Overstappen naar een onbekende leverancier, waarom niet?

Tegenwoordig heb je een stuk meer keuze in wie je energieleverancier is. Er zijn meer dan 40 leveranciers met een vergunning om energie te leveren in Nederland. Het komt weleens voor dat er een voor jou onbekende leverancier op nummer één staat in onze vergelijker. Hoe aantrekkelijk de aanbieding ook is, je twijfelt misschien toch over het overstappen omdat je de leverancier niet kent. Dat is nergens voor nodig.

Oud en vertrouwd

In 2004 werd de Nederlandse energiemarkt geliberaliseerd. Voor die tijd had je geen keuze in wie je energie leverde. Je woonplaats was gebonden aan één energieleverancier, dat was Nuon, Essent, Eneco of Delta. Na 2004 zijn er een hoop nieuwe energieleveranciers bijgekomen. Sommige nieuwe leveranciers zijn echte prijsvechters, zoals Budget Energie en NLE. Anderen, zoals Oxxio en Energiedirect.nl, regelen alles online. Er zijn ook een aantal leveranciers die zich voornamelijk richten op duurzaamheid, zoals Greenchoice, Qurrent, Pure Energie, Vandebron en Powerpeers. Door de liberalisering van de energiemarkt hebben de grote vier leveranciers er dus veel concurrentie bij gekregen van deze nieuwe energieleveranciers én dat merk je als consument ook in je portemonnee.

De toezichthouder

Om energie te leveren in Nederland heb je een vergunning van de toezichthouder nodig. Dit is de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit is een onafhankelijke partij die erop toeziet dat bedrijven eerlijk concurreren, ze bekommert zich om de belangen van consumenten. Niet elk bedrijf kan dus zomaar energieleverancier worden. Het moet hiervoor aan bepaalde eisen voldoen:

  • Leveringsplicht (verplichting energie te leveren aan iedereen die daarom vraagt)
  • Betrouwbare levering
  • Redelijke tarieven en voorwaarden
  • Informatieplicht
  • Modelcontract
  • Behandeling van klachten
  • Stroometiket

Alle kleine leveranciers moeten aan de zelfde eisen voldoen als de grote jongens om energie te leveren. Alle leveranciers op zijn dus goedgekeurd door de ACM.

Grote energieleverancier als moederbedrijf

Wat veel mensen niet weten is dat meerdere nieuwkomers een grote energieleverancier als moederbedrijf hebben. Powerpeers is bijvoorbeeld onderdeel van Nuon en Oxxio van Eneco. Nu klinken die nieuwelingen iets minder onbekend toch?

Mocht het toch een keer misgaan

Stel dat een leverancier toch failliet gaat of zijn vergunning kwijtraakt, dan kom je niet zonder energie te zitten. Je krijgt tijdelijk een andere leverancier waarna je zelf mag kiezen of je blijft of dat je liever naar een andere leverancier gaat.

Toch twijfels?

Staat er bij het energie vergelijken in je overzicht een onbekende leverancier bovenaan en twijfel je nog steeds? Geen probleem, wij helpen je graag. Neem gerust contact op met één van onze energie-experts. Zij kunnen je meer vertellen over de leverancier, je vragen beantwoorden én van advies voorzien. Uiteindelijk is het belangrijk dat jij een energiecontract kiest dat het beste bij jou past.

» Energie vergelijken

Dit artikel is eerder verschenen op 14 februari 2018, maar is herschreven op 17 juni 2019.

Reageer