Netbeheerders willen energie op afstand regelen

Er is een nieuw idee gelanceerd bij de Europese Commissie door de netbeheerders. De netbeheerders willen weten in hoeverre het wettelijk mogelijk is om toegang te krijgen tot elektrische apparaten bij de consumenten thuis. Dit hebben bronnen in Brussel medegedeeld.

Problemen bij netbeheerders

Omdat er steeds meer duurzame energie komt, wordt de aanvoer van elektriciteit steeds meer afhankelijk van het weer. Voorheen zorgden kerncentrales, gas en kolen voor een stabiele aanvoer van elektriciteit. Dit kan gaan zorgen voor problemen bij de netbeheerders. Wanneer zij te weinig of te veel stroom hebben kan dit leiden tot grootschalige stroomstoringen. Zij zouden willen dat ze stroom kunnen aftappen uit apparaten als er te weinig is en apparaten inschakelen als er een overschot aan stroom is. Netbeheerders, ook wel netwerkbedrijven genoemd, zijn eigenaars van het stroomnetwerk in Nederland. Zij zijn verantwoordelijk voor het veilige transport van elektriciteit naar alle huishoudens en bedrijven in Nederland.

Wisselende reacties op plannen netbeheerders

largewhirlpool-explore-1055-fully-machine-55-kg-front-load-washing-machine11299

Netbeheerders zouden zomaar de wasmachine uit kunnen zetten.

Er wordt wisselend gereageerd op de plannen van de netbeheerders. Aan de ene kant kan er een hogere veiligheid worden gegarandeerd. Aan de andere kant zijn er ook minder positieve reacties. De Consumentenbond laat zich negatief uit over de plannen. Zij maken zich zorgen over het feit dat er in de toekomst wasmachines of zelfs de TV ineens uitgezet kan worden.

Reageer