Het verduurzamen van je huis. Waar begin je?

Je huis verduurzamen. Waar begin je?

Onder andere door campagnes van de Rijksoverheid is energiebesparen hot topic. Er is veel aandacht voor de maatregelen die huizenbezitters kunnen nemen om hun huis duurzamer te maken en de energierekening te verlagen. Klinkt interessant toch? Maar waar begin je?

Financieren van duurzame maatregelen

Je moet eerst investeren voordat je ook maar iéts in je vaste lasten gaat merken. Duurzame maatregelen kosten geld en vaak nog aardig wat ook. Het is verstandig eerst na te denken hoeveel je wilt/kunt besteden aan het energiezuinig maken van je woning. Check daarnaast of er inkoopacties of collectieven zijn waaraan je kunt deelnemen zodat je een lagere aanschafprijs ontvangt voor datgene dat je wilt gaan aanschaffen. Voor de aanschaf van duurzame maatregelen zijn er de volgende financiële opties:

 • Leningen

Er zijn speciale leningen die je hiervoor kunt afsluiten. Verschillende gemeenten bieden een ‘Duurzaamheidslening’ aan. Hiermee mag je geld lenen tegen een gunstige rente van 1,6%. Kom je hiervoor niet in aanmerking dan is er nog de ‘Energiebespaarlening’. Het rentepercentage dat je hiervoor betaalt is 1,9% tot €1.500,-, daarboven 2,5% en leen je meer dan €15.000,- dan betaal je 2,7%.

Informeer daarnaast ook bij je bank of zij speciale voorwaarden hebben voor een lening met duurzame doeleinden. (Bij Triodos en Rabobank is dat bijvoorbeeld het geval).

 • Subsidies

Voor de aanschaf van energiebesparende maatregelen kun je vaak een subsidie krijgen van de overheid. Als je een biomassaketel, pelletkachel, warmtepomp of zonneboiler koopt kan dat nog tot 2021.

 • BTW terugvragen

Als je besluit zonnepanelen aan te schaffen mag je de btw van het aankoopbedrag terugvragen bij de Belastingdienst. Dit kan nog tot 2040.

Isoleren van je woning

Je kunt nog zoveel (duurzaam opgewekte) warmte in je huis stoken, als je isolatie niet in orde is stook je nog steeds voor de mussen. Daarom is het belangrijk eerst kritisch naar de isolatie van jouw woning te kijken. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt isoleren bijvoorbeeld vloer- en bodemisolatie, muurisolatie, dakisolatie en isolerend glas.

Maak een keuze voor welke duurzame maatregel je gaat

Er zijn zoveel mogelijkheden waar je uit kunt kiezen, dat er partijen zijn ontstaan die gespecialiseerd zijn in het maken van deze keuze. Weet jij niet precies welke duurzame maatregel het meest geschikt is voor jouw woning dan kun je bijvoorbeeld bij ‘Greenhome’ een huisscan doen. Op basis van je postcode en huisnummer wordt je woningtype bepaald. Met een aantal aanvullende vragen bepalen zij wat de meest verstandige investering is voor jou en waarom.

Daarnaast zijn er verschillende gemeentes in Nederland die een ‘Energieloket’ aanbieden. Wanneer je interesse hebt om je woning te verduurzamen kun je contact opnemen of naar een inloopspreekuur gaan. De energiecoaches die daar zitten adviseren je onafhankelijk over de beste oplossingen voor jouw woning.

Bij overige specialisten is het moeilijk te bepalen hoe onafhankelijk deze zijn. Want bij wc-eend, adviseren ze wc-eend.

De meest voor de hand liggende duurzame investeringen

Bij het verduurzamen van je woning denken veel mensen aan zonnepanelen of een warmtepomp. Als je dak geschikt is voor zonnepanelen is dit een hele goede en relatief eenvoudige investering. Daarbij zie je deze investering snel terug op je energieverbruik (en dus straks je energierekening). Op verschillende websites van zonnepaneelaanbieders vraag je eenvoudig verschillende offertes aan.

Ook de warmtepomp wint steeds meer aan populariteit. Het is steeds meer in het nieuws dat we van het gas af moeten. Hierdoor gaan mensen meer nadenken over de gevolgen daarvan. In 2050 moeten alle huishoudens vrij zijn van gas. Maar voor het zover is moet er nog wel het één en ander aangepast worden. Een warmtepomp is daarom een extra verstandige keuze (ter vervanging van je CV-ketel). Deze pomp haalt energie uit de buitenlucht of de bodem waarmee water voor in huis wordt verwarmd. Het is een lage temperatuurverwarming (LTV) dus vooral geschikt als je vloerverwarming hebt.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen en het is geheel afhankelijk van je soort woning en je budget welke het meest geschikt is voor jou. Prijzen van de verschillende warmtepompen liggen tussen de €5.000,- en €25.000,-. Ook voor warmtepompen vraag je eenvoudig verschillende offertes aan.

Wat is de besparing per jaar?

Investeren in duurzame maatregelen doe je natuurlijk voor het milieu en om de footprint die je achterlaat zo klein mogelijk te laten zijn. Maar hé, laten we eerlijk zijn; het is ook fijn om te weten wat je er mee bespaart. Onderstaande investeringsinschattingen zijn van MilieuCentraal (zij voorzien consumenten van praktische en betrouwbare informatie op milieugebied).

Het besparingsbedrag en de terugverdientijd zijn uiteraard een indicatie.

Soort maatregelInvestering excl. subsidiesSubsidieBesparingTerugverdientijd
Dakisolatie€ 4.000,- (tussenwoning)*€ 500,- per jaar8 jaar
Vloerisolatie€ 1.400,-*€ 160,- per jaar9 jaar
HR++ glas€ 3.100,-*€ 240,- per jaar13 jaar
Spouwmuur isoleren€ 800,-*€ 200,- per jaar4 jaar
Zonneboiler€ 3.300,-€ 1.100,-€ 100,- per jaar22 jaar
Zonnepanelen (6)€ 3.000,-**€ 630,-€ 270,- per jaar9 jaar
Warmtepomp (hybride)€ 4.000,-€1.600,-€ 190,- per jaar12,5 jaar

* Je ontvangt geen subsidie maar betaalt een lager btw- tarief (6%) op het aanbrengen van de isolatie. Op de materialen betaal je wel 21%. Daarbij geldt de btw-verlaging niet voor het plaatsen van kozijnen.
* * Bij zonnepanelen ontvang je geen subsidie maar kun je de btw van 21% terugvragen bij de Belastingdienst.

Wil jij de energie dié je nog moet afnemen zo voordelig mogelijk ontvangen?
Maak dan nu een energievergelijking en kies het voordeligste contract.

Vergelijk direct alle energieleveranciers >>

Reageer

2 reacties

 1. Wiljam

  Als je een uitkering/laag inkomen hebt krijg je niet eens een voordelige energie bespaar lening die de overheid met de ABN en RABO bank speciaal om de duurzame energie opwekking te stimuleren en CO2 uitstoot te verminderen heeft ontwikkeld.

  Terwijl de besparing op de energie rekening hoger is dan de rente en aflossing van de lening.

  Volgens de krediet regels mogen ze geen rekening houden met de besparing bij de berekening!

  En ze zijn verplicht om de krediet regels toe te passen.

  Dat houd concreet in dat lage inkomens en uitkeringsgerechtigden dus worden afgewezen en mensen die het (makkelijk) kunnen betalen kunnen hem wel krijgen maar nemen geen lening.

  Waarom zou je een lening nemen als je het zo kan betalen, dan ben je 2,3% rente kosten kwijt op je rendement.
  En als je het betaald van je spaargeld brengt het nog geld op vergeleken met de huidige rente-vergoeding op spaargeld.

  Maar leasen kan wel, maar dan ga je meer betalen dan je besparing op de energie rekening is.

  Hoe krom kan het zijn!

  Volgens mij zou het toch echt om de CO2 reductie en duurzaam opwekken van energie moeten gaan.

  • Sv

   Belachelijk is het ja.. hoop dat dat gauw veranderd en ipv de energieleverancier gewoon de verduurzamen lening kunt afbetalen en uiteindelijk gaat besparen. Maar overheid wil verdienen. Leeg zuigen voor ze die stap nemen.