stijgende-energiekosten-2019

De kosten voor energie gaan fors omhoog in 2019

Je energiekosten gaan in 2019 fors stijgen. Een gemiddeld gezin moet wel € 320,- meer betalen. Waar ligt dit precies aan? Wij leggen het je uit.

Variabele energietarieven gaan omhoog

Energieleveranciers passen twee keer per jaar – per 1 januari en 1 juli – hun variabele energietarieven aan. Een stijging van de variabele leveringstarieven was al te verwachten, omdat de vaste tarieven de laatste maanden ook al stegen. Maar het gaat om een forse stijging bij de grote drie. Bij Eneco gaat de energierekening het meest omhoog met meer dan € 200,- (op basis van het verbruik van een gemiddeld huishouden 3.500 kWh, 1.500 m3) en bij Nuon meer dan € 170,-. Essent stijgt het minst van de grote drie, namelijk € 140,-.

De belasting op je energie

Het is de laatste tijd al veel in het nieuws geweest dat de energiebelasting per 1 januari fors omhooggaat. Niet alleen gaan de belastingheffingen en Opslag Duurzame Energie (ODE) omhoog, maar tegelijkertijd gaat de belastingvermindering op energie omlaag. Een gemiddeld huishouden betaalt € 153,- meer aan energiebelasting in 2019.

Sluit in 2018 nog een vast energiecontract af

Tegen de stijging in de energiebelasting kun je helaas niets doen, maar de helft van de Nederlanders zit nog op een variabel energiecontract bij hun energieleverancier. Daar kun je wel wat tegen doen. Ga snel energie vergelijken, sluit in 2018 nog een energiecontract af met vaste energietarieven en voorkom een stijging van je tarieven per 1 januari.
» Energie vergelijken

Reageer