Energieleverancier overstappen

Jouw voorschot energie wijzigen

Is jouw voorschot energie te hoog of te laag? In principe kun je bij alle energieleveranciers jouw voorschot energie wijzigen. Bij de één kun je dit zelf doen in een online omgeving. Bij de ander dien je eerst per telefoon contact op te nemen. Ook stellen sommige leveranciers limieten aan het verhogen of verlagen van het voorschot energie, waardoor je minder vrij bent om het zelf aan te passen. Verder verschilt ook de frequentie van het wijzigen per leverancier. Bij de één mag het voorschot eenmaal per maand worden gewijzigd, terwijl het bij anderen eenmaal per jaar kan. Wij hebben van een heel aantal energieleveranciers deze gegevens op een rij gezet.

Voorschot wijzigen per leverancier

EnergieleverancierVoorschot verlagenVoorschot verhogenHoe vaak wijzigen?Bijzonderheden
AtoomstroomNog niet bekendNog niet bekendNog niet bekendNog niet bekend
BudgetenergieMaximaal 10%OnbeperktOnbeperktAls je het voorschot met meer dan 10% wilt verlagen, dien je hiervoor een reden op te geven bij Budgetenergie.
Delta ComfortMaximaal 15%Maximaal 15%OnbeperktAls je het voorschot met meer dan 15% wilt verlagen of verhogen, dien je contact op te nemen met Delta Comfort voor een passen advies.
Dong EnergyMaximaal 20%Maximaal 100%Maximaal 1 keer per jaarAls je het voorschot met meer dan 20% wilt verlagen of met meer dan 100% wilt verhogen, kan dit telefonisch in overleg met de klantenservice.
E.ONMaximaal 10%OnbeperktOnbeperktDe minimale aanpassing bij verlaging ofwel verhoging dient €4,50 per maand te zijn. E.ON kent een VoorschotService waarbij je na het invoeren van meterstanden het ideale voorschot ziet.
ElectrabelOnbeperktOnbeperktOnbeperktBij Electrabel wordt vooraf gewaarschuwd voor een te laag voorschot. De hoogte kun je uiteindelijk zelf bepalen.
EnecoMaximaal 10%Maximaal 200%OnbeperktAls je het voorschot buiten de limieten wilt verlagen of verhogen, dien je contact op te nemen met Eneco en de reden hiervoor door te geven.
EnergiedirectMaximaal 10%OnbeperktMaximaal 2 keer per jaarAls je het voorschot buiten de limieten wilt verlagen of verhogen, dien je het contactformulier in te vullen.
EssentOnbeperktOnbeperktOnbeperktEssent heeft het liefst dat je het volgens de VerbruiksManager doet, dus aan de hand van het tussentijds doorgeven van de meterstanden.
GreenchoiceOnbeperktOnbeperktOnbeperktIn de online omgeving van Greenchoice kun je jouw meterstanden per maand invullen voor een passend voorschot.
Huismerk EnergieMaximaal 10%OnbeperktOnbekendAls je het voorschot met meer dan 10% wilt verlagen, dien je telefonisch contact op te nemen met Huismerk Energie.
Nederlandse Energie MaatschappijMaximaal 15%OnbeperktOnbeperktAls je het voorschot wilt met meer dan 15% wilt verlagen, kan de klantenservice gebeld worden die dan een passend advies geeft.
NuonOnbeperktOnbeperktOnbeperktNuon werkt met de termijnbedragmanager waarin zij een advies geven voor de hoogte van het voorschot. Alleen door met Nuon te bellen, kun je het voorschot onbeperkt wijzigen.
OxxioMaximaal 40%Maximaal 100%Verhogen per maand, verlagen per 3 maandenGeen

Flexibel wijzigen voorschot energie

Het voorschot energie wijzigen kan dus op verschillende manieren, op verschillende momenten en met verschillende limieten en bijzonderheden. We zien dat Electrabel, Essent, Greenchoice en Nuon flexibel met het voorschotbedrag omgaan. Dat is enerzijds erg prettig, want je hebt alles zelf in de hand. Aan de andere kant schatten energieleveranciers het voorschotbedrag vaak goed in, waardoor grote wijzigingen kunnen leiden tot bijvoorbeeld bijbetalingen op de jaarafrekening of een te hoog voorschot energie, waardoor je veel geld terugkrijgt op de jaarafrekening.

voorschot energie

Manage jouw voorschot energie met meterstanden

E.ON, Essent, Greenchoice en Nuon bieden een online service waarin je jouw meterstanden of verbruik van een bepaalde periode in kunt vullen, waarna je een advies krijgt voor de hoogte van jouw voorschot energie. Bij bijna alle andere energieleveranciers kun je ook advies krijgen, maar krijg je dit door met de leverancier te bellen. Vaak kun je telefonisch ook de limieten die in de tabel staan overschrijden als je grotere wijzigingen wilt aanbrengen in jouw voorschot energie. Overigens noemt elke energieleverancier het voorschot energie weer anders. Zo wordt het ook wel termijnbedrag, maandelijks voorschotbedrag of maandbedrag genoemd.

Wijzig jouw voorschot energie bewust

Wij raden aan om het voorschot altijd in overleg met de energieleverancier aan te passen om zo niet voor verrassingen te komen staan op de jaarafrekening. De energieleverancier probeert op voorhand altijd al de hoogte van het voorschot juist in te schatten. Als je zelf twijfelt, neem dan contact op met de energieleverancier voor een passend advies of maak gebruik van de online service waarbij je jouw meterstanden of verbruik in kunt vullen voor een passend advies. Zo kan het voorschot op een betrouwbare manier aangepast worden.

Waarom het voorschot energie wijzigen?

Als je meer of minder energie gaat verbruiken, is het handig om het voorschot energie te wijzigen. Is er bijvoorbeeld een baby op komst? Dan ga je meer verbruiken en kun je het voorschot verhogen. Heb je jouw huis geïsoleerd en zet je kachel een paar graden lager? Dan kun je het voorschot verlagen, omdat je minder gaat verbruiken. Overweeg deze zaken goed voordat je besluit om het voorschot te wijzigen.

Nu je de flexibiliteit van energieleveranciers hebt ontdekt met betrekking tot het voorschot energie, is het handig om energieleveranciers te vergelijken. Zoek je een flexibele energieleverancier? Hou dan de tabel in jouw achterhoofd bij de keuze! Wil jouw energieleverancier het maandbedrag niet naar jouw wens aanpassen? Dan lees je op de site van de Consuwijzer wat je er aan kunt doen.

Wat is het gemiddelde verbruik in mijn situatie?

Voor mensen die hun energieverbruik willen vergelijken met andere, vergelijkbare huishoudens, hebben wij een gemiddeld energieverbruik tool ontwikkeld. Je kunt hiermee snel uitrekenen hoeveel gas en elektriciteit een gemiddeld huishouden verbruikt in jouw situatie. Klik hier om te berekening te beginnen.

Reageer

6 reacties

 1. c.van'tGeloof

  mijn maandbedrag verhogen van 87 euro naar 100 euro

 2. P.S.J.M.Musters van der Velden

  Wil mijn termijnbedrag verhogen.

 3. migchels gg

  ik wil m

  m ijn voorschot verhogen van 126 80 naar18o

 4. Myriam van gorkum

  Ik wil mijn energie rekening op 150 per maand laten staan!

 5. Hoogstoevenbeld

  Mijn nieuwe voorschot is geschat op 102,00 maar wil mijn oude voorschot houden
  en dat is 140,00 (gas)

  Groet mevr Hoogstoevenbeld