ikea-zonnepanelen

IKEA zonnepanelen

Iedere grote IKEA-fan heeft ongetwijfeld gehoord dat IKEA zonnepanelen verkoopt. Gaat de Zweedse woongigant de zonnepanelenmarkt opschudden? Lees in dit blog de voor- en nadelen van IKEA zonnepanelen.

Streven naar duurzaamheid

Nederland werd in oktober 2014 het tweede land waar IKEA zonnepanelen verkoopt, na het Verenigd Koninkrijk. In de IKEA-vestigingen in Haarlem, Utrecht, Barendrecht en Enschede kun je tegenwoordig terecht voor totaalpakketten waarbij zonnepanelen, omvormers, installatie en advies inbegrepen zijn. Het aanbieden van zonnepanelen past natuurlijk perfect bij de duurzame strategie van IKEA. Zo heeft IKEA op verschillende winkels en gebouwen wereldwijd meer dan 700.000 zonnepanelen geïnstalleerd.

‘Dunne film’-techniek

De zonnepanelen die je bij IKEA koopt, komen van het Chinese bedrijf Hanergy. Dit bedrijf gebruikt de zogenaamde ‘dunne film’-techniek. Deze panelen zien iets goedkoper in de productie dan de panelen die bestaan uit zogenoemde mono- of polykristalijne modules. Het nadeel is echter dat ‘dunne film’-zonnepanelen een lager rendement hebben, waardoor je meer om en nabij de 30% meer dakoppervlak nodig hebt om hetzelfde aantal kWh op te wekken. ‘Dunne film’-zonnepanelen zijn echter nog volop in ontwikkeling. Het kan dus zijn dat het rendement van deze zonnepanelen in de komende jaren sterk toeneemt.

‘Geschatte opbrengst is aan de optimistische kant’

De prijs voor het kleinste PV-systeem van IKEA, inclusief installatie, is € 3.200,- exclusief btw. Dit systeem heeft een vermogen van 1.500 wattpiek en een door IKEA geschatte opbrengst van zo’n 1.450 kWh per jaar. Een gemiddeld systeem kost € 4.400,- exclusief btw, heeft een vermogen van 2.500 wattpiek en een geschatte opbrengst van 2.410 kWh per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar zo’n 3.500 kWh. Met het kleinste systeem hoef je dus zo’n 42 % minder stroom van je energieleverancier af te nemen; met het gemiddelde systeem wekt een gemiddeld gezin zo’n 69 % van z’n eigen elektriciteit op.

Diverse specialisten zeggen echter in een interview met Z24 dat de geschatte opbrengst ‘aan de optimistische kant’ is. “Ligt je dak wat meer op het oosten en heb je vaker schaduw, dan kun je beter uitgaan van een wat conservatievere opbrengst”, aldus Marcel Blaauw van zonnepanelen.net. Een veel gehanteerde vuistregel in de zonnepanelenbranche is dat de opbrengst neerkomt op 0,88 x het vermogen. Het kleinste systeem zou in dat geval een opbrengst hebben van 1.320 kWh; het gemiddelde systeem zou 2.200 kWh per jaar.

IKEA zonnepanelen vergelijken met andere aanbieders

Goed, we kunnen dus concluderen dat ‘dunne film’-zonnepanelen meer ruimte innemen dan siliciumpanelen of mono- of polykristallijnpanelen. Maar welke zonnepanelen leveren nou eigenlijk het meeste op voor de laagste prijs? Z24 liet drie experts een voorbeeldberekening maken. De resultaten hiervan zie je in de tabel hieronder. IKEA zonnepanelen blijken niet het goedkoopst te zijn. IKEA Family-leden krijgen echter 15 % korting op de totaalprijs. Daarmee komt de prijs redelijk in de buurt van diverse andere zonnepanelenaanbieders.

Type Vermogen Benodigd oppervlak Prijs (excl. btw) Prijs per wattpiek (excl. btw)
IKEA dunne film 1.500 wattpiek 18 m2 € 3.200 € 2,13
IKEA (met 15% Family-voordeel) dunne films 1.500 wattpiek 18 m2 € 2.720 € 1,81
Zonnepanelen.net mono- of polykristallijn 1.500 wattpiek 10 m2 € 2.250 € 1,50
Zon & Co siliciumpanelen 1.650 wattpiek onbekend € 3.100 € 1,88

NB De gegevens in bovenstaande tabel zijn afkomstig van Z24.

Besparen op energie

De vraag blijft of IKEA de zonnepanelenmarkt op z’n kop gaat zetten. Vooralsnog concurreert de prijs van IKEA zonnepanelen -in tegenstelling tot de rest van het IKEA-assortiment- nog niet mee aan de onderkant van de markt. Als het gaat om een grote financiële beslissing, is het aan te raden altijd meerdere mogelijkheden te bekijken. Wellicht past bijvoorbeeld het concept van zonnepanelen leasen beter bij je situatie.

Zonnepanelen zijn natuurlijk een mooie manier om je energierekening te verlagen. Ook overstappen naar een andere energieleverancier zorgt voor een fors lagere energierekening. Door jaarlijks over te stappen bespaar je honderden euro’s op je energie!

Nu energie vergelijken

Reageer

2 reacties