiedirect.nlMax. 10%Max. 500%Je kan het maandbedrag maximaal twee keer per jaar wijzigen.
EssentOnbeperktOnbeperkt 
GreenchoiceOnbeperktOnbeperkt 
Huismerk EnergieMax. 10%Max. 10%
Nederlandse Energie MaatschappijMax. 15%OnbeperktJe kan het maandbedrag één keer per maand verlagen en onbeperkt verhogen.
NuonOnbeperktnbeperkt 
OxxioMax. 40%Max. 200% 
QurrentMax. 10%Max. 100% 

Voorschot en overstappen

Als je op onze website een energievergelijking maakt, zie je direct hoeveel je per maand gaat betalen. Dan kan je het dus goed vergelijken met het voorschot dat je nu betaalt en de hoogte van je huidige jaarafrekening! Zelf zien? Klik op onderstaande button om direct naar onze energievergelijker te gaan!

Energie vergelijken

Reageer