Modelcontract is wassen neus

Modelcontract schept vooral verwarring

Energieleveranciers moeten hun klanten een basiscontact kunnen aanbieden, dat is het modelcontract. Dit contract is voor onbepaalde tijd en heeft variabele tarieven. In 2012 is dit contract in het leven geroepen. Het doel is om het vergelijken van energieleveranciers makkelijker te maken voor consumenten.

Onderzoek modelcontract energieleveranciers

Energievergelijker Energieleveranciers.nl deed onderzoek naar het gebruik van dit modelcontract. Bieden de verschillende energieleveranciers dit op de juiste manier aan? Is het model contract te vinden op de website van de energieleverancier, wat zijn de tarieven en kun je het ook daadwerkelijk afsluiten?

Resultaten onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat vier energieleveranciers geen modelcontract aanbieden. Daarbij is het modelcontract bij een aantal leveranciers wel aanwezig maar niet af te sluiten. Vijf energieleveranciers geven in het modelcontract goedkopere tarieven dan in het variabele contract. Op deze manier wordt het modelcontract dus niet gebruikt waarvoor het bedoeld is.

Kamervragen

Het onderzoek van Energieleveranciers.nl leidt nu tot Kamervragen. Het modelcontract kwam in 2012 uit de koker van SP-Kamerlid Paulus Jansen. Aukje de Vries en André Bosman van de VVD stellen hier nu Kamervragen over. Het digitale dagblad over de Nederlandse energiemarkt, Energeia, vroeg naar aanleiding van het onderzoek naar een reactie van de toezichthouder ACM. Zij gaven aan dat hun prioriteit op dit moment bij andere zaken ligt dan het modelcontract. Oprichter van Energieleveranciers.nl, Freek van den Berg geeft aan dat het onderzoek niet is bedoeld voor ‘naming and shaming’ maar om het feit dat er aandacht wordt geschonken aan het gebruik van modelcontracten en dat er een oplossing komt.

Reageer