Kies jij voor een bekende of onbekende energieleverancier?

Overstappen naar een onbekende energieleverancier

Er zijn waaghalzen die met gemak overstappen naar een voor hun onbekende energieleverancier, maar er is ook een grote groep die de voorkeur geeft aan de grote bekende leveranciers. Zoals Eneco of Nuon. Laatst was er een onderzoek van nieuwssite Energeia en die vroeg aan ons en andere energievergelijkers waar de meeste mensen naar overstappen. Nuon kwam als winnaar uit de bus. Natuurlijk is een keuze voor een gevestigde energieleverancier een juiste keuze, maar als je nog meer kunt besparen door naar een relatief onbekende leverancier over te stappen, waarom zou je dit dan niet doen? Wij leggen je uit waarom ook onbekende leveranciers betrouwbaar zijn.

We geven eerst een lesje energiegeschiedenis: sinds 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd. Een moeilijk woord voor iets dat heel simpel is: iedereen in Nederland mocht vanaf 2004 zelf kiezen bij welke energieleverancier hij klant wilde worden. Daardoor is de concurrentie op de energiemarkt toegenomen. Voor de liberalisering waren er slechts zes energieleveranciers op de energiemarkt, maar inmiddels zijn het er een stuk of veertig.

Voor het gemak maken wij even een driedeling in die 40 energieleveranciers:

 1. De gevestigde energieleverancier zoals Nuon, Eneco en Essent. Deze bestaan al jaren en zijn bekend bij het grote publiek.
 2. De energieleveranciers die al een aantal jaartjes meedraaien, maar nog niet zo bekend zijn als de gevestigde energieleveranciers. Denk aan Greenchoice en Oxxio.
 3. De nieuwkomers die minder bekend zijn bij het grote publiek, zoals Vandebron, Powerpeers en Vrijopnaam.

Onbekende energieleverancier? Daar doen we niet aan

Vergelijk je op onze website dan zie je het aanbod van alle energieleveranciers. Het kan zomaar voorkomen dat een relatief onbekende energieleverancier de goedkoopste is. Toch kiest een groot deel van onze overstappers niet voor die onbekende energieleverancier, maar voor een bekende naam die in dit geval duurder is. Maar waarom eigenlijk? Er is maar één manier om hier achter te komen: door onze klant die vraag te stellen. En wat waren de reacties:

Mijn ma zit ook bij de Nuon
Zitten je ouders al jaren bij een grote energieleverancier zoals Nuon en moet jij ineens een energieleverancier kiezen, dan komt Nuon waarschijnlijk als eerste in je op. De kans is groot dat ook jij daar klant wordt.

Die energieleverancier klinkt onbekend, dus daar wil ik geen stroom van
Zodra een energieleverancier niet bekend in de oren klinkt, is er een deel van de Nederlanders die daar geen gas en stroom van wil afnemen. Onbekend is gewoon niet zo aantrekkelijk.

Lekker loyaal
Veel mensen zijn loyaal naar hun energieleverancier. Ze zijn er al jaren klant en vinden het daardoor lastig om weg te gaan. Loyaal zijn is een goede eigenschap, maar als het om je energieleverancier gaat ben je vaak een dief van je eigen portemonnee. Stel dat je ooit klant bent geworden en daarna nooit meer een nieuw energiecontract hebt afgesloten, dan betaal je nu dure variabele energietarieven. Je bent goedkoper uit als je een nieuw energiecontract met actietarieven afsluit. Eventueel bij een voor jou onbekende energieleverancier.

Failliet
Dan hebben we nog de mensen die bang zijn dat een kleine energieleverancier failliet gaat. Dat komt sporadisch voor. Als het gebeurt, kom je in ieder geval nooit zonder stroom of gas te zitten, want een noodleverancier neemt de levering van energie over.

Alle energieleveranciers in Nederland hebben een vergunning

Prima als jij alleen gas en stroom wilt van een grote energieleverancier. Maar het is niet beter dan energie van een kleinere energieleverancier. Stroom is stroom en iedere energieleverancier heeft van de toezichthouder ACM een leveringsvergunning gekregen.

De ACM verstrekt namelijk aan iedereen die in Nederland gas en stroom wil leveren een vergunning. Maar dit papiertje krijgt een bedrijf niet zomaar. Voordat ze een nieuwe energieleverancier toestaan moet hij aan de kwaliteitseisen voldoen. De leverancier moet bijvoorbeeld gegarandeerd stroom kunnen leveren aan zijn afnemers en ook de administratie moet op orde zijn. De ACM voert nog steeds controle uit nadat een energieleverancier van start is gegaan en tikt hem op de vingers als zijn zaakjes niet op orde zijn. Dus de kans dat er iets mis gaat met de levering van energie is vrij klein.

Grote energieleverancier als moederbedrijf

Wat veel mensen niet weten is dat meerdere nieuwkomers een grote energieleverancier als moederbedrijf hebben. Powerpeers is bijvoorbeeld onderdeel van Nuon en Oxxio van Eneco. Nu klinken die nieuwelingen iets minder onbekend toch?

Specifieke wensen

Als jouw grootste zorg bij het kiezen van een energieleverancier is dat je altijd stroom hebt zodat je op ieder moment van de dag tv kunt kijken of de waterkoker aan kunt zetten, dan maakt het niet uit bij wie je energie afneemt. Stroom is stroom. Bij specifieke wensen is het wel handig om uit te zoeken welke energieleverancier hier aan kan voldoen. Zo’n specifieke wens heb je als je bijvoorbeeld gas en stroom nodig hebt voor een nieuwe woning die je eerst verbouwt voordat je erin trekt. Onze klantenservice weet hier alles van en helpt je er graag bij. Bel ons voor advies op 088 – 1100 800.

De waaghalzen

Er zijn ook Hollanders die juist de voorkeur geven aan een kleine energieleverancier; een ‘waaghals’ in de ogen van iemand die liever bij Nuon klant is. Dit kan verschillende redenen hebben. Sommige nieuwkomers richten zich volledig op duurzame energie. Een goede zet, want daarmee trekken ze veel nieuwe, milieubewuste klanten aan. Er is ook een deel dat het goedkoopste energiecontract wil en het maakt niet uit bij wie. Komt toevallig een kleinere, onbekende energieleveranciers als goedkoopste naar voren, dan kiezen ze zonder erover na te denken voor deze leverancier.

Kijk naar de totale jaarprijs

Wij adviseren om bij de aanbiedingen in onze energievergelijker altijd te kijken naar de totale energiekosten voor jouw energieverbruik en kijk even niet naar het logo van de leverancier die bij de aanbieding hoort. Lees de reviews over de energieleveranciers als je meer over ze wilt weten, dan krijg je een goed beeld. Uiteindelijk kom je tot een keuze die voor jou het beste is. Waarom zou je onnodig meer betalen voor stroom als die bij iedere energieleverancier hetzelfde is?

Ben je benieuwd welke grote of kleine energieleverancier voor jou het goedkoopste is? Maak nu een vergelijking en je weet het binnen 1 minuut.

Energie vergelijken doe je op Energievergelijken.nl

Reageer

2 reacties

 1. p.vedder

  Mijn 3-jarig contract met Eneco loopt per 1 mei a.s. af. Tegen die tijd wil ik graag de tarieven van mijn (e.v) nieuwe energieleverancier gaan vergelijken.
  mvg
  P.Vedder

  • Goedemorgen! Dat is een goed plan. Het kan zijn dat je huidige energieleverancier met een verlengingsaanbod komt, maak dan ook altijd nog even een vergelijking op onze website. Vaak als je overstapt naar een andere energieleverancier krijg je lagere actietarieven dan de verlengingstarieven bij je huidige leverancier. En je krijgt een mooie welkomstkorting. Het zou zonde zijn als je onnodig teveel betaalt! Ongeveer 6 weken voor de einddatum van je energiecontract kun je al overstappen. Bij vragen mag je ons altijd bellen, op 088 – 1100 888 . Fijne maandag nog en alvast succes met vergelijken. Groeten Annemieke | Energievergelijken.nl