Overstappen naar een onbekende leverancier, waarom niet?

Tegenwoordig heb je een stuk meer keuze in wie je energieleverancier is. Er zijn meer dan 40 leveranciers met een vergunning om energie te leveren in Nederland. Het komt weleens voor dat er een voor jou onbekende leverancier op nummer één staat in onze vergelijker. Hoe aantrekkelijk de aanbieding ook is je twijfelt misschien toch omdat je de leverancier niet kent, maar dat is nergens voor nodig.

Oud en vertrouwd

In 2004 werd de Nederlandse energiemarkt geliberaliseerd, daarvoor had je geen keuze in wie je energie leverde. Je woonplaats was gebonden aan één energieleverancier, dat was Nuon, Essent, Eneco of Delta. Na 2004 zijn er een hoop nieuwe energieleveranciers bijgekomen. Sommige nieuwe leveranciers zijn echte prijsvechters, zoals Budget Energie en NLE. Anderen, zoals Oxxio en Energiedirect.nl, regelen alles online. Er zijn ook een aantal leveranciers die zich voornamelijk richten op duurzaamheid, zoals Greenchoice, Qurrent, Pure Energie, Vandebron en Powerpeers. Door de liberalisering van de energiemarkt hebben de grote vier leveranciers er dus veel concurrentie bij gekregen van deze nieuwe energieleveranciers én dat merk je als consument ook in je portemonnee.

De toezichthouder

Om energie te leveren in Nederland heb je een vergunning van de toezichthouder nodig. Dit is de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zij zijn een onafhankelijke partij die erop toeziet dat bedrijven eerlijk concurreren en bekommert zich om de belangen van consumenten. Niet iedereen kan dus zomaar energieleverancier worden. Je moet hiervoor aan bepaalde eisen voldoen:

 • Leveringsplicht (verplichting energie te leveren aan iedereen die daarom vraagt)
 • Betrouwbare levering
 • Redelijke tarieven en voorwaarden
 • Informatieplicht
 • Modelcontract
 • Behandeling van klachten
 • Stroometiket

Alle kleine leveranciers moeten aan de zelfde eisen voldoen als de grote jongens om energie te leveren. Alle leveranciers op Energievergelijken.nl zijn dus goedgekeurd door de ACM.

Grote energieleverancier als moederbedrijf

Wat veel mensen niet weten is dat meerdere nieuwkomers een grote energieleverancier als moederbedrijf hebben. Powerpeers is bijvoorbeeld onderdeel van Nuon en Oxxio van Eneco. Nu klinken die nieuwelingen iets minder onbekend toch?

Mocht het toch een keer misgaan

Stel dat een leverancier toch failliet gaat of zijn vergunning kwijtraakt, dan kom je niet zonder energie te zitten. Je krijgt tijdelijk een andere leverancier waarna je zelf mag kiezen of je blijft of dat je liever naar een andere leverancier gaat.

Toch twijfels?

Staat er in je vergelijking een onbekende leverancier bovenaan en twijfel je nog steeds? Geen probleem, wij helpen je graag. Neem gerust contact op met één van onze energie-experts. Zij kunnen je meer vertellen over de leverancier, je vragen beantwoorden én van onafhankelijk advies voorzien. Uiteindelijk is het belangrijk dat jij een contract kiest wat het beste bij jou past.

Energie vergelijken doe je op Energievergelijken.nl

 

 

Dit artikel is eerder verschenen op 14 februari 2018, maar is herschreven op 28 september 2018.

Reageer

2 reacties

 1. p.vedder

  Mijn 3-jarig contract met Eneco loopt per 1 mei a.s. af. Tegen die tijd wil ik graag de tarieven van mijn (e.v) nieuwe energieleverancier gaan vergelijken.
  mvg
  P.Vedder

  • Goedemorgen! Dat is een goed plan. Het kan zijn dat je huidige energieleverancier met een verlengingsaanbod komt, maak dan ook altijd nog even een vergelijking op onze website. Vaak als je overstapt naar een andere energieleverancier krijg je lagere actietarieven dan de verlengingstarieven bij je huidige leverancier. En je krijgt een mooie welkomstkorting. Het zou zonde zijn als je onnodig teveel betaalt! Ongeveer 6 weken voor de einddatum van je energiecontract kun je al overstappen. Bij vragen mag je ons altijd bellen, op 088 – 1100 888 . Fijne maandag nog en alvast succes met vergelijken. Groeten Annemieke | Energievergelijken.nl